TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Australiasta radio-oppia, Merja Yle-Ylä-Anttila!

  • Kuva 1: Australian SBS-radion suomenkielinen nettisivu.
    Kuva 1: Australian SBS-radion suomenkielinen nettisivu.
  • Kuva 2: Australian SBS-radion Facebook-sivu.
    Kuva 2: Australian SBS-radion Facebook-sivu.
  • Kuva 3: Euroviisut ovat tärkeä teema monikielisen SBS-radion ohjelmissa.
    Kuva 3: Euroviisut ovat tärkeä teema monikielisen SBS-radion ohjelmissa.

# Suosittelisin Ylen uudelle toimitusjohtajalle Merja Ylä-Anttilalle opintomatkoja mm. Pohjoismaiden, Britannian ja Saksan yleisradioyhtiöihin. Ja erityisesti Australian julkisesta radio- ja tv-toiminnasta olisi otettavissa paljon oppia.

   Australian julkishallinnollinen radio- ja tv-toiminta on harvinaisen kehittynyttä. Australian ABC tuottaa Ylen tavoin ohjelmia radiolle ja televisiolle. Australialla on myös ulkomaille suunnatut radiolähetykset. Niiden merkitys on kuitenkin vähentynyt, koska nykyisenä digiradioaikana suuri osa paikallisradiolähetyksistäkin on kuunneltavissa kaikkialla maapallolla.

   Mutta Australia on hoitanut esikuvallisesti myös maahanmuuttajien radiopalvelut heidän omilla kielillään. Niistä vastaa valtionyhtiö Special Broadcasting Service, SBS. Tällaiset lähetykset ovat parasta mahdollista kotouttamista. Niiden tuottaminen tietenkin maksaa. Mutta hinta tulee moninkertaisesti takaisin maahanmuuttajien nopeampana ja tehokkaampana kotoutumisena uuteen asuinmaahan.

 

# Ylellä oli aikoinaan radion ulkomaanlähetyksiä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Vuonna 1990 silloinen pääjohtaja Reino Paasilinna päätti aloittaa venäjänkieliset lähetykset. Tiedän hyvin, koska olin tuottajana panemassa alulle noita lähetyksiä. Nykyään Ylellä on venäjänkielinen tv-lähetys ja mainiot nettisivut, jotka jakavat tietoa Suomesta ja suomalaista näkökulmaa sekä venäjänkielisille maahanmuuttajille että kaikkialla laajalla Venäjänmaalla: https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/ 

   Ilman tällaista palvelua Suomen venäjänkieliset olisivat Kremlin tarjoaman hyvinkin toisenlaisen tiedon varassa. Samanlaisia lähetyksiä meillä kaivattaisiin vaikkapa somaliksi, arabiaksi, kurdiksi ja kiinaksi eli tärkeimmillä uussuomalaisten kielillä. Niiden tekijöiksi sopivat maahanmuuttajat, jotka ovat jo ehtineet tutustua uuteen asuinmaahansa mutta eivät ole ehtineet unohtaa lähtömaan kieltä ja tapoja. Esimerkiksi uussuomalaiset Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura voisivat ryhtyä tekemään radiolähetyksiä maahanmuuttajakielillä. Hehän ovat jo tehneet suosittua Yle-Puheen ohjelmasarjaa suomeksi.  

   Australiassa maahanmuuttajalähetyksiä on lähes 70 kielellä. Suomen kieli on ollut mukana noin 40 vuotta. Olin studiolla avustamassa noita ohjelmia jo 1980-luvulla. Nyttemmin olen Suomi-raporteillani avustanut SBS-radiota neljännesvuosisadan.

   Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja muut kiinnostuneet, tästä kannattaa aloittaa perehtyminen Australian SBS-radion toimintaan:

 

# Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS Radion suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen avustanut Suomi-raporteillani yli 20 vuotta.

Uusimman ohjelman aiheita: Australiassa on tutkimuksissa todettu, että maahanmuutto hyödyttää taloutta. Turvapakanhakijoiden leireiltä pyritään siirtämään väkeä USA:han – jos Trump jatkaa Obaman linjoilla.  Uusi lupaava syöpälääke tuli potilaiden ulottuville.

Suomi-raportissani kerron mm., että presidentti Niinistö on kommentoinut Syyrian tapahtumia, että Ulkosuomalaisparlamentti suunnittelee 2019 vaalien kirjeäänestyksen toteuttamista ja että hallituksen budjettilinjauksesta kiistellään keskustaoikeistohallituksen ja vasemmisto-opposition kesken.    

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Tässä on kuunneltaviksi pari Karl Mattaksen viimeaikaista SBS-radion haastattelua:

”Maailman vitsikkäin mies” Ismo Leikola Australiassa:

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/audiotrack/ismo-leikola-australia?language=fi

Satu Vänskä soittaa Stradivarius-viulua Australian kamariorkesterissa:

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/audiotrack/acos-satu-vanska-tells-about-her-1726-stradivarius-violin?language=fi

Kuva 1: Australian SBS-radion suomenkielinen nettisivu.

Kuva 2: Australian SBS-radion Facebook-sivu.

Kuva 3: Euroviisut ovat tärkeä teema monikielisen SBS-radion ohjelmissa.

                   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä olisi lisää tietoa Australian mainiosta maahanmuuttajille suunnatusta yleisradiotoiminnasta: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuuttajaohjelmien tekijöitä olisivat maahanmuuttajat, jotka ovat jo ehtineet tutustua uuteen asuinmaahansa mutta eivät ole ehtineet unohtaa lähtömaan kieltä ja tapoja.

Esimerkiksi uussuomalaiset Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura voisivat ryhtyä tekemään radiolähetyksiä maahanmuuttajakielillään (jos he sattuvat niitä vielä osaamaan). Hehän ovat jo tehneet suosittua Yle-Puheen ohjelmasarjaa suomeksi.

Kuuntelin juuri heidän tekemänsä hurjan ohjelman seksistä ja pornosta. Mitenkähän tuollainen ohjelma soveltuisi kulttuuriin Turkissa tai Sri Lankassa? Tämä vain osoittaa, miten paljon kulttuurit ja maan tavat eroavat toisistaan. Siksi tarvittaisiin maahanmuuttajaohjelmia maahanmuuttajakielillä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Merjalla mahtaa olla oiva sparraaja ihan kotipuolessa! Aviopuoliso yleläinen Ari Ylä-Anttila, jonka harrastuksiin nuoruudessa kuuluivat juuri radiot, ja kaukaisten radioasemien kuuntelu. Ari tuntee radiomaailmaa melko varmasti aivan kiitettävästi, keskivertosuomalaiseen verrattuna.
Myöskin uusi arkkipiispa Tapio Luoma harrasti nuoruudessaan kaukokuuntelua ja on myös hyvin perillä radion mahdollisuuksista moneen hyvään tarkoitukseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kallio, #5.
Tiedän toki, että Merjalla on mies nimeltä Ari. Olen työskennellyt saman katon alla Helsingin Pasilan maisemissa. Varmaan Ari antaa Merjalle vankkaa taustatukea omien kokemustensa pohjalta.

Olen tässä kolumnissani nostanut erityisesti esille maahanmuuttajaradiolähetysten merkityksen, joka on kunnolla ymmärretty vasta Australiassa. Toivon, että Merja lähtee kehittämään tätäkin puolta Ylen ohjelmistossa. Tuo on sellainen ala, jota ei voi hoitaa kaupallisen median ansaintalogiikalla. Siihen tarvitaan Yle-veroa. Ja hyöty koituu maahanmuuttajien kotoutumisena ja työllistymisenä koko Suomen kansan hyväksi.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Puhut Timo taas asiaa. Sinut pitäisi saada joskus valtamedian haastatelvaksi näistä asioista. Puhut tärkeistä asioista eli siitä, mihin suuntaan radiota pitäisi kehittää. Aihealue, josta harvoin kuulee mistään pihaustakaan!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Kari Kallio, #7.
Kiitos, että ymmärrät ajatukseni ja arvostat niitä. Näiden maahanmuuttajakielisten radiolähetysten merkitys ei todellakaan ole valjennut täällä Suomessa asioista päättäville. Olen todella tyytyväinen, jos olen löytänyt jonkun joka ymmärtää.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #8

Sain vinkin erinomaisista kolumnisteistasi eräältä radioharrastajalta, joten ole huoleti, sinulla on fänejä siellä täällä!
Jos haluat vinkin radioon ystävällismielisesti suhtautuvasta lehtimiehestä, kehotan tutustumaan esim. HS:ien Sampsa Oinaalaan. Te voisitte yhdessä saada paljon hyvää aikaan!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Kari Kallio, #10.
Kiitos vinkistä. Olen lukenut Sampsa Oinaalan viisaita ajatuksia Hesarista. Häntä varmaan kannattaisi lähestyä. Hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat pohtineet radion roolia ja mahdollisuuksia nykyisellä somekaaoksen aikakaudella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on vielä lisää tietoa tästä tärkeästä asiasta, maahanmuuttajaradiotoiminnasta:

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuuttajakielinen radio- ja/tai tv-toiminta on erinomainen kotouttamiskeino. Ja kotouttaminen on hyvin elintärkeää maahanmuuttajien, kotisuomalaisten ja maan talouden ja onnellisuuden kannalta. Tässä on lisää asiasta:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250895...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ja tässä vielä lisää Australia-oppia. Liian moni luulee, että Australia on näissä media-asioissa jonkinlainen "Pikku-Amerikka". Mutta se on harvinaisen väärin luultu:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yleisradio on nyttemmin sijoittanut valtakunnalliseen lähetykseensä karjalankielisen viikkokatsauksen, joka valmistetaan Pohjois-Karjalan toimituksessa. Kuuntelin tuon ohjelman, joka tuli Yle Radio Ykkösessä ensimmäistä kertaa. On erinomaista, että Karjalasta ja Inkerinmaalta saapuville ”paluumuuttajille” on nyt omakielisiä lähetyksiä. Muuten suomea osaamattomat jäisivät Putinin tarjoaman "totuuden" varaan.
Kannattaisin maahanmuuttajakielisiä lähetyksiä tärkeimmillä tulijoiden kielillä, mm. somaliksi, arabiaksi, kurdiksi, farsiksi – niin ja tietenkin viroksi. Australian maailman suurin ja paras maahanmuuttajaradio SBS olkoon esikuvana. Siellä kieliä on noin 70, mm. suomi. Tiedän tilanteen, koska olen avustanut noita lähetyksiä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
..jolta puuttuu toimiva lyhytaaltovastaanotin, voi operoida etänä esim. tätä hollantilaisen yliopiston vastaanotinta. Käytön oppii nopeasti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kallio, #15.
Mielenkiintoinen laite. Pitääpä tutustua tarkemmin. Toisaalta digiradiolähetyksiä voi seurata tietokoneilla ja jopa kännyköillä kaikkialla maapallolla.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #16

Haku: SRD.hu:lla löytää useita etävastaanottimia ympäri maailman! Kuuntelen juuri yhtä hyvää kuunteluasemaa http://southwest.ddns.net:8073/ Britanniassa. Taajuudelta 558 tulee merirosvomuisteluita Radio Caroline. Myöskin hollantilaiset maapiraatit kuuluvat noilla hyvin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Kari Kallio, #17.
Mielenkiintoista. Tuo keskiaaltotaajuus 558 oli muistaakseni juuri sama, jolla Yle lähetti aikoinaan ohjelmia ulkomaiden lähialueilla kuunneltaviksi.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kyläkyllä; Espoon aikoihin taajuus oli 557 ja muistaakseni 1975 Geneven Taajuussopimuksen (GE75 Plan) jälkeen 558 kHz ja uusvanha lähetyspaikka Santahamina. https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Mediumwav...
Taajuudella oli sen verran säpinää, ettei se kuulunut kauhean kauas - pääosin Itämerellä ja Baltiassa. Santahaminaan radioasema perustettiin jo 1908 Venäjän Itämeren laivaston yhteyksiä varten. Sen jälkeen siellä on toiminut sekä muita sotilasradioasemia että myös tuo kyseinen yleisradioasema (1989-2007). Santahamina oli huokea ratkaisu ja tarjosi päiväkuuluvuutta Viroon lähes samoille etäisyyksille kuin Kasnäs olisi. Yöllä 558 kuului Ukrainaan saakka. Santahaminan oli määrä olla välikainen ratkaisu, joka korvautuisi joko Kasnäsilla tai 558:n viralliselle sijaintipaikalle Porvoon suunnalle rakennettevalla lähettimellä.Radio Finland oli myös vielä 90-luvulla esittämässä keskiaaltoa Joensuuhun. Se olisi tukenut venäjänkielistä toimintaa, joka kärsi Santahaminan naapurikanavassa toimineesta Leningradin lähettimestä. Lahden lopetettua 1993 kuuluvuus Itä-Karjalassa heikkeni pahasti. Porin 6120:n antennista poistettiin sinne rakennusvaiheessa asennettu heijastusverkko, joka suuntasi tehoa länteen ja minimoi itää. Karjala oli kuitenkin pimeällä liian lähellä ajatellen taajuuden 6120 kHz:n "alastuloa". Porin lyhytaaltoaseman toiminta päättyi lopullisesti Yleisradion osalta 31. joulukuuta 2006, jolloin myös yhtiön lähettämät keskiaaltolähetykset lopetettiin.Itämeren aluetta palvellut Yleisradion taajuus, 558 kHz, lopetti taas vuoden 2007 lopussa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kallio, #19.
Mielenkiintoista tietoa takavuosilta. Ylen kannattaisi pitää yllä vielä AM-taajuuksia, joilla on merkitystä eräissä kuuntelijaryhmissä.
Mutta erityisen tärkeää olisi palvella maahanmuuttajaväestöä heidän omilla kielillään. Toimitusten perustaminen maksaa. Mutta se kannattaisi parantamalla ja nopeuttamalla kotoumumista..

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Nimenomaa tämä on trendi ulkomailla, että "joutavina" pidettyjä AM-taajuuksia/radioasemia on annettu vähemmistökielisille ryhmille/yrityksille. Keskiaalloilla on lisäksi sellainen veikeä ominaisuus, että auringon laskiessa sen kuuluvuualue kasvaa merkittävästi eli yhdellä radioasemalla voisi kattaa iltaisin liki puoli Suomea. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, Suomessa pitäisi olla yksi suurempi KA-asema! Ruvetaanko ajamaan asiaa!
Lontoolainen Lyca Radio 1458 kHz kuuluu iltaisin (luulen) melkein puolessa Euroopassa https://www.lycaradio.com/ äänekkäästi. Listen live- nappulasta voi maistella radioaseman antia.
Radioasema soittaa hauskaa intialaista popmusiikkia - iloinen poikkeus radioraajuuksilla. https://en.wikipedia.org/wiki/Medium_wave .Lyca Radio 1458 kHz 24h/vrk, lähetin Brookmans Park/4 wire T aerial - antennit - lähetin 125 kW.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Kari Kallio, #21.
Tunnen erinomaisesti keskiaallot, joilta olen kuunnellut etupäässä eurooppalaisia asemia. Lyhytaaltoja kuuntelin asuessani Australiassa 1980-luvulla. Nuo aaltoalueet ovat hyvin käyttökelpoisia, koska niiden kuunteluun sopivia vastaanottimia on maailmalla miljoonittain. Kaikille ei ole mahdollista käyttää älypuhelimia. Monessa paikassa niiden käyttö ei ole järkevää huonojen nettiyhteyksien vuoksi.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

http://radio-tv-nederland.nl/am/am.html
Tuossa on ajankohtainen luettelo Alankomaiden radioasemista, jotka toimivat keskiaalloilla - siis paljon LPAM-asemia (low power AM-radio). Tämä on viranomaisten vastaantulo yli-innokkaille hollantilaisille radiomiehille. Maassa toimii nyt suuri määrä pieniä (max 100 wattia) vahvoja/heikkoja paikallisia radioasemia, joiden kuuluvuusalue on 20-30 km. Se on hauska juttu! Niitä voi bongata mm. paikallisten SDR-vastaanottimien kautta!
Kuten tunnettua, piratismi on ollut maassa ns. toinen elämäntapa eli siellä on ollut aina lukuisa määrä villejä radioasemia. Vuotuisessa suomalaisten radioharrastajien järjestämässä PPP- kisassa (pongaa Piraatti Pääsiäisenä) - haaviin niitä jää yleensä toista sataa. Kisan on järjestänyt jo useana vuotena http://www.radioaktiiviset.info/ Tältä kuulostaa esim. Wereldstad Radio Rotterdam AM828 klikkaa "Listen"! Luvallinen LPAM-asema.
https://wereldstad.nu/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Kari Kallio, #22.
Kiitos erittäin mielenkiintoisista linkeistä. Alankomaat on todellakin radiotoiminnan kärkimaita monessa mielessä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kallio, #23
Kiitos upeasta radiovalikoimasta.
Olen valmis kampanjoimaan keski- ja lyhytaaltoasemien puolesta. Olin kauhuissani, kun Yle myi aikoinaan jakelutekniikkansa ulkomaalaisille bisnesyhtiöille. Se oli jo suorastaan rikos kansallista turvallisuutta vastaan. Samoin en ollut ensin uskoa kuullessani, että Yle ilmoitti joskus 2006 lopettavansa Porin lyhytaaltoaseman toiminnan.

Olen valmis osallistumaan kampanjaan noiden lähetysmuotojen palauttamiseksi. Toivottavasti uudesta toimitusjohtajasta Merja Ylä-Anttilasta löytyy ytyä näiden typerien päätösten korjaamiseksi.

Tässä tulee muuten näyte siitä, miten digiradioita voi kuunnella kaikkialla maapalllla. Nyt su 22.4. klo 11 Suomen kesäaikaa alkaa suomenkielinen lähetys Australian Townsvillesta. Klikki tästä: http://4ttt.radio.net/

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kiitos vinkistä, ja sieltähän Juha Vainion levy Kotkan poikii ilman siipii aloitti sunnuntai-illan ohjelman kaukana toisella puolella maapalloa! :)
Kiitos viestistäsi. Olet oikeassa. Asioille pitäisi tehdä jotakin!
yt

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #25

Kari Kallio, #25.
Ja nyt tuo 4TTT-radion suomenkielinen ohjelma päättyi. Seuraava lähetys on ranskankielinen. Tuo Ari Korhonen on toimittanut näitä lähetyksiä Pohjois-Queenslandin Townsvillessa jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän on savolainen ja esittelee mielellään Kuopion seudun uutisia trooppisen Australian väelle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maailmanmainion Australian valtion SBS-radion ja tuon Townsville 4TTT-radion lisäksi Australian Brisbanessa on suomenkielistä palvelua kahdesti viikossa asemalla 4EB. Noita lähetystä voi kuunnella On Demand eli milloin sattuu sopimaan klikkaamalla tästä: http://www.4eb.org.au/finnish

Kävin tuolla Brisbanen asemalla aina silloin tällöin asuessani Brisbanessa 1988-89. Jouluna 1988 kävin asemalla laulamassa joululauluja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ylen venäjänkieliset lähetykset ja erityisesti niiden nettisivut ovat loistava esimerkki siitä, millaista maahanmuuttajaradion palvelun tulisi olla. Olen todella ylpeä siitä, että olin v. 1990 panemassa alulle noita lähetyksiä. Tässä on tältä päivältä esimerkkinä nettijuttu Harkimon Nyt Liikkeestä:
https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/kharri_khark...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juuri nyt Yle Radio Suomessa alkoi Pääministerin haastattelutunnin lähetys Lahden radiomuseosta. Sieltä alkoivat radiolähetykset tasan 90 vuotta sitten. Kannattaa kuunnella Juha Sipilän haastattelutuntia!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä voi kuunnella suorana netistä Pääministerin haastattelutuntia juuri nyt:
https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/yle-radio-suo...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on perustietoa Australian SBS-mediasta, jonka toiminta perustuu vuoden 1991 toimilupaan. Kieliä on lähes 70. Vähempikin kielimäärä riittää Suomelle. Mutta ainakin muutamia tarvitaan. Oppia kannattaa ottaa Australiasta:
https://www.sbs.com.au/aboutus/our-story/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maailmassa on koko joukko suomenkielisiä radiolähetyksiä. Niistä Ruotsin Sisu-radio ja Australian maailman suurin maahanmuuttajaradio SBS ovat valtioiden kustantamia. Tässä on joukko tuollaisia radiolähetyksiä. Kannattaa kokeilla:
http://www.tunturisusi.com/radiot/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kieliasiat ovat kaikin puolin tärkeitä yleisradiotoiminnassa. Tämän päivän Hufvudstadsbladetissa järjestö Förbundet svenska seniorer i Finland toivoo hartaasti, että aamun ruotsinkielinen tv-uutislähetys säilyisi ohjelmistossa. Olen sataprosenttisesti samaa mieltä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä kannattaa kuunnella raportti siitä, miten Australiassakin kiistellään maahanmuuton hyödyistä ja haitoista. Tutkimuksissa on todettu, että työperäinen maahanmuutto hyödyttää selvästi Australian taloutta: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/aud...

Australia ei kuitenkaan halua päästää maahansa venepakolaisia, joita on sijoitettu leireihin Manus- ja Nauru-saarille. Noita maahanpyrkijöitä yritetään vaihtaa Yhdysvltoihin latinalaisesta Amerikasta pyrkiviin henkilöihin. Asiasta jo sovittiin Obaman kanssa, mutta Trump jarruttelee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ylen tulevan toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan kannattaisi myös miettiä Ylen radiokanavien profiileja ja kohderyhmiä. Monet Radio-1:n ja Yle-Puheen politiikkaohjelmat ovat harmillisesti päällekkäin.

Yle-Puhe oli alkuaan musiikiton kanava. Nyt sinne on ilmestynyt paljolta samanlaista musiikkia kuin Radio Suomeen. Olen ehdottanut Yle-Puheen musiikiksi ajatonta kansanmusiikkia. Uusin täten ehdotukseni.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kannattaa katsoa, mitä ja miten maailman suurin ja edistynein maahanmuuttajaradio SBS tarjoaa tietoa lähtö- ja tulomaasta. Ottakaamme esimerkiksi SBS-radion suomenkielinen lähetys 18.4.2018.
- Ensin juontaja Karl Mattas tarjoaa ohjelman otsikot ja teemat.
- Kohdassa 02:00-14:00 min. käydään läpi maailmanpolitiikan ja Australian politiikan tärkeimpiä teemoja alkukielisin efektein, ja sitten kerrotaan säästä eri puolilla Australiaa ja Suomea.
- Kohdassa 14:40-24:40 on Timo Uotilan katsaus Suomen politiikasta ja taloudesta.
- Kohdassa 24:40-26:30 esitellään viikon suomalainen muusiikin tekijä, tällä kertaa A.Aaallon rytmiorkesteri.
- Kohdass 30:00-47:00 on kolme syventävää raporttia Australiasta, aiheina tällä kertaa laajakaistaongelmat, uusi syöpälääke ja maahanmuuton hyödyt.
- Kohdassa 47:00-50:45 kerrotaan Australiassa hyvin suosittujen Euroviisujen historiasta ja soitetaan Lasse Mårtenssonin kappale v:lta 1964 "Laiskotellen".
- Kohdassa 50:45-56:45 on Timo Uotilan raportti Suomen kulttuuripuolesta.
- Kohdassa 56:45-60:00 on tietoja Australian tärkeistä tapahtumista ja mm. SBS-tv:n katsottaviksi tarjoamista suomalaisista elokuvista.

Tämä on hyvä ohjelmakaavio, jota voin suositella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australian SBS-radion suomenkielisen ohjelman toimittaja Karl Mattas muutti Australiaan 1970-luvun alussa. Sitä ennen hän ehti toimita jonkin aikaa Ylellä filminleikkaajana. Karl Mattas tunnetaan myös taidemaalarina. Hän on taiteilija Åke Mattaksen poika.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

SBS-radion maahanmuuttajaradion suomenkielisen ohjelman tekijänä oli pitkään tanssijanakin tunnettu Tauno Lehtonen. Kävin toisinaan 1980-luvulla Sydneyn studiolla avustamassa hänen ohjelmiaan. Ohjelmia valmisti myös Heljä Räisänen, joka on kirjoittanut sittemmin aboriginaaleista. Melbournessa näitä lähetyksiä toimitti mm. Eric Penttilä.