TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Taidehuutokauppa myy vanhoja mestareita ja luo uusia

 • Kuva 1: Hagelstamin näyttelyesitteen kannessa on Gunnar Uotilan Ilves-veistos.
  Kuva 1: Hagelstamin näyttelyesitteen kannessa on Gunnar Uotilan Ilves-veistos.
 • Kuva 2: Hagelstamin huutokauppatöiden näyttö, taustalla Reidar Särestöniemen suuri Koivumetsä-taulu. Kuva: Timo Uotila.
  Kuva 2: Hagelstamin huutokauppatöiden näyttö, taustalla Reidar Särestöniemen suuri Koivumetsä-taulu. Kuva: Timo Uotila.
 • Kuva 3: Laila Pullisen veistos Musta enkeli LIVE-myynnissä.
  Kuva 3: Laila Pullisen veistos Musta enkeli LIVE-myynnissä.
 • Kuva 4: Hagelstamin esitteessä kerrotaan Gunnar Uotilan taiteesta.
  Kuva 4: Hagelstamin esitteessä kerrotaan Gunnar Uotilan taiteesta.

Taiteen kaupallinen arvo punnitaan usein huutokaupan myyntipöydän ääressä. Nykyään tarjouksia voi myös antaa netissä LIVE-kaupassa. Jotta ostotarjouksia voisi kunnolla tehdä kotisohvalla, olisi kyllä viisasta käydä katsomassa myytäviä teoksia huutokauppakamarin ennakkonäyttelyssä. Kävin läpi tuon kiehtovan kierroksen Hagelstamin huutokaupan Modern-nimisessä tapahtumassa maaliskuun lopussa 2019.

   Hagelstam & Co -taidehuutokaupat alkoivat 40 vuotta sitten v. 1979 Wenzel Hagelstamin toimesta. Hänet tunnetaan mm. suositusta tv-ohjelmasta Antiikkia, antiikkia. Alussa paino oli antiikki- ja keräilyesineissä. Tämä huutokauppatalo tarjoaa myös asiantuntijapalvelua taiteen ystäville.

   Hagelstamin huutokaupoissa myydään nykyään taidetta laajalla skaalalla. Tarjolla on runsaasti maalauksia. Myynnissä on myös veistoksia ja erilaisia muotoilutuotteita, koruja ja huonekaluja. Yhteensä on myyty vuosittain Suomeen ja maailmalle yli 12 000 kohdetta.

 

Taiteen hinnan määrittely on tietenkin paljolta mielipidekysymys. Mutta taidekaupassa hintoja määräävät myös monenmoiset talouden lait. Teosten arvoon vaikuttaa ratkaisevasti teosten tunnettuus, joka määrää suuresti hinnanmuodostusta. 

   Maaliskuun huutokaupassa teoksia oli tarjolla puolisen tuhatta. Kävin tutustumassa tuohon runsaaseen tarjontaan Hagelstam & Co tiloissa Helsingin Tehtaankadulla. Esillä oli todella kiehtova kokoelma kaikilta taiteen aloilta.

      

   Seurasin sitten netistä Hagelstamin LIVE-taidehuutokaupan edistymistä. Teoksien kauppa kesti nelisen tuntia.

   Tauluista sijoittajien suosikkina oli Reidar Särestöniemi, jonka suuresta Koivumetsä-taulusta pyydettiin 80 000 €, mutta joku oli valmis maksamaan jopa 85 000 €. Esillä oli myös mm. Juhana Blomstedtin, Kimmo Kaivannon, Osmo Rauhalan, Nanna Suden ja Kuutti Lavosen töitä. Varhaisemmilta ajoilta oli yksi Åke Mattaksen teos, josta pyydettiin 300 €, mutta se myytiin hintaan 850 €.

 

Huutokauppa nosti esille Gunnar Uotilan taiteen

Tämä huutokauppa tuotti näkyvyyttä varsinkin Gunnar Uotilan (1913-1997) veistoksille, joita oli tarjolla pari kymmentä. Uotilan Ilves oli huutokauppaesitteen kannessa. Kuvanveistäjästä kerrottiin myös näyttävästi luettelon sisäsivuilla. Tällainen esittely toi Gunnar Uotilan tyylikkäille ja ajattomille puuveistoksille tervetullutta julkisuutta. Ostajilla oli ainutlaatuinen tilaisuus hankkia noita piilosta vihdoinkin julkisuuteen nostettuja teoksia suhteellisen edullisesti.

   Hagelstamin toimitusjohtaja Mia Okko-Koskinen sanoo, että Gunnar Uotilan työt ovat upeita ja monipuolisia aihealueeltaan. Hinnat olivat maltillisia, mutta huutajien määrittelemiä. Ehkä tämänlainen julkisuus herättää ihmisissä tietoisuutta, ja sitä kautta työt saavuttavat uusia asiakkaita ja ehkä korkeampia hintojakin.

   Laila Pulliselta oli myynnissä vain yksi veistos. Siitä pyydettiin 5 000 € mutta saatiin 15 000 €. Eila Hiltusen ainoasta työstä pyydettiin 300 € mutta tarjottiin 900 €.

   Esillä oli myös päivinä kuolleen Oiva Toikan (1931-2019) töitä. Myynnissä oli joukko muidenkin nimekkäiden muotoilijoiden, mm. Alvar Aallon, Gunnel Nymanin, Timo Sarpanevan, Tapio Wirkkalan, Rut Brykin ja Paavo Tynellin, teoksia huonekaluja myöten. Eräiden teosten hinnat nousivat mielestäni yllättävänkin korkealle.

   Mutta myytiinhän eräässä maaseudun huutokaupassa jopa vanha Muumi-muki yli 6 000 eurolla.

 

Hagelstamin seuraavia huutokauppoja:

Militaria & Numismatiikka 9.5.2019, näyttö 3.-8.5.

KK-huutokauppa 14. & 15.5.2019, näyttö 8.-13.5.

Classic 23.5.2019, näyttö 17.-22.5.

KK-huutokauppa 11.-12.6.2019, näyttö 5.-10.6.

Modern 13.6.2019, näyttö 7.-12.6.

Hagelstam & Co, Tehtaankatu 27 & 36, Helsinki

www.hagelstam.fi

 

Kuva 1: Hagelstamin näyttelyesitteen kannessa on Gunnar Uotilan Ilves-veistos. IMG_3545

Kuva 2: Hagelstamin huutokauppatöiden näyttö, taustalla Reidar Särestöniemen suuri Koivumetsä-taulu. Kuva: Timo Uotila. IMG_3536

Kuva 3: Laila Pullisen veistos Musta enkeli LIVE-myynnissä. IMG_3553

Kuva 4: Hagelstamin esitteessä kerrotaan Gunnar Uotilan taiteesta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kävin taas Helsingin Amos Rex -museossa. katsomassa René Magritten erikoisen näyttelyn. Tuo taiteilija kävi töissään läpi monenlaisia suuntauksia. Mielenkiintoisimpia niistä ovat täysin pähkähullut ideat, esimerkiksi puu, jonka sisältä työntyvät ihmiskasvot. Kuuluisin lienee kuva, jossa miehen nenästä muodostuu jonkinlainen vesikraana tai mikä lie. Tuollaiset hullut ideat sopivat minusta erinomaisesti kuvataiteelle. Todellisten näkymien kopioiminen väreillä ja pensseleillä on tarpeetonta, kun kamera on keksitty. Siellä Amos Rexissä kannattaa ihailla myös itse hullunhienoa rakennusta, jonka sisällä aikuiset voivat katsella taideteoksia ja lapset leikkiä samaan aikaan kattokumpareilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lähiaikojen huutokaupoissa Hagelstamilla on muuten tarjolla runsaasti mielenkiintoisia tauluja. Nettisivuilta löysin sellaisia nimiä kuin Tuomas Nelimarkka, Vilho Vuori, Pentti Melanen, Seppo Tamminen, Pekka Halonen, Veikko Vionoja, Marcus Collin, Jalmari Ruokokoski, Ester Helenius, Hugo Backmansson & cetera. Kannattaa käydä nettisivuilla www.hagelstam.fi

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kiitos taidekatsauksesta. Gunnar Uotilan puuveistokset ovat upeita, ihan filosofisia!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tarja Kaltiomaa, #3:
"Kiitos taidekatsauksesta. Gunnar Uotilan puuveistokset ovat upeita, ihan filosofisia!"

Olen samaa mieltä. Minäkin näen noissa teoksissa mietiskelevää tunnelmaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä tykkään Nanna Suden maalauksista, mutta valitettavasti minulla tuskin on miloinkaan varaa ostaa niitä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sari Laitinen, #4:
"Minä tykkään Nanna Suden maalauksista, mutta valitettavasti minulla tuskin on miloinkaan varaa ostaa niitä."

Nanna Suden taulu "Nähdä Venetsia ja kuolla" oli myynnissä lähtöhinnalla 5 000 euroa. Tuollaista summaa ei kuka tahansa vedä noin vain ulos lompakostaan, eräät kyllä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niinpä. Olen kyllä sitä mieltä, että Nanna Susi on oikeasti mahtava taitelija, ja se saa näkyä myös töiden hinnoissa. Nauttikoon taiteilija arvostusta, ja me köyhät ihaillaan töitä verkon kautta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Sari Laitinen, #6.
"Niinpä. Olen kyllä sitä mieltä, että Nanna Susi on oikeasti mahtava taitelija, ja se saa näkyä myös töiden hinnoissa. Nauttikoon taiteilija arvostusta, ja me köyhät ihaillaan töitä verkon kautta."

Olen samaa mieltä. Hienoa, että me vähävaraiset voimme ihailla noita töitä edes lehdissä ja ruudun kautta.