TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Oli julmaa jättää Venäjän Julia Euroviisujen ulkopuolelle

  • Kuva 1: Ruotsin Abba 1974 ja Suomen Lordi 2006.
    Kuva 1: Ruotsin Abba 1974 ja Suomen Lordi 2006.
  • Kuva 2: Australian Isaiah 2017.
    Kuva 2: Australian Isaiah 2017.
  • Kuva 3: Suomalaisia Kiovan Euroviisuissa 2017. Tv-kuvakaappaus.
    Kuva 3: Suomalaisia Kiovan Euroviisuissa 2017. Tv-kuvakaappaus.

# Eurooppa-päivän iltana 9.5.2017 alkoivat Euroviisut, jotka tänä vuonna järjestetään Ukrainan Kiovassa. Ensimmäisessä semifinaalissa oli mukana myös Suomi. Olin hiukan ihastunut Suomen kappaleeseen Blackbird.  Tuossa surumielisessä balladissa on minun mielestäni jopa häivähdys samaa tunnelmaa kuin jossakin Franz Schubertin Winterreisen laulussa. Tiedot kertoivat, että tämä Suomen kappale oli myös kerännyt kiitosta kisapaikalla. Siksi olin todella pettynyt, kun se ei päässyt jatkoon.

   Tämä oli minulle pienoinen shokki, jopa paljon suurempi kuin se, että Suomen jääkiekkomaajoukkue johti ensin tshekkejä vastaan 3-0, mutta hävisi voittomaalikilpailun jälkeen 3-4.

   Ennen Euroviisu-lähetystä olin varma, että suomalaisten Norma John -duo Leena Tirronen ja Lasse Piirainen nähtäisiin Euroviisujen finaalissa. Ajattelin kirjoittaa blogin, jonka otsikoksi suunnittelin tällaista: Euroopan Unioni rakoilee pahasti – mutta onhan meillä Euroviisut.

   Suomen tappion jälkeen minulla ei ollut ensin intoa ryhtyä kirjoittamaan aivan tuolta pohjalta. Sittemmin päätin, että tässä asiassa on syytä heittää kansalliset edut ja ennakkoluulot romukoppaan. Euroviisuthan on varsinainen rauhan projekti, joka yhdistää jopa vihamieliset valtiot saman leikin äärelle.

   Euroviisut taitavatkin olla parasta eurooppalaisuuden brändiä. Mukana ovat jokseenkin kaikki Euroopan pienimmätkin ”mosaiikkivaltiot”. 

   Innokkaimpia taitavat olla Australian eurooppalaiset maahanmuuttajat, jotka ovat tuoreimpia osanottajia. Heidän tuntojaan kuvastelee Australian valtion maailman suurin maahanmuuttajien radio- ja tv-yhtiö Special Broadcasting Service (SBS): http://www.sbs.com.au/programs/eurovision SBS:n suomenkielisissäkin lähetyksissä hehkutetaan Euroviisuja: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish Tiedän, koska olen asunut Australiassa ja avustanut pitkään noita lähetyksiä.

   Olen luvalla sanoen myös sitä mieltä, että poliittiset ja jopa sotilaalliset kriisit olisi unohdettava Euroviisu-leikeissä. Jätetään sodat ja kriisit poliittisten päättäjien päänsäryksi.

   Minusta oli julmaa ”koulukiusaamista” jättää Venäjän suloinen euroviisuehdokas Julia Samoilova kilpailuleikkien ulkopuolelle. Sillä päätöksellä ei edistetty maailmanrauhaa eikä edes Krimin kriisin ratkaisemista. Pikemminkin päinvastoin.

 

Kuva 1: Ruotsin Abba 1974 ja Suomen Lordi 2006.

Kuva 2: Australian Isaiah 2017.

Kuva 3: Suomalaisia Kiovan Euroviisuissa 2017. Tv-kuvakaappaus.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitäs Timo ajatelet sellaisesta, että jos talvisodan aikana olisi järjestetty Suomessa euroviisut ja NL olisi ollut halukas lähettämään Julia tyttösen osallistumaan kilpailuun? Julia olisi lennätetty pommikonelaivueen mukana Malmille.

Olisiko se mielestäsi ollut julmaa Neuvostoliittoa ja Juliaa kohtaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja sitä ennen Julia olisi käynyt konsertoimassa Terijoen hallituksen iltamissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #2.
Politiikkaa ja viihdettä ei saisi sekoittaa keskenään. Viihteen ja leikin pitäisi lieventää kansainvälistä jännitystä eikä kiristää sitä. Jossakin vaiheessa keskusteltiin siitä, että Ukrainalta pitäisi ottaa Euroviisujen järjestelyt pois, elleivät he laske Venäjän edustajaa mukaan. Nyt tilanne on kuitenkin valitettavasti tällainen.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen Vastaus kommenttiin #4

No kun ei se ollut mitään politiikkaa vaan sitä, että sillä naisella on oikeasti lainmukainen maahantulokielto. Ei sitä voi tuosta noin vaan jonkin Euroviisujen takia kumota.

Ja tottakai venäläiset valitsivat söpön pyörätuolissa olevan naisen jotta saadaan juurikin maksimaalinen propagandahyöty irti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Eero Nevalainen, #16.
Kyllä tuo maahantulokielto olisi voitu poikkeussäännöillä kumota, jos ukrainalaiset viisujen järjestjät olisivat halunneet. Sellaiseen kompromissiratkaisuun Euroopan yleisradioliiton EBU:n edustajat pyrkivt loppuun saakka.

Viime vuoden viisuissa Ukraina hankki propagandahyötyä ottamalla viisussaan esille vuoden 1944 tataarien tilanteen. Tämä teema varmaan tuotti Ukrainalle paljon sympatiaääniä ja voiton.

Jos venäläiset olisivat valinneet viisuedustajakseen jonkun sotilaallisen tyypin, niin taas heitä olisi moitittu propagandasta...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #1.
Talvisotaa ja Ukrainan tilannetta ei voi verrata toisiinsa. Yleensäkin politiikka ja viihde olisi pidettävä erillään. Urheilun ja viihteen tehtävänä tulisi olla lieventää kriisejä. Ei niitä pitäisi ottaa mukaan kriiseihin.

Vaikkapa Korean ja Vietnamin sodan aikana sodan kummallakin puolella taistelleet valtiot kohtasivat toisensa olympialaisissa. Se oli oikein. Niin pitää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oikeassahan sinä Timo olet, politiikkaa ja viihdettä ei pidä sekoittaa.
Mutta kun ajattelee ukrainalaisia, heiltä on valloitettu suuria alueita, heitä on tapettu kymmeniä tuhansia ja sota jatkuu edelleen, kaikki eivät tämän takia halua päästää vihollisen hyviäkään viihdetaiteilijoita maahansa.

Talvisodassa valloitettu Karjala oli yhtä suuri kuin Krimi. Lisäksi vielä itä-Ukrainan alueet, eli sota on laajempaa kuin talvisota aikoinaan. Luulen että Venäjä ei luovuta vaan tulee valloittamaan koko Ukrainan. Silloin suloinen Julia-neitonen pääsee laulelemaan voitonlauluja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #5.
Dramatisoit tilannetta liikaa. Kyllä tällaiset leikkikisat pitäisi voida järjestää ilman ylenmääräistä politiikkaa. Viime vuonna Ukrainan voittobiisi oli kovin poliittinen. Ääntenlaskennassa tapahtui vielä yhtä ja toista. Oli jotenkin onnetonta, että Ukrainan kaltainen sotaa käyvä maa joutui järjestämään kisat.

Ylen A-studiossa oli tästä kaikesta juuri mielenkiintoinen keskustelu, jonka voi kohta katsoa Areenasta. Siinä kerrotaan, miten kilpailujen vastaava järjestäjä Euroopan yleisradioliitto EBU yritti loppuun saakka saada sovinnon Ukrainan ja Venäjän kesken mutta ei onnistunut.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Neuvostoliiton kaudella Euroopassa oli kaksi kansainvälistä radio- ja tv-järjestöä, tämä EBU ja silloisen itäblokin OIRT, jonka päämaja oli Prahassa. EBU järjesti jo silloin nämä Euroviisut. OIRT:llä oli vastaavanlainen kilpailu nimeltä Interviisut.

Suomen Yle oli ainoana yleisradioyhtiönä sekä EBU:n että OIRT:n jäsen. Niinpä suomalaisia osallistui myös Interviisuihin. Olimme varsinaisia "sillanrakentajia". Tämä oli tuttua toimintaa, kun hoitelin Ylen ulkomaansuhteita.

OIRT ja Interviisut loppuivat Neuvostoliiton romahdettua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä voi katsoa A-studion 10.5. lähettämän valaisevan keskustelun Euroviisuista ja Venäjästä: http://areena.yle.fi/1-3778109
Voin suositella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australiassa näitä Euroviisuja pitää nousta kuuntelemaan aamuviideltä SBS-tv:stä, jos haluaa äänestää. Erikoista on, että australiansuomalaiset saattoivat äänestää Suomea mutta ei Australiaa.

SBS:n tuoreimmassa suomenkielisessä radiolähetyksessä ohjelman toimittaja Karl Mattas on selvästi pettynyt Suomen putoamisesta. Hänen näkemyksiään voi kuunnella tästä kohdasta alkaen 15 ja puoli minuuttia alusta: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?languag...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisiko ollut hyvä idea kutsua talvisodan aikana puna-armeijan laulu- ja tanssiyhtye Messuhalliin?
Samaan aikaan sadattuhannet puna-armeijalaiset tappoivat suomalaisia minkä ehtivät.

http://heninen.net/kaunotar/suomeksi.htm

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #10.
Ei varmaankaan olisi ollut hyvä idea kutsua talvisodan aikana puna-armeijan laulu- ja tanssiyhtyettä Messuhalliin.

Sen sijaan olisi ollut hyvä, jos suomalaiset ja venäläiset laulu- ja tanssiyhtyeet olisivat yhdessä osallistuneet kansainvälisiin alan festivaaleihin ja kilpailuihin ja tutustuneet toisiinsa jo ennen talvisotaa. Sillä tavalla tuo talvisota olisi toivottavasti voitu välttää molemminpuolisen ymmärryksen ja kunnioituksen hengessä.

Pienten kriisienkin aikana kulttuurivaihdon pitäisi antaa jatkua. Kriisit pitäisi jättää poliitikkojen päänsäryksi.

Suurten kriisien aikana ei voida leikkiä ja kilpailla. Helsingin olympialaisia ei voitu järjestää v. 1940. Ne järjestettiin vasta v. 1952, jolloin Neuvostoliittokin tuli mukaan ensimmäistä kertaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Etkö Timo halua tajuta, että Venäjä on sodassa Ukrainaa vastaa? Ihmisiä kuolee joka päivä molemmin puolin.
Venäjä on valloittanut Krimin ja itä-Ukrainan.

Jospa Julia-neito juttelisi Putinin kanssa maiden välisestä ystävyydestä ja rauhasta. Sillä voisi olla isompi vaikutus?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Leo Mirala, #12.
Ymmärrän kyllä, että Venäjällä ja Ukrainalla on sotilaallinen konflikti menossa. Mutta sen ei pitäisi antaa vaikuttaa ihmisten väliseen kulttuurin ja viihteen vaihtoon. Diktaattoreille ei saisi antaa kaikkea valtaa ihmisten kanssakäymisessä. Kulttuurin avulla voitaisiin jopa ratkaista kiistoja, joiden edessä sotilaat ja poliitikot ovat voimattomia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Ei kukaan diktaattori ole pakottanut Juliaa menemään Krimille konsertteja esittämään. Hän olisi voinut tylysti kieltäytyä sanoen, että minä en tue hallituksemme imperialistista politiikkaa. Näin meneteltyään hän olisi ollut tervetullut Kiovaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Juha Kuikka, #15.
Jos olemme realistisia, ymmärrämme, ettei rullatuolissa liikkuva pikku laulajatar voi ryhtyä rettelöimään tsaari Putinia vastaan. Se tarkoittaisi hänen vaientamistaan. Jos hänet olisi otettu vastaan Kiovaan, olisi samalla voitu antaa pieni aasinpotku Kremlin suuntaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Illalla katsoin Euroviisujen toisen semifinaalin Ukrainan Kiovasta. Jotenkin kiinnostus lopahti, kun Suomi tipahti viime kierroksella. Olihan siellä paljon hyvää yritystä, mutta kun pisteitä ja sijoituksia alettiin kuulutella, kaikki tuntui melkein yhdentekevältä.

Näinköhän nationalistinen nurkkapatriootti meikämies sittenkin on, vaikka olen pitänyt itseäni kansainvälisenä tyyppinä? Kun oikein pinnistelen, olisin kyllä toivonut näkeväni finaalissa sen pirteän pikku Myyn Liettuasta…

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ihan sääliksi käy rullatuolissa kituvaa Julia-neitokaista. Pitäisikö Timo sinun käynnistää rahankeräys Julialle jotta hän selviäisi julmasta kohtelusta?

Tai voisihan hänet kutsua toipumaan Suomeen!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #18.
Kiitos hyvistä ehdotuksista. Niissä on järkeä. Sekä Julia että me elämme diktaattorien mielivallan armoilla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Julmuus on tässä tapauksessa kokonaan Kremlin puolella.

Venäläisille ei ollut missään vaiheessa epäselvää se, ettei Krimillä esiintyneillä taiteilijoilla ole mahdollisuutta päästä Ukrainaan. Mutta heillä ei ylipäätäänkään ollut mitään haluja osallistua Kiovassa pidettäviin euroviisuihin.

Mikäpä tuolloin olisi luontevampi ratkaisu kuin nimetä ehdokkaaksi Krimillä esiintynyt ja vielä liikuntavammainen taiteilija? Tuolloin voi olla varma, ettei Ukrainaan tarvitse lähteä. Lisäksi päästään vuotamaan krokotiilinkyyneleitä siitä, etteivät julmat ukrainalaiset fasistit helly edes vammaisen taitelijan edessä.

Laskelmoivuudesta kertoo hyvin se, etteivät venäläiset koskaan edes varanneet hotellihuoneita itselleen Kiovasta, minkä he ilman muuta olisivat tehneet ollessaan vilpittömästi aikeissa osallistua kisaan.

Erityisen halveksuttavana pidän vammaisten ihmisten välineellistämistä oman poliittisen pelin välikappaleiksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Antti Kasvio, #19.
Ei tämä tilanne ole lainkaan niin mustavalkoinen kuin Antti Kasvio esittää. Euroopan yleisradioliitto yritti välittää kompromissia aivan loppuun saakka. Pitkään oli esillä sellainen ratkaisu, että Ukraina ei voi järjestää kisoja, koska se ei ota vastaan kaikkia osanottajia. Kun kompromissia ei saatu aikaan ja oli jo käytännön syistä mahdotonta vaihtaa kisapaikkaa, ei auttanut muu kuin antaa Kiovan isännöidä.

Kannattaa katsoa ja kuunnella A-studion tv-keskustelu tästä asiasta, johon on linkki tämän keskustelun kommenteissa. Tässä se vielä tulee: Tästä voi katsoa A-studion 10.5. lähettämän valaisevan keskustelun Euroviisuista ja Venäjästä: http://areena.yle.fi/1-3778109
Voin suositella.

Viime kisoissa politiikka otettiin vahvasti esille Euroviisuissa, kun Ukrainan biisi kertoi vuoden 1944 tapahtumista.

Tilanne on siis kaikkea muuta kuin mustavalkoinen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Välitysyrityksiä varmasti oli, mutta eri asia on tavoitteliko Venäjä ylipäätään mitään kompromissia. Paras ratkaisu sen kannalta olisi tietenkin ollut kisan siirtäminen pois Ukrainasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #26

Antti Kasvio, #26.
Venäjä ei näköjään ollut halukas kompromissiin - mutta eipä ollut Ukrainakaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kyllä Putin ainakin tästä operaatiossa ansaitsee myös plussapisteitä: Kukaan ei kuollut eikä tullut lisää vammaisia!
Harvoin näin hyvin käy!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #20.
Olen samaa mieltä.

Euroviisujen järjestäjät olisivat voineet näyttää oikein olan takaa, että rähinöivät poliitikot eivät voi määräillä kansainvälisen kilpailun toteuttamisessa. Heidät olisi pitänyt panna järjestykseen sekä Venäjän että Ukrainan suunnalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen muuten yhä pahoillani siitä, että Suomen "Blackbird" ei päässyt jatkoon. Siinä on samaa syvää lyyristä surun tunnetta kuin joissakin Schubertin lauluissa tai kansanlaulussa "Suru on mennyt syrämmeeni eikä se siältä lähre..."

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australian Brisbanen Suomi-radio asemalla 4EB keskustelee Euroviisuista tämän päivän lähetyksessään. Studiossa ovat Tuula ja Heidi, jotka ihmettelevät, miten Suomen "Blackbird" saattoi pudota. He kehottavat suomalaisia nyt äänestämään Australian poikaa...

Lähetyksen voi kuunnella klikkaamalla tästä: http://www.4eb.org.au/4eb-ondemand
Sitten on klikattava nuolta "Select" ja valittava kieli "Finnish".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yle kertoo, että näinhän siinä kävi:
Portugalilainen Salvador Sobral voitti Euroviisut lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Ukrainan Kiovassa. Voittokappale oli tunteellinen balladi Amar Pelos Dois.

27-vuotias Salvador Sobral hurmasi euroviisufinaalissa sekä yleisön että tuomariston saaden yhteensä 758 pistettä.

Kuultuaan voitostaan Sobral kommentoi: "Elämme maailmassa, jossa musiikki on pikaruokaa. Tämä on voitto musiikille. Musiikki ei ole ilotulitteita. Musiikki on tunne."

Vakavaa sydänvikaa sairastavan Sorbalin tausta on tv:n laulukilpailuissa: hän osallistui jo 10-vuotiaana Bravo Bravíssimo -kilpailuun ja 20-vuotiaana Ídolos-ohjelmaan, joka on Portugalin versio Idols-kisasta.

Toiseksi viisufinaalissa sijoittui Burlgarian Kristian Kostov kappaleella Beautiful Mess, kolmanneksi Moldovan SunStroke Project kappaleella Hey, Mamma!, neljänneksi Belgian Blanche kappaleella City LIihts ja viidenneksi Ruotsin Robin Bengtsson kappaleella I Can't Go On.

Suomen edustaja Norma John tippui kisasta semifinaalivaiheessa eikä esiintynyt lauantai-illan finaalissa.

Minun on pakko myöntää, että seurasin tätä ylimittaista ja pöhöttynyttä valoefektikilpailua melkein pökertyneenä. Pitäähän sitä tietää jotain tapahtumasta, josta huomenna puhutaan niin kuin se olisi tärkeäkin asia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin Australian Pohjois-Queenslandin Townsvillen radioaseman 4TTT:n suomenkielisen lähetyksen, jota on jo kolmisenkymmentä vuotta vetänyt Ari Korhonen. Hän oli selvästi hyvin pettynyt siitä, että Suomen liikuttava balladi "Blackbird" ei menestynyt Euroviisuissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oli se niin julmaa jättää Suomen ihana balladi ulkopuolelle.
Mitenkähän laulelijan psyyke kestää julmuuden? Tosin me suomalaiset olemme tottuneet kestämään häviöitä, venäläisille se on paljon raskaanpaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Leo Mirala, #31.
Jokaiselle tappioiden kärsiminen on vaativaa. Olisiko Suomen pitänyt jättäytyä kisojen ulkopuolelle? Silloin pääsisimme sanomaan niin kuin venäläiset nyt, että me olisimme kyllä voittaneet, jos olisimme menneet mukaan...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö Venäjän kannalta nykytilanne ole paras mahdollinen. Jos olisivat päässeet kisoihin, olisivat voineet hävitä. Mutta nyt koko kansa voi riemuita voitosta, jonka fasistit riistivät heiltä!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #33

Leo Mirala, #33.
Noinhan se menee. Jokainen pienempi tai suurempi valtio yrittää selittää asioita omaan pussiinsa - vaikka kysymyksessä on vain peli eli leikki. Niitähän ei edes eroteta englannin kielessä. Kumpikin on vain "play".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt on selvinnyt, että Suomen "Blackbird" oli lähellä selvitä Euroviisujen finaaliin.

Suomen viisuedustaja Norma John jäi Semifinaali 1:ssä 12. sijalle. Semifinaalissa esiintyi 18 edustajaa, joista 10 parasta kilpailuesitystä valittiin finaaliin. Kansallisten juryjen yhteispisteissä Blackbird oli 12. sijalla. Yleisöäänissä Suomi sen sijaan oli 10 - jos pelkät yleisöäänet olisivat ratkaisseet tuloksen, Norma John olisi nähty finaalissa.

Koska sekä yleisöäänten että kansallisten juryjen pisteiden painoarvo on 50%, oli Suomen euroviisuedustajan kohtalona jäädä pois finaalista. Noin kerrotaan Ylen uutissivuilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomissa Tuomas Kaseva kirjoittaa tänään 15.5., että puhtaasti musiikillisesti Venäjän poissaolo oli harmi, sillä maa on tuonut Euroviisuihin yleensä vahvoja esiintyjiä.

Portugalin voittoa Kaseva perustelee siten, että kun edustaa yksin vaihtoehtoa valtavirralle, kerää suuremman joukon äänet. Voisi lisätä, että myös Lordi oli vahvasti valtavirran vastainen esitys.

"Blackbird" ei myöskään ollut valtavirtaa. Mutta se taisi joutua menettämään ääniä Portugalille - koska kahta ei voi äänestää.

Puheenaiheeseen liittyvää