TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Suomi maailman onnellisin maa - ei voi olla totta!

 • Kuva 1: The Washington Post -lehti: Oho, Suomi on maailman onnellisin maa!
  Kuva 1: The Washington Post -lehti: Oho, Suomi on maailman onnellisin maa!
 • Kuva 2: Suomi on ykkösenä todella tärkeällä listalla.
  Kuva 2: Suomi on ykkösenä todella tärkeällä listalla.
 • Kuva 3: Brittiläinen laatulehti The Guardian ylistää Suomea.
  Kuva 3: Brittiläinen laatulehti The Guardian ylistää Suomea.
 • Kuva 4: Kansainvälinen kuvasarja maailman onnellisimmista maista, joista ykkönen on Suomi.
  Kuva 4: Kansainvälinen kuvasarja maailman onnellisimmista maista, joista ykkönen on Suomi.

# Suomi on kuulemma aivan luotettavasti ja jopa YK:n nimissä mitattuna maailman onnellisin valtio. Kuulitte todella oikein, siis maailman onnellisin valtio. Eikä tämä ole vain mitään suomalaisten vouhotusta. Sen voi todeta käymällä vaikkapa laatulehti Washington Postin sivuilla: https://www.washingtonpost.com/world/europe/finland-tops-happiness-index-that-factored-in-immigrants/2018/03/14/ee890934-274d-11e8-a227-fd2b009466bc_story.html?utm_term=.527f476ae09c

Asian voi tarkistaa myös vaikkapa Australian SBS-radio-tv:n uutissivuilta.

   Itse asiassa Suomessa tätä uutista ei ole hehkutettu ollenkaan niin vahvasti kuin voisi kuvitella maassa, jossa aina mietitään, mitä meistä mahdetaan ajatella suuressa maailmassa.

   Mistä ihmeestä suomalaisten varovaisuus johtuu? Varmaan siitä, että tässä maailmanajassa on totuttu netissä ja jopa lehdissä pyöriviin valeuutisiin. Suomalaiset kulkevat täällä hyytