TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Suomi on vahvasti esillä Australian radioasemilla

 • Karl Mattas ja SBS-radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila.
  Karl Mattas ja SBS-radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila.
 • Ari Korhonen ja Tiple T -radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila.
  Ari Korhonen ja Tiple T -radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila.
 • Kris Olin Brisbanen Suomi-radion studiossa.
  Kris Olin Brisbanen Suomi-radion studiossa.
 • Timo Uotila seuraa Australian tapahtumia Suomessa.
  Timo Uotila seuraa Australian tapahtumia Suomessa.

# Special Broadcasting Service (SBS) on Australian valtion kustantama maailman suurin maahanmuuttajien radio- ja tv-palvelu, joka sopisi malliksi kaikille muille maailman maille, myös Suomelle. SBS:llä on nimittäin radiolähetyksiä yli 60 kielellä. Niiden joukossa on jo 1970-luvulta ollut myös suomen kieli.

   Näitä lähetyksiä voi kuunnella myös Suomessa. Digilähetykset ovat tehneet radiosta globaalin tiedotusvälineen. Paikallislähetyksiäkin voi kuunnella kaikkialla maapallolla.

   Kävin jo 1980-luvun alkupuolella avustajana SBS-radion edeltäjän 2EA-radion studiolla Sydneyssä puhumassa Tauno Lehtosen toimittamissa ohjelmissa. Sittemmin olen 1990-luvun alkupuolelta lähtien jo neljännesvuosisadan ajan avustanut Suomi-raporteillani SBS-radion lähetyksiä. Niitä toimitti ensin Eric Penttilä ja jo parin kymmenen vuoden ajan Karl Mattas. Hän työskenteli filminleikkaajana Ylessä ja muutti Australiaan 1970-luvun alussa. Mattas tunnetaan myös kuvataiteilijana.  

   Olen melkein joka vuosi tavannut Mattaksen hänen Suomen-matkoillaan. Kävimme tällä kertaa Designmuseossa. Siellä oli Timo Sarpanevan laaja näyttely. Lounastimme The Cock -ravintolassa, joka on yleisradiolaisten entisen Kantakrouvin paikalla samassa korttelissa kuin vanha Radiotalo. Olemme molemmat työskennelleet Ylessä.

   Mattaksen toimittama ohjelma menee eetteriin joka keskiviikko. Tuoreimman lähetyksen voi aina kuunnella netistä: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?language=fi  SBS Radiolla on myös Facebook-sivut: https://www.facebook.com sbs.finnish?fref=ts

 

# Tapasin Suomen hellekesässä myös toisen australiansuomalaisen radiotoimittajan. Vein Helsingin aussiravintolaan Woolshediin Triple T -radion suomalaisen toimittajan Ari Korhosen. Ari on toimittanut tuota radio-ohjelmaa Pohjois-Queenslandin Townsvillessa jo vuodesta 1984. Aiemmin hän oli töissä mm. Coca Cola -tehtaassa.

   Ari Korhonen oli viettänyt lomaa synnyinseudullaan Varkaudessa. Hän kertoo ohjelmissaan mielellään uutisia Suomen maaseudulta ”Kehä Ykkösen ulkopuolelta”. Arin veli on muuttanut Ruotsiin ja jo edesmennyt sisko Yhdysvaltoihin.

   Kerroin tutustuneeni hiljattain myös toiseen australiansuomalaiseen, jolla on veli Ruotsissa ja edesmennyt sisko Atlantin takana. Hän on Keijo Korte, joka on juuri julkaissut muistelmansa nimellä Reissumies Downunder. Niitä lukemalla saa realistisen kuvan 1950-luvun lopulla Australiaan muuttaneiden suomalaisten elämästä kaivoksissa ja sokerifarmeilla.

   Triple T -radion suomenkielistä lähetystä voi kuunnella sunnuntaisin Suomen normaaliaikaan klo 10-11 ja kesäaikaan klo 11-12 netistä: http://4ttt.radio.net/

  

# Australiassa on myös radiolähetys Brisbanen Suomi-radiolta 4EB-asemalta kahdesti viikossa. Asuessani Brisbanessa Finlandia News -lehden toimittajana 1988-89 kävin toisinaan ohjelmanteossa 4EB-radion studioilla.  Noita Suomi-radion lähetyksiä voi kuunnella milloin tahansa nettiosoitteesta http://www.4eb.org.au/finnish

   Australiassa oli takavuosina vielä muitakin suomenkielisiä lähetyksiä. Olen käynyt radiostudioilla Melbournessa, Perthissä, Adelaidessa ja Canberrassa. Myös Brisbanen suomenkielinen uskonnollinen gospelradio lopetti lähetyksensä hiljattain.

   Suomenkielisiä nettiradioita on kaikilla mantereilla: http://www.tunturisusi.com/radiot/

Kuvat:

1. Karl Mattas ja SBS-radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila. 

2. Ari Korhonen ja Tiple T -radion lähetys kännykässä. Kuva: Timo Uotila.  

3. Kris Olin Brisbanen Suomi-radion studiossa.

4. Timo Uotila seuraa Australian tapahtumia Suomessa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Triple-T-radion lähetystä toimittava Ari Korhonen on huumorimiehiä. Tänään 7.10. hän oli kuitenkin valinnut Suomi-uutisiinsa synkkiäkin aiheita. Ensin kerrottiin, että Espoo perui Saunalahden koulun rehtorin potkut, sitten jatkettiin näin: Vaasassa oli puukotus, Lapista löytyi naisen ruumis, koirapoliisit olivat päässeet huumekätkölle ja suomalaiset vodkat menestyivät kansainvälisissä kisoissa.

Uutisissa ei siis puhuttu mitään sotesta, ei lakoista eikä yleislakkovaroituksesta, ei presidentti Niinistön ja journalistien sanasodasta Turun kirjamessuilla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuohon viimeiseen valokuvaan tai sen tekstiin, "Timo Uotila seuraa Australian tapahtumia Suomessa." liittyen, niin ainakin minä olisin kiinnostunut jonkinlaisesta paketista tms. jonka kautta voisi tutustua Australian tämän hetken kulttuuriin vähän samaan tapaan kuin minä uusimmassa kirjoituksessani Washingtoniin. Historia-, fakta- jne. -tiedot sitten löytyvät vaikka wikipediasta tarpeen mukaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Koski, #2.
Australian ystävillä on Suomi-Australia -yhdistysten Liitto ry. jota olin muuten panemassa alulle v. 1984. Liitosta saa tietoa nettiosoitteesta www.suomi-australia.fi Liitolla on Bumerangi-lehti, jota toimitin joskus 1980-luvulla.
Helsingin Australia-seuran jäsenet käyvät kuukausittain juttelemassa aussiravintola Woolshedissa, Töölönlahdenkatu 3 B 1. Seuraavat kokoontumiset ovat to 1.11. ja 13.12. klo 18. Australia-väen tunnistaa pöydässä olevasta lipusta.

Kannattaa myös kuunnella noita radiolähetyksiä ja lukea netistä vaikkapa sanomalehtiä The Sydney Morning Herald ja The Australian.

Huomaan, että asut Salossa. Silloin sinua lähempänä olisivat ehkä Turun Suomi-Australia -yhdistyksen tilaisuudet. Niistä tietää pj. Irma Puttonen irmaputtonen@gmail.com

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australiasta kiinnostuneille voin suositella joka toinen viikko ilmestyvää Suomi Newspaper -lehteä. Sen päätoimittajana Melbournessa on Risto Söder. Lehti on perustettu jo v. 1926. Lehden tilaushinta Suomessa maksettuna on 90 euroa, Suomi-Australia -yhdistysten jäsenille 85 euroa. Nordea IBAN FI62 2027 1800 0795 04 BIC NDEAFIHH. www.suominewspaper.com.au suomi@hotkey.net.au

Olen lähettänyt tuohon Suomi Newspaper -lehteen laajoja Suomi-raportteja 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Vuosina 1988-89 olin Brisbanessa toimittamassa Finlandia News -lehteä, joka ei enää ilmesty.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

#2
Tuota Sydney Morning Heraldia jo vilkaisin. Pieni pettymys. Ovat vielä aika kiinni printissä eikä panosteta digiin täysillä. Se on kyllä ihan tavanomaista tai odotettavaa, kun eivät kilpaile kansainvälisillä markkinoilla. Viikkotilaus 3,5 AUD ei silti niin paha ole etteikö sitä lyhyen aikaa voisi maksaa. Kavanaughista luin yhden jutun ja sen videossa oli selostajan ääni vain toisella kanavalla ja kun siinä oli lainattuja klippejä, niin niissä oli molemmat kanavat. Tuollaisista pienistä virheistä huomaa nopeasti digiin panostuksen tason.

The Australian olisi 18 AUD / 4 vk eli 4,5 / vk, mutta se sisältää myös Wall Street Journalin. Sisältöä en tutkinut tarkemmin, koska tuskin se merkittävästi poikkeaa kilpailijasta. Vertailen tarkemmin sitten kun on ajankohtaista.

Pysyn nyt vielä USA:ssa. Minulla on yhtenä tavoitteena tuossa "matkailussa" myös tutustua ja vertailla digijournalismin tasoa ja USA:ssa kilpailu tietysti on kovinta ja taso sen myötä.
.
.
En tiedä miten hyvin omassa kirjoituksessani tuli esille tai välittyi se tunnelma, että olin hyvin paljon paikan päällä Washingtonissa, kun ihan yllättäen pääsi seuraamaan Kavanaughin valintaa. Se oli hyvin matkailullista :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Koski, #5.
Noiden kahden mainitsemani sanomalehden lisäksi Australiassa on Suomen Yleä vastaava ei-kaupallinen valtionyhtiö Australian Broadcasting Corporation (ABC), josta saa aineistoa ilmaiseksi: http://www.abc.net.au/

Yhdysvalloissahan kaikki tuppaa olemaan kaupallista ja maksullista.

Ja kuten sanottu Australia on ymmärtänyt maahanmuuttjakielisten ohjelmien merkityksen paremmin kuin mikään muu maailman maa. Niistä huolehtii valtionyhtiö SBS, jonka suomenkielistä radiolähetystä olen avustanut yli 20 vuotta: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?langua...

On kiinnostavaa kuulla USA-kokemuksistasi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

#6
ABC:n sivuilta kesti hetken aikaa löytää tieto, että mitään TV-ohjelmia ei näy Australian ulkopuolella, ei edes uutisia. Uutisartikkeleihin upotetut videot sen sijaan näkyvät, joten varsinaisen TV:n näkymättömyys ei niin haittaa. Taso vaikuttaa hyvältä, mutta tuli siellä vastaan yksi puhuja, Dr Karl, josta ei ensin saanut oikein selvää, mutta aika pian puhetyyliin tottui: http://www.abc.net.au/news/2014-04-06/daylight-sav...

Äänitiedostojakin siellä oli, mutta ei soitinta eli ne piti avata hankalasti omaan kielekkeeseen. Vertaa esim. sivuun https://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Fugue jossa soitin on upotettu kolme kertaa. Kun käynnistää soittimen, voi jatkaa lukemista ja soiton voi pysäyttää vaihtamatta kielekettä. Huonosta tavasta esimerkki: http://www.abc.net.au/news/2018-10-08/australian-d... ja kohta "Listen: The deep dive into the AUD", joka siis ei ole upotettu.

Vaikuttaa siltä, että siellä on ilmainen parempaa. Nuo lehdetkin kun päästävät lukemaan ainakin jonkin verran juttuja, niin päättää sitten tilanteen tullessa vastaan, että maksaako vai kikkaileeko anonyyminä selaillen tms. Halpa paikka.

Raportoin varmaankin lisää "matkoiltani", kun tulee raportoitavaa ja jonkinlainen vertailu tai arvostelukin on ollut mielessä, mutta tarkempaa karttaa tai suunnitelmaa ei ole.

Kaupallisuudesta tähän asti huonoin kokemus on ollut Wired. Melkein koko ajan tapahtui, mainokset vaihtui sun muuta. Siitä tuli hyvin rauhaton tunnelma ja ettei itse hallinnut, mitä kone teki. Lisäksi mielestäni olin maksanutkin jonkin pienen summan. Kun se meni luottokortin kautta, en kyllä tarkastanut. Kun kokeiluaika meni umpeen, sivusto oli nimittäin ihan yhtä ärsyttävä. Lisäksi yrittivät kovin kaupata printtilehteä, joka viiveen takia on ihan tyhmä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Kosxki, #7.
Noissa SBS-radion Australiaa koskevissa raporteissa käytetään runsaita englanninkielisiä efektejä, joiden avulla saa yleensä hyvän kuvan Australian tapahtumista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Brisbanen Suomi-radion nettisivuilla on ainakin kymmenkunta viimeaikaista lähetystä kuunneltavissa milloin kullekin sopii.

La 13.10. ohjelmassa esiteltiin Australian rokin ja popin uusia linjoja, ke 10.10. ohjelmassa on Ilkka Alangon haastattelu, esittelyssä on Pelle Miljoonan uusia teoksia. Esittelyssä on myös Open House -toiminta ja Brisbanen Perhekerhon toiminta. Aiheet ovat siis varsin monipuolisia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Townsvillen Triple T -radion suomenkielinen toimittaja Ari Korhonen tarjosi su 14.10. Suomen uutisissaan tietoa ennätyslämpimästä lokakuun päivästä, vangin karkaamista hautajaisissa, taksikuskin pahoinpitelystä, Tampereen yliopiston saamaa rangaistusta pätevimmän naisen hylkäämisestä virkanimityksessä ja hirvijahdista. Maailmanuutsissa kerrottiin mm., että Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa on luovuttu kuolemanrangaistuksesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Löysin netistä SBS:n lisäksi toisen monilla maahanmuuttajakielillä toimivan Australian Melbournessa toimivan radion, jonka kielivalikoimassa on myös esperanto. Suomen kieli kyllä puuttuu. Tässä on tietoa tuosta palvelusta:

Radio 3ZZZ is the largest ethnic community station in Australia. Located at 92.3 on the FM radio band, 3ZZZ started broadcasting on a regular basis in June 1989. Working from studios in the Melbourne suburb of Brunswick, the station is heard across the Melbourne metropolitan region, as far as Geelong to the west and Macedon to the north. Broadcasting 24 hours a day, it is estimated that more than 400,000 people listen to 3ZZZ every week. Since October 2000, the station can also be heard across all Australia and the rest of the world through internet broadcasting.
3ZZZ is a community-based radio station, primarily financed by listener subscriptions and donations, through sponsorship, and through special fundraising events including the annual Radiothon. Radio 3ZZZ also receives government funding through the Community Broadcasting Foundation.
There are more than 5,000 financial members from nearly 63 ethnic groups affiliated with the station. All the major ethnic communities living in Melbourne are represented. Up to 400 volunteers broadcast in one of these 70 community languages for and on behalf of their own community.
http://www.3zzz.com.au/about-3zzz.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on tuoretta tietoa Australian Brisbanen Suomi-radiosta, jolla on marraskuun alusta lähtien kaksi tunnin lähetystä viikossa. Kävin 1988-89 joskus puhumassa tuolla asemalla, mm. jouluaattona 1988.
https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/aud...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun Suomessa eikä juuri missään muussa maassa kuin Australiassa valtiovalta ei ole ymmärtänyt maahanmuuttajakielisten ohjelmien merkitystä, on hienoa, että meillä toimii vapaaehtoispohjalla arabiankielinen ohjelma:
https://www.facebook.com/pg/RadioEspooInternationa... ews/?ref=page_internal

Tästä Radio Espoo Internationalista kerrottiin ke 17.10. Ylen ruotsinkielisissä tv-uutisissa.