TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Mikä Oskar Merikannon ihanista lauluista on ihanin?

  • Kuva 1: Oskar Merikanto 21-vuotiaana. Daniel Nyblinin kuva Seppo Heikinheimon hienosta teoksesta Oskar Merikanto ja hänen aikansa. Tuo nuorukainen oli jo säveltänyt mm. kehtolaulun Pai, pai paitaressu.
    Kuva 1: Oskar Merikanto 21-vuotiaana. Daniel Nyblinin kuva Seppo Heikinheimon hienosta teoksesta Oskar Merikanto ja hänen aikansa. Tuo nuorukainen oli jo säveltänyt mm. kehtolaulun Pai, pai paitaressu.
  • Kuva 2:  Alvar Cawén: Kehtolaulu (1921). Pai pai paitaressu -laulun tunnelma on hienosti läsnä.  Suomi oli sata vuotta sitten köyhä kehitysmaa.
    Kuva 2: Alvar Cawén: Kehtolaulu (1921). Pai pai paitaressu -laulun tunnelma on hienosti läsnä. Suomi oli sata vuotta sitten köyhä kehitysmaa.

# On kulunut 150 vuotta säveltäjä Oskar Merikannon (1868-1924) syntymästä. Hän oli myös pianisti, urkuri ja oopperan kapellimestari ynnä musiikkikriitikko. Mutta ennen kaikkea hänet tunnetaan lauluistaan suurenmoisena melodian mestarina.

   Kuuntelin radiosta pari Merikannon musiikille omistettua ohjelmaa. Siellä soivat iki-ihanat laulut, joihin ihastuin jo lapsena Helsingin Puistolassa radiota kuunnellessani. Nuo sävellykset eivät näiden vuosikymmenien kuluessa ole menettäneet hiukkaakaan tehovoimastaan.

   Pakko myöntää, että joitakin jopa Beethovenin sävellyksiä kuullessaan alkaa saada kyllästymisen oireita teosten hiukan teennäisestä mahtipontisuudesta. Mutta Oskar Merikannon hienoimpia lauluja kuunnellessaan viehätys ei himmene. Oskar Merikantoa voi siinä suhteessa verrata jopa itse Franz Schubertiin. Jos Schubert on jäänyt osittain Beethovenin varjoon, niin Oskar Merikannon kantona kaskessa oli ja on Jean Sibelius.

   Schubert loi jo 17-18-vuotiaana sellaiset kuolemattomat mestariteokset kuin Gretchen am Spinnrade ja Erkönig. Oskar Merikanto taas sävelsi 19-vuotiaana iki-ihanan kehtolaulun Pai, pai paitaressu. Toivoisin, että tuo teos ja joukko muita Oskar Merikannon lauluja saisivat maailmalla sille kuuluvan arvon ihmiskunnan ihanimpien sävelluomusten joukossa.

 

# Merikannon laulujen sanoja pitäisi kääntää maailmankielille. Liedeissä myös sanat ovat tärkeitä. Suomenkielisten sanojensa voimalla nämä laulut ovat painuneet meikäläisten sydämiin. Minusta tuntuu, että Suomi on kulttuuriviennissään tehnyt vakavan virheen, kun ei ole saanut näitä suurenmoisia teoksia kansainväliseen perusohjelmistoon.

   Toivottavasti vaikkapa Suomessa vaikuttanut kiinalainen sopraano Dilbèr tekee Paitaressua ja kumppaneita tunnetuksi myös kiinaksi Pekingissä ja muualla. Tässä hän esittää teoksen alkukielellä suomeksi: https://www.youtube.com/watch?v=93xry9XMf5c

   Mielestäni parhaan kokoelman Oskar Merikannon kuolemattomia lauluja on esittänyt barytoni Jorma Hynninen. Voin suositella tätä kokoelmaa: https://www.discogs.com/Jorma-Hynninen-Ralf-Goth%C3%B3ni-Oskar-Merikantos-15-Most-Beautiful-Songs/release/4431786  

Pianistina on Ralf Gothóni:

 

Miksi Laulan

Lyrics By – J. H. Erkko

1:06

 

Muistellessa

Lyrics By – J. H. Erkko

3:46

 

Myrskylintu

Lyrics By – Kasimir Leino

2:59

 

Metsäkyyhkyset

Lyrics By – J. Blicher-Clausen*

2:36

 

Soi Vienosti Murheeni Soitto

Lyrics By – Heikki Ansa

2:06

 

Annina

Lyrics By – Daniel Fallström

2:26

 

Laatokka

Lyrics By – Mikko Uotinen

3:45

 

Elämälle

Lyrics By – Ernst V. Knape

2:16

 

Käsittämätön Jumala

Lyrics By – Omar Khayam*

2:12

 

Rukous (Ave Maria)

Lyrics By – Nino Runeberg

3:19

 

Tule Kanssani

Lyrics By – L. Onerva

1:24

 

