TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Näennäistiede

Miksi tieteen tulokset eivät tahdo kelvata

Nykyistä maailmaa kuvataan tietoyhteiskunnaksi. Näyttää kuitenkin siltä, että valtavan tiedon tulvassa on unohtunut vanha sanonta ”Luulo ei ole tiedon väärtti.”

    Ottamatta tai saamatta selvää sanoman alkuperästä uskotaan helposti häneen, joka kovimmin huutaa ja osaa esittää asiansa vakuuttavimmin ja eniten tunteisiin vetoavalla tavalla. Myös yksittäisen ihmisen elävästi kertoma kokemus voi olla riittävä siihen, että kuultu asia muuttuu yleiseksi totuudeksi.

NLP ei perustu tieteeseen

Neurolingvistisen ohjelmoinnin (nlp) näennäistieteellisen kehikon varaan on ripustettu monenmoista kaupallista kurssitoimintaa yli 40 vuoden ajan aina kesäyliopiston tasolle saakka. "Onnellisuusprofessori" Markku Ojanen yritti takavuosina selvittää nlp:n toimivuutta, mutta tiedettä ei ole saatu istutettua touhuun.

Tietoa ja objektiivisuutta

 

TV-illan sijaan suuntasin illan suussa kohti tiedetaloa ja filosofisen yhdistyksen kuukausikokousta. Luvassa oli mielenkiintoinen luento nimeltään ”Voiko osallistava tutkimus olla objektiivista?”, luennoitsijana FT IK.

Areiopagi jakaa roskatietoa

Pahimmillaan uskovaisten foorumi Areiopagi on sortunut kreationismin kannattamiseen. Artikkelissa Onko tiede arvoista vapaa saareke? harhautetaan lukijaa kun asiaa käsitellään  erottelematta luonnontieteitä ja muita tieteitä. Kirjoittaja Aku Visala on uskontofilosofian dosentti, mikä kertonee jotain teologisen tiedekunnan tasosta: 

http://www.areiopagi.fi/2015/08/onko-tiede-arvoista-vapaa-saareke/

 

Ja perinreiseen tapaan olkiukkoja piisaa ..

 

 

Onko kasvatustiede tiede? 5

Kasvatustiede Suomessa lasten osalta on pseudotiedettä: Kasvatustieteen viitekehys lasten osalta perustui aikaisemmin vanhoihin kasvatusfilofien kirjoituksiin. Modernit näkemykset perustuvat puolestaan aikuisopiskelijoista tehtyihin tutkimuksiin (kuvat), jotka eivät ole yleistettävissä lapsiin.

Oulun yliopiston oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikkö (LET) listaa viitekehyksensä näin:

Theoretical background

Onko kasvatustiede tiede? 3

Kasvatustieteen väitöskirjat ovat lukijan vastuulla. Esimerkkinä olkoon Pirjo Ståhlen väitöskirja, joka kaaos- ja entropiahömpän vuoksi (kuva1) olisi pitänyt hylätä. Nyt tuo hömppä on levinnyt viiruksen tavoin korkeakoulujen tiedonjohtamista ja innovatiivisuutta käsitteleviin opinnäytteisiin (kuva2, esimerkki)

Julkisen sanan neuvosto sekoilee

JSN sekoilee langettavalla päätöksellään. Korvalosta ei ole tieteellistä näyttöä. Kaiken maailman hömpälle ei pidä antaa tilaisuutta vastineeseen.

Älykäs suunnittelu ei tieteellinen hypoteesi

Tieteelliset hypoteesit ovat testattavia. Ei liene sattuma, että kreationismin nykymuodon, intelligent design (ID), isä on juristi, Phillip Johnson. Kysymykseen miten älykkään suunnittelijan olemassaolo voidaan testata, hän vastasi näin: It is sometimes said that the hypothesis that there is a designer is untestable. This is false. It is testable, and the test is Darwinian evolution. The claim of the evolutionary biologists is that unintelligent causes did the whole job.
Julkaise syötteitä