TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Elokuu Suomenkin lomakuuksi eurooppalaiseen tapaan

# Nämä mätäkuun ihanat säät ovat viimeistään osoittaneet, että Suomen olisi siirrettävä lomansa elokuulle. Tätä tukevat meteorologien tiedot ja tätä edellyttää Suomen jäsenyys EU:ssa.

   Elokuu on tilastojen mukaan lämpimämpi kuin kesäkuu. Sitä paitsi Suomen talous ei varsinkaan nykylaman aikana kestä sitä pölkkypäistä tilannetta, että Oy Suomi Ab on suljettuna heinäkuussa. Se on aikaa, jolloin Euroopassa tehdään tärkeitä taloussopimuksia ennen lomakatkoa. Suomi jää näistä tilauksista osattomaksi.

   Ja kun suomalaiset palaavat taas töihin elokuussa, Euroopassa on alkanut lomakuukausi. Jos yrität tehdä bisnestä, eurooppalaiset firmat ovat kesätunnelmissa. Näin Suomen liike-elämälle tulee yli kahden kuukauden luppoaika juhannuksesta elokuun loppuun. Siinä menetetään jo miljardeja.

   Suomessa taas kesähotellit sulkevat monesti ovensa elokuussa koulujen alkaessa. Kun eurooppalaiset saapuvat tänne lomailemaan, he joutuvat päivittelemään, kun kesäsesonki on jo ohi.

   Ennen vanhaan opettajien töissä oli kolme kohokohtaa, nimittäin kesä-, heinä- ja elokuu. Mutta silloinhan käytiin koulua myös lauantaina. Ulkomaisilla matkailijoilla oli tuolloin vielä elokuussa vastassa kesäloma-Suomi. Turistien palvelut tarjoavat myös hyviä kesätöitä koululaisille.

 

# Ja toinen tärkeä muutos olisi Suomen kellojen siirtäminen Keski-Euroopan aikaan eli tunnilla taaksepäin. Silloin suomalaiset eivät nykyiseen tapaan karkaisi työpaikalta juuri silloin, kun eurooppalaiset ryhtyvät päivän päätteeksi ottamaan yhteyksiä ja tekemään tilauksia. Taas Suomi menettää miljoonia joka päivä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo päivittäinen yhteinen konttoriaika jää kesäisin kyllä aika vähäiseksi esimerkiksi englantilaisten kanssa. Monet suomalaiset tulevat kesällä konttorille puoli kahdeksalta aamulla ja lähtevät kotiin puoli neljältä iltapäivällä. Englantilaiset puolestaan pitävät kiinni perinteisestä "nine to five" -ajastaan kesälläkin, joten heidän konttoriaikansa on Suomen klo 11.00 - 19.00.

Kun englantilaiset tulevat konttorille, suomalaiset lähtevät lounastauolle. Lounastauon jälkeen on yhteistä työpäivää noin tunti ja sen jälkeen englantilaiset menevät lounaalle. Heidän palattua lounaalta yhteistä työaikaa on sitten vielä noin 1,5 tuntia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Kuvaat erinomaisesti tuon työaikojen eriparisuuden Englannin suhteen. Siinähän on riesana kahden tunnin aikaero ja hieman erilaiset työtunnit. Keski-Euroopan suhteen tilanne on lievempi mutta hankala kuitenkin. Tällainen käytännön seikka on satavarmasti tuottanut Suomelle vuosien mittaan miljardien ja miljardien tappiot.

Ja sitten tulee vielä lisäksi tuo kesälomien eriaikaisuus, joka tekee samaa hallaa joka ikisenä kesänä.