TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Fintiaanit

Viekas ja ovela kuin Katja Kettu

Katja Kettu on aivan erityinen kirjailija jo kielensä takia. Hänen kaltaistaan ei ole toista. Maaginen tunnelma syntyy heti hänen uutuuskirjansa (Rose on poissa, WSOY 2018) ensimmäisen lauseen jälkeen, kun päähenkilö töksäyttää: ”Minun äitini muuttui sudeksi ja se on totuus.”

Kun ovela ja viekas Kettu kirjoittaa kirjan, on ymmärrettävää, että siinä esiintyy susi, vaikka naisen muodonmuutos sudeksi saattaa monesta tuntua väkinäiseltä maagisen realismin tavoittelulta.

Ammesmäet intiaanien mailla

Asuin poikavuodet Ammesmäentien varrella Lappajärven Itäkylässä. Siksi minua kiinnostaa kaikki, mikä liittyy Ammesmäkeen, tuohon myyttiseen Itäkylän ytimeen.

Ammeksia riittää joka lähtöön. Ei siis mikään ihme, että Ammesmäkien sukua on myös Amerikan intiaanien joukossa. Suomalaisen miehen ja intiaanivaimon jälkeläisiä kutsutaan fintiaaneiksi.

Fintiaanien elämää tekee tutuksi kolmen naisen uutuuskirja (Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä: Fintiaanien mailla, WSOY 2016). Yksi kirjan laajasta henkilögalleriasta on Marcus Ammesmaki, alle kolmekymppinen nuori fintiaani.

Julkaise syötteitä