TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Hyvä, Sofi Oksanen, Laura ja Saska Saarikoski!

 • Kuva 1: Kansainväliset journalistit seuraavat Trumpin ja Putinin puheita Finlandia-talossa. Kuva: Timo Uotila.
  Kuva 1: Kansainväliset journalistit seuraavat Trumpin ja Putinin puheita Finlandia-talossa. Kuva: Timo Uotila.
 • Kuva 2: Sofi Oksasen mielenosoituspuheesta kerrotaan Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla.
  Kuva 2: Sofi Oksasen mielenosoituspuheesta kerrotaan Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla.
 • Kuva 3: Laura ja Saska Saarikosken avoin kirje Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi Helsingin Sanomissa 15.7.
  Kuva 3: Laura ja Saska Saarikosken avoin kirje Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi Helsingin Sanomissa 15.7.
 • Kuva 4: Helsingin Sanomien venäjänkielinen juliste Helsingin Kansalaisaukiolla: ”Herra Presidentti, tervetuloa lehdistönvapauden maahan.”
  Kuva 4: Helsingin Sanomien venäjänkielinen juliste Helsingin Kansalaisaukiolla: ”Herra Presidentti, tervetuloa lehdistönvapauden maahan.”
 • Kuva 5: Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla analysoidaan, että Helsinki ei ollut uusi Jalta mutta se oli pieni pettymys.
  Kuva 5: Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla analysoidaan, että Helsinki ei ollut uusi Jalta mutta se oli pieni pettymys.
 • Kuva 6: Iltalehtilööppejä huippukokouksesta.
  Kuva 6: Iltalehtilööppejä huippukokouksesta.
 • Kuva 7: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä
  Kuva 7: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä

# Suomen presidentin päätös ottaa vastaan Helsinkiin maailman mahtiyksinvaltiaat Donald Trump ja Vladimir Putin oli järkevä. Noiden presidenttien taskussa on 90 prosenttia maailman ydinkärjistä. Tuollaisia päällepäsmäreitä ei tietenkään kannata turhaan ärsyttää. He voivat näppäimillään hetkessä tuhota koko ihmiskunnan. Siksi Sauli Niinistön kohtelias pidättyvyys keskustelujen asiakysymyksissä oli aivan paikallaan.

   Suomen kannatti myös satsata tapahtuman järjestelyihin ja yli tuhannen journalistin palveluihin Finlandia-talossa saunoineen – vaikka kärsittiin tukalasta helteestä. Suomi sai hyvää mainosta ystävällisenä maana, jossa asiat sujuvat.  Monikaan ei ymmärtänyt, miten suuria ponnistuksia tuo vaati helteisessä heinäkuussa, jolloin Oy Suomi Ab on perinteisesti lomamökeillään. 

 

# Sitäkin tärkeämpää oli, että kahden yksinvaltiaan kokousta vastaan järjestettiin myös mielenosoituksia, jotka näkyivät Kansalaisaukiolta myös journalistien tiloihin Finlandia-taloon.

   Helsinki Calling –mielenosoitukseen osallistunut kirjailija Sofi Oksanen korosti ihmisoikeuksien merkitystä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen alla: ”Osallistun mielenosoitukseen, jossa kerromme maailmalle, että me välitämme ihmisoikeuksista, vaikka Putin ja Trump eivät. Lyön vetoa, että he eivät puhu ihmisoikeuksista, paitsi jos löytävät keinon päästä niistä kokonaan eroon”, hän kirjoitti Facebookissa sunnuntaiaamuna 15.7.

    (Kirjailija Sofi Oksanen on myös ehdolla uuden, The New Academy Prize in Literature -palkinnon saajaksi ainoana suomalaisena kirjailijana. Palkinto on merkittävä, sillä sitä on kutsuttu myös vaihtoehtoiseksi kirjallisuuden Nobel-palkinnoksi. Se perustettiin vastineeksi Ruotsin akatemian kriisille, kertoo Like-kustannusyhtiö tiedotteessaan.)

   Ja oikeassa Sofi Oksanen oli. Sen voimme todeta nyt tapaamisen jälkeen. Demokratia ja ihmisoikeudet eivät tosiaankaan olleet esillä mahtimiesten tapaamisessa.  Sofi Oksasen lisäksi Helsinki Calling -mielenosoituksiin osallistuivat mm. europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihr.), Amnesty Internationalin Suomen-johtaja Frank Johansson, entinen Angry Birds -pomo Peter Vesterbacka ja yhdysvaltalainen ihmisoikeusjuristi Ty Wesley Cobb. Kunnia heille.

 

# Ja suurkiitos Helsingin Sanomille, jonka englannin- ja venäjänkieliset mainostaulut lehdistönvapaudesta saivat runsaasti huomioita kansainvälisessä mediassa. Asiaan kuuluu, että osa kirjoitti mainosten pilkkaavan Trumpia ja Putinia. Kolmeensataan julisteeseen oli valittu Trumpin ja Putinin ongelmallisista mediasuhteista kertovia otsikoita Helsingin Sanomista. Lisäksi niissä toivotettiin presidentit tervetulleiksi ”vapaan median maahan”.

   Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan lehdistönvapauskampanjasta on kerrottu arviolta tuhannessa mediassa ympäri maailman. Hesarissa oli aiheesta 15.7. Laura ja Saska Saarikosken terävä koko sivun artikkeli suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

   Kampanjasta on uutisoitu yli tuhannessa eri mediassa ainakin 34 eri maassa, ja jutut ovat tavoittaneet satoja miljoonia lukijoita, Jyrki Poutanen kampanjan kanssatoteuttajasta mainostoimisto TBWA\Helsingistä kertoo. Uutisoijien joukossa ovat muun muassa CNNABC NewsHuffington PostDagens NyheterBuzzfeed ja The New York Times.
   Artikkeleissa kampanjaa on kuvailtu monin eri tavoin. Australialaisen The Sydney Morning Heraldin mukaan HS on ”puhunut vapaan maailman puolesta” lehdistönvapaudesta piittaamattomille presidenteille.

   Tämä kampanja osui todella naulankantaan. Sananvapaus ei todellakaan ole näiden päällepäsmärien asialistalla. Tosin jenkkijohtajan on siedettävä sitä olosuhteiden pakosta.

 

Trump ja Putin ovat miljardööriyksinvaltiaita

# Myös Ylen venäjänkielisissä lähetyksissä ja niiden nettisivuilla https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/  on kiitettävästi pidetty valtionpäämieskeskustelujen ohella esillä demokratian ja vapaan kansalaisyhteiskunnan puolesta järjestettyjä mielenosoituksia, mm. Sofi Oksasen puheita: https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/finlyandiya_byla_dlya_sssr_psikhologicheskoi_laboratoriyei__pisatelnitsa_sofi_oksanen_obyasnila_pochemu_tramp_i_putin_vstrechayutsya_ne_na_nyeitralnoi_territorii/10304296

   Ylen nettisivuilla myös kerrotaan eräiden Venäjän lehtien tehneen parodisia juttuja siitä, että Hesarissa pyydettäisiin Putinilta Viipuria takaisin Suomelle:  https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/regionalnye_rossiiskie_izdaniya_popalis_na_satiricheskuyu_novost_o_tom_chto_gazeta_helsingin_sanomat_poprosila_putina_vernut_vyborg/10310887

    On muistettava, että sananvapauden maana Yhdysvallat on kaukana kärjestä, Venäjä suorastaan rapaluokassa. Suomi sen sijaan on arvioitu muutaman valiovaltion joukkoon.

   Omissa raporteissani Australian maailman suurimmalle maahanmuuttajaradiolle Special Broadcasting Servicelle (SBS) olen myös pitänyt esillä Trumpin ja Putinin vierailun aikana järjestettyjä mielenosoituksia: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish

 

# Kun katselemme tv-ruudulla Trumpin ja Putinin keskustelevan, näemme ennen kaikkea kaksi oligarkkityyppiä, jotka ovat onnistuneet kähmimään haltuunsa miljardeja dollareita ihmiskunnan yhteisestä kassasta. Nuo saalistukset ovat heille tärkein asia. Niistä on pidettävä kiinni.

   Miljardöörille miljonääri on vain promilleihminen, tavallinen tallaaja pelkkää ilmaa. Miljardöörille sananvapaus on OK, jos tiedotusvälineet puhuvat hänen miljardiensa puolesta. Korkein oikeus kelpaa, jos sen jäsenet ovat myötämielisiä miljardöörin liikepuuhille. Ulkovaltioista hyväksyttäviä ovat ne, jotka käyvät kauppaa miljaröörijohtajan määräämällä tavalla.

   Trump ja Putin ovat tyypillisiä oligarkkeja, miljardööripäällepääsmäreitä.  Tässä matoisessa maailmassa tarvitsisimme aivan toisenlaisia johtajia, jos minulta kysytään.

       

Kuva 1: Kansainväliset journalistit seuraavat Trumpin ja Putinin puheita Finlandia-talossa. Kuva: Timo Uotila.

Kuva 2: Sofi Oksasen mielenosoituspuheesta kerrotaan Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla.

Kuva 3: Laura ja Saska Saarikosken avoin kirje Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi Helsingin Sanomissa 15.7.

Kuva 4: Helsingin Sanomien venäjänkielinen juliste Helsingin Kansalaisaukiolla: ”Herra Presidentti, tervetuloa lehdistönvapauden maahan.”

Kuva 5: Ylen venäjänkielisillä nettisivuilla analysoidaan, että Helsinki ei ollut uusi Jalta mutta se oli pieni pettymys.

Kuva 6: Iltalehtilööppejä huippukokouksesta.

Kuva 7: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä.          


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oli erinomainen asia, että sekä Helsingin Sanomat että Yle ovat välittäneet myös venäjäksi monipuolista tietoa Suomesta ja Putinin ja Trumpin vierailusta. Tuo tieto välittyi runsaan venäläisen journalistijoukon kautta myös Putinin valtakuntaan. Oli erityisen merkityksellistä, että venäjän kielellä on mennyt tietoa perille myös mielenosoituksista ja mm. Sofi Oksasen ja Laura ja Saska Saarikosken kriittisistä teksteistä.

Venäjällä on levinnyt valeuutinen siitä, että Saarikosket olivat Hesarissa muka vaatineet Viipuria takaisin Suomelle. Asiasta kerrotaan Helsingin Sanomissa 19.7. Onkohan tuollainen valeuutinen jonkun yksityisen remuhumoristin vitsailua vai onko takana valtiollinen infotehdas?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin juuri radiosta Viron ex-pääministeri Rõivaksen (niin se nimi taitaa olla) haastattelun. Mies puhui asiaa. Miksi Trump ja Putin lakaisivat maton alle kaikki Euroopan suuret kysymykset alkaen Ukrainasta?

Suomen ja Viron olisi pidettävä EU-valtioina yhtä. EU:n olisi syytä raivata itselleen puhevaltaa maailmalla. EU on puutteellinen, mutta se on maailman ainoa yhteisö, jossa demokratia, kansanvalta, hyvinvointiyhteiskunta ja sananvapaus näyttelevät jonkinlaista roolia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuntuu todella erikoiselta ja suorastaan uskomattomalta, että Trump voi puhua ja tviittailla päivästä päivään mitä tahansa, totta ja valetotta. Muistamme, miten kävi presidentti Nixonille. Hän vakoili demokraattien presidentinvaalikampanjaa, joutui kiinni ja eroamaan ns. Watergate-skandaalissa v. 1974. Trump saa hommailla mitä hyvänsä jopa Venäjän kanssa ja kertoa siitä päivittäin suorastaan vastakkaisia versioita.

Suomessakin Lenita Toivakka joutui eroamaan ministerin paikalta vain koska väitti kansanedustaja Timo Harakan valehdelleen.

Tosin pääministeri Paavo Lipponen aikoinaan haukkui oppositiota valehtelusta ja totesi, että "nahkurin orsilla tavataan". Lipponen sai jatkaa.

Onko näissä asioissa naisilla ja "alfauroksilla" eri säännöt?

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Täyttä asiaa kirjoitat! Helppo olla samaa mieltä kanssasi!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuula Takkala, #4.
Kiva kuulla. Tilanne on todella poikkeuksellinen, sillä Donald Trump ei ole kuka tahansa. Hän on mahtimaa Yhdysvaltain valtionpäämies ja samalla pääministeri. Moista kombinaatiota ei ole juuri muissa ns. demokratioissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Uusi Suomi Puheenvuorossa Ari Pesonen kertoo mielenkiintoisia tietoja siitä, miksi Helsinki eikä Wien valittiin lopulta Trumpin ja Putinin kokouspaikaksi:
Me emme tiedä niitä pohjimmaisia syitä, miksi Yhdysvalloille ei kelvannut Wien, mutta Helsinki kelpasi. Uskoisin, että Venäjän aktiivisuus Itävallan mainostamisessa tuhosi osaltaan Itävallan mahdollisuuksia. Venäjä-Itävalta-kuviota oli tuotu liikaa esille eikä tuota kuviota uusine maakaasusopimuksineen Yhdysvallat katsonut hyvällä.
Itävallassa oli valiteltu myös lyhyttä muutaman viikon kokousvalmisteluaikaa, jota oli pidetty riittämättömänä.
Itävallalle kokouspaikkamenetys Suomelle oli karvas.
Yhdysvallat valitsi siis kokouspaikaksi Helsingin ja tuo valinta kelpasi Venäjille, vaikka Venäjä oli mielinyt Wieniä. Kun Trump vaimoineen viihtyi Helsingissä toista vuorokautta, Putinin vierailua voidaan kuvata askeettisesti: vain yksi muutaman tunnin visiitti presidentinlinnassa ja suoraan Venäjän suurlähetystön kautta takaisin Moskovaan.
Suomi ei ole enää puolueeton kuin Itävalta ainakaan Venäjän silmissä. Olemme edistyneet länsi-integraatiossamme.
http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258571...

Asiaa selittää varmaan osaltaan Itävallan juridinen kansainvälispoliittinen asema:

Liittoutuneet miehittivät Itävaltaa toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1945–1955. Valtion alue ja pääkaupunki Wien jaettiin neljään voittajavaltioiden miehitysvyöhykkeeseen. Valvontakomissio sopi syksyllä 1945 väliaikaisen hallituksen täydentämisestä ja vapaiden vaalien järjestämisestä. Hallituksella oli lupa hoitaa ulkosuhteita valvontakomission valvonnassa. Maasta tuli vuonna 1955 Itävallan valtiosopimuksen mukaisesti jälleen suvereeni liittotasavalta sillä ehdolla, että se jäisi puolueettomaksi maaksi ja sen puoluettomuuden tunnustaisivat liittoutuneet ja Neuvostoliitto.[11] (Wikipedia)

Itävalta on siis valtiosopimuksen perusteella puolueeton maa. Presidentti Sauli Niinistö on taas korostanut, että Suomi ei ole puolueeton vaan osa länttä. Suomella on jopa puolustuksesta aiesopimus Yhdysvaltain kanssa. Siksi Trump tuli mieluummin Helsinkiin, kun Putin olisi halunnut tapaamisen pidettäväksi Wienissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On vielä syytä muistella, miten Suomen suuret tiedotusvälineet Helsingin Sanomat ja Yle ottivat vastaan Putinin ja Trumpin Suomeen, "sananvapauden mallimaahan". Sekä Trumpilla että vallankin Putinilla on ollut yhteenottoja kriittisen median kanssa.

Putinin joukot saivat lukea Helsingin Kansaisaukion suurelta mainostaululta venäjäksi; "Herran presidentti, tervetuloa lehdistönvapauden maahan." (kuva 4).

Laura ja Saska Saarikosken artikkelissa on suomeksi, englanniksi ja venäjäksi mm. tällainen kohta: "Naapurimaamme näyttää valinneen linjan, jossa maan mahti ja kunnia asetetaan demokratian ja kansalaisvapauksien edelle. Venäjän rajanaapurina Suomi on ilmaissut kehityksestä huolensa. Tällainen arvostelu ei ole venäläisvastaista vaan venäläismyönteistä." Se on upeasti sanottu.

Yle taas kertoi venäjänkielisissä lähetyksissään ja nettisivuillaan laajasti ja avoimesti Venäjän demokratian ja kansalaisvapauksien puutteita arvostelleista mielenosoituksista, joissa esiintyi mm. kirjailija Sofi Oksanen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Donald Trump on todellakin niin impulsiivinen ja nopealiikkeinen "liikemies", että hänellä on ollut tuskin aikaa tai kiinnostusta tutkia vaikkapa Itävallan historiaa. Ohjeet ovat tulleet taustavoimilta, jotka ovat varmaan huomanneet esim. Itävallan jättäneen karkottamatta venäläisdiplomaatteja lännen protestin yhteydessä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Laura ja Saska Saarikosken avoimessa suomen-, englannin- ja venäjänkielisessä kirjeessä (Helsingin Sanomat 15.7.) on tällainenkin osuva kohta:

"Presidentti Trump tuntuu usein hakevan ulkopolitiikasta poliittisia pikavoittoja liittolaisten, kansainvälisen yhteisön ja oman maansa pitkän töhtäimen edun kustannuksella. Se ei voi olla herättämättä huolta ennen presidenttien tapaamista - varsinkin, kun pöydän toiselle puolelle asettuu Putinin kaltainen taitava neuvottelija." (Kuva 3.)

Se oli kaukonäköisesti sanottu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Itävalta on pysytellyt rauhansopimuksensa voimin puolueettomana. Suomi ja Ruotsi sen sijaan ovat allekirjoittaneet Yhdysvaltain kanssa aiesopimuksen puolustuksesta.

Venäjän puolustusministeri on jo varoittanut, että tuo saattaa pakottaa Venäjän vastatoimiin. Siksi Wien oli Putinille mieluisampi. Mutta Trump voitti tuon kädenväännön. Kokouspaikaksi tuli Helsinki.

Tapaamista sen sijaan hallitsi Putin, koska tiedotustilaisuudessa Trumpilta tiukattiin tietoja, miten Putin oli auttanut Trumpin presidentiksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusta koskeva aieasiakirja vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin:

Puolustusministeri Sergei Shoigu puhui tiistaina Moskovassa puolustusministeriön kokouksessa sotilasliitto Naton kasvavasta uhasta.
Naton sotaharjoituksissaan Itä-Euroopassa käyttämien lentokoneiden määrä on lähes kymmenkertaistunut, samoin sotaharjoituksiin osallistuvien sotilaiden määrä. Lisäksi Shoigu nosti esiin kyber-operaatioihin perehtyneet viisi keskusta Suomessa, Virossa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa.
Erityisesti Shoigu paheksui Suomen ja Ruotsin lisääntynyttä Nato-yhteistyötä:
– Toukokuussa allekirjoitettu sopimus mahdollistaa maiden täyden osallistumisen Naton sotaharjoituksiin ja sotilasliiton joukkojen ja asevalvontajärjestelmien käytön. Vastavuoroisesti Natolle on annettu esteetön pääsy näiden maiden ilmatilaan ja aluevesille. https://yle.fi/uutiset/3-10321183

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ottaa venäläisen kollegansa Sergei Shoigun kommentin Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusalan aiesopimuksesta rauhallisesti. Hän arvelee, että tällaisia puheita harrastetaan Venäjällä usein kotimaisten ongelmien peittämiseksi.

Tällä hetkellä venäläiset ovat huolissaan, kun heiltä ollaan poistamassa "saavutettu etu" eli kovin alhainen eläkeikä, naisilla 55 ja miehillä 60 vuotta. Voihan tuossa teoriassa olla tottakin ainakin toinen puoli.

Puolustuskysymykset ovat kuitenkin Venäjällä aina olleet herkkiä. Voi hyvin olla, että Putin olisi juuri tästä syystä halunnut tavata Trumpin Wienissä eikä Helsingissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Koska monet teistä olette jo heittäneet pois Hesarin 15.7., otetaanpa sieltä Laura ja Saska Saarikosken avoimesta kirjeestä mainio ohje suurvalloille, siis Putinille ja Trumpille: Kuten maailman vahvin tyttö Peppi Pitkätossu tietää: jos on oikein vahva, täytyy olla oikein kiltti - muuten ei mistään tule mitään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyt unikeonpäivänä 27.7. Laura Saarikoskella on Helsingin Sanomissa vaihteeksi lohdulliseta kerrottavaa. EU:n komission puheenjohtaja Juncker on kuin onkin pystynyt pehmittämään Trumpia. Kauppadiili EU:n kanssa auttaa hälventämään eurooppalaisten pelkoja siitä, kenen puolella Trump on.

Risto Koivula

Täyttä paskaa.

Komissaariehdokas Hautala on maailmanhistorian kuvottavimpia valhemeedioita.

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto_koivula/al-...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Koivula, #15.
En ymmärrä ollenkaan tätä kommenttia. Heidi Hautala on järkevä ja rohkea poliitikko. Onnea hänelle.

Muuten suosittelisin tämän päivän 29.7. Helsingin Sanomien Sami Sillanpään kolumnia "Xi, Putin ja Trump luovat uutta epäjärjestystä".