Kuin Hiipuva Hiillos Tummentuu

Lyrics By – Severi Nyman

1:45

 

Kas, Oksa Värähtää

Lyrics By – A. Petöfi*

1:54

 

Pai, Pai, Paitaressu

Lyrics By – Mustakallio*

2:15

 

Merellä

Lyrics By – J. H. Erkko

3:50

 

Monet suomalaiset naislaulajat ovat myös esittäneet näitä lauluja suurenmoisella tavalla, Aino Ackté, Anna Mutanen, Karita Mattila

Oskar Merikannolla on vähintään pari kymmentä niin suurenmoista laulua, että niistä on melkein mahdotonta valita kolmea parasta. Nuoren Oskarin Pai, pai paitaressu voisi olla yksi. Muistellessa tuo aina palan kurkkuun ja helposti kyynelet silmiin. Toisesta päästä voisi ottaa vaikka kuoroteoksen Nälkämaan laulun.

Mikä on teidän suosikkinne Oskar Merikannon laulujen joukossa? Ja kuka laulaa niitä parhaiten?

 

Kuva 1: Oskar Merikanto 21-vuotiaana. Daniel Nyblinin kuva Seppo Heikinheimon hienosta teoksesta Oskar Merikanto ja hänen aikansa. Tuo nuorukainen oli jo säveltänyt mm. kehtolaulun Pai, pai paitaressu.   

Kuva 2:  Alvar Cawén: Kehtolaulu (1921). Pai pai paitaressu -laulun tunnelma on hienosti läsnä.  Suomi oli sata vuotta sitten köyhä kehitysmaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tokiossa asuessani soitin puheluita aina silloin tällöin Suomen Suurlähetystöön tai sen kaupalliselle osastolle. Jonotus- tai odotusmusiikkina soitettiin Merikannon Romanssia pianoversiona ja sitä kuunnellessa Suomea kaukomailla muistellen ei toivonut lainkaan, että puheluun vastaaja pian vapautuisi.

https://www.youtube.com/watch?v=d6OJlZHWk4o

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Olen aivan samaa mieltä tuosta Oskar Merikannon Romanssista ja eräistä muista hänen pianokappaleistaan. Niissä on samaa charmia kuin Chopinilla tai Schubertin Impromptuissa.

Olen usein harmitellut, että Schubertilla tai Oskar Merikannolla ei ole minun tiedossani joululaulua.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tässä yksi...

https://www.youtube.com/watch?v=fmxCKp82QGY

... ja tässä toinen

https://www.youtube.com/watch?v=SeUiFzYG4Aw

Merikannon ja mätäkuun merkeissä: Hyvää Joulua!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Tuomo Kokko, #3.
Kiitos tärkeästä oikaisusta. Myönnän unohtaneeni nuo Oskar Merikannon aivan hellyttävät joululaulut.
Tosiaankin mainiota mätäkuuta ja kohta taas joulurauhaa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tapani Kansa on sanonut, että "kun Sibelius sävelsi vapaamuurareille, Merikanto sävelsi muurareille". Osuvaa!

Esikoispoikani häävalssina soitettiin Valse lente, ja se sujui rock-triolta (vai olikohan heitä sittenkin neljä?) aivan mallikkaasti.

Isäni ja hänen lankomiehensä keskinäisestä sanailusta muistan kuulleeni lauseenpätkän "Merikanto merellä, säveltänyt... Sibelius". Ilmeisesti tässä oli sopivasti sävyjä sekä isälleni vivahteikkaan huumorin ystävänä että sketsikomiikkaan suuntautuneelle enolleni.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #4.
Tuo Tapani Kansan lohkaisu on osuva.
Eihän Oskar Merikanto tosiaankaan säveltänyt sinfonioita. Mutta hän sävelsi oopperoita, joita Sibeliuksen CV:ssä ei ole.
Sibeliuksen yksinlauluista "Flickan kom från sin älsklings möte" on kyllä jopa Oskar Merikannon tasoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen joskus lukenut jonkun saksalaisen musiikkikriitikon lausahduksen, jonka mukaan "Sibelius ei edustanut klassista musiikkia lainkaan, vaan oli tietynlaisen kokeilevan postmodernin musiikkigenren edustaja."

Jossain mielessä tuon voisi ymmärtää, koska Sibelius ei noudattanut annettuja tai odotettuja kaavoja ja hänen pääasiassa mollisinfonioissaan on yllätyksellistä ja dramaattistakin vaihtelua sekä jopa moderniin musiikkiin verrattavissa olevia riitasointuja, musiikki-instrumenttien epäsovinnaista hyödyntämistä ynnä muuta, mikiä poikkeaa keskieurooppalaisesta matemaattisemmasta musiikinluomistavasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Juha Kuikka, #7.
On totta, että Sibelius ei ole ollut konserttiohjelmistoissa lainkaan yhtä suosittu Saksassa kuin anglosaksisessa maailmassa. Sibeliuksen pari ensimmäistä sinfoniaa ovat monien mielestä jonkinlaista jatkumoa Tshaikovskille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Korjaan pikku lipsahduksen. Tuo Sibeliuksen laulu on nimeltään tarkalleen:
"Flickan kom ifrån sin älsklings möte".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomas Kokko, #4.
Kirjoitin tuossa blogissani, että Sibelius oli Oskar Merikannolla kantona kaskessa. Paljon pienempi kanto kaskessa oli Heino Kaski, joka sävelsi mm. hienon ja merikantomaisen tunnelmakuvan "Yö meren rannalla". Kaski oli muuten 20 vuotta Sibeliusta nuorempi, mutta hän kuoli täsmälleen samana päivänä 20.9.1957.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Plarasin joululaulukirjani läpi, ja sieltä löysin nuo pari Merikantoa, mutta en todellakaan yhtään Schubertia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Tuomo Kokko, #11.
Kiitos. Kiva kuulla, että olen ainakin Schubertin osalta oikeassa. Hän olisi varmaan saanut aikaan yhtä suurenmoista joulumusiikkia kuin Adolphe Adamen "Cantique Noël".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oskar Merikanto sävelsi "Pai, pai paitaressun" koti-ikävissään ensimmäisenä opintovuotenaan joulun aikoihin v. 1887 Leipzigissä. Maikki Järnefelt esitti sen sitten menestyksellisesti Gewandhaus-konsertissa. Sittemmin se oli mm. Lea Piltin bravuurinumeroita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Radio Ykkösen aamukonsertissa 11.8. kuulin taas yhden ihanan Oskar Merikannon. Tässä se:
Merikanto: Kullan murunen (Karita Mattila, sopraano, ja Ilmo Ranta, piano).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä taas yksi tärppi:
Oskar Merikanto: Ma elän (Essi Luttinen, sopraano, ja Tuula Hällström, piano).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä taas tärppi. Yle Radio 1:n Klassista kahteen -ohjelmassa ti 14.8. kuullaan tämä:
O. Merikanto: Merellä (Usko Viitanen, baritoni, ja Pentti Koskimies, piano).
Kelpo esitys. Mutta Jorma Hynninen tekee tämänkin hitusen paremmin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä kannattaa kuunnella Oskar Merikannon 150-vuotisohjelma, joka lähetettiin Ylessä 5.8.2018: https://areena.yle.fi/1-4450807

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä ovat perusteokset Oskar Merikannosta:
Heikinheimo, Seppo: Oskar Merikanto ja hänen aikansa. Otava 1995.
Poroila, Heikki: Oskar Merikannon sävellykset. Suomen musiikkikirjastoyhdistys 1994.
Suomalainen, Yrjö: Oskar Merikanto - Suomen kotien säveltäjä. Otava 1950.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Näin kerran vuosia sitten amerikansuomalaisten kesäjuhlilla Teuvo Pakkalan näytelmän "Tukkijoella". Se on myös musiikiltaan niin hieno teos, että näkisin ja varsinkin kuulisin sen hyvin mielelläni taas uudelleen täällä Suomessa. Siinä on vinkkiä vaikkapa Suomen kymmenille teattereille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lapsena muistan kuulleeni radiosta "Paitaressua" Lea Piltin ja Anna Mutasen tulkintoina. Ne ovat syöpyneet pysyvästi mieleen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällaistakin herkkua Areenassa on tarjolla: Tapani Kansa ja Oskar Merikantoa kansan ehdoilla: https://areena.yle.fi/1-2476

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Schubertin ja Oskar Merikannon ohella suuria melodian mestareita ovat P. J. Hannikainen ja Karl Collan, jonka "Sylvian joululaulu" herkistää aina. Myös "Roineen rannalla" ja "Hurtti-Ukko" ovat unohtumattomia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällainen upea konsertti kuultiin Mäntän Musiikkijuhlien yhteydessä elokuun alussa:
OSKAR MERIKANTO 150 VUOTTA TÄNÄÄN!
Suomen rakastetuimpiin ja esitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan kesävilppulalaisen, Oskar Merikannon, syntymästä tulee 150 vuotta juuri tänään. Juhlan kunniaksi Vilppulan kirkossa kuullaan värikäs kokoelma säveltäjämestarin lauluja ja soolopianoteoksia Johanna Rusasen ja Folke Gräsbeckin esittäminä.

Johanna Rusanen, sopraa­no

Folke Gräsbeck, pia­no

Yh­teis­työs­sä Män­tän Musiik­ki­juh­lat ja Vilp­pu­la-seu­ra.

Jussi Jäntti

Mieleeni on erityisesti jäänyt Merikannon "Anniina" Tapani Kansan esittämänä. Kuulin esityksen Sibelius-Akatemian konserttisalissa joskus 80-luvun alkupuolella. Hieno laulu, poikkeuksellisen hieno esitys.

Valitettavasti Tapani Kansa ei jatkanut uraansa klassisen musiikin parissa. Sääli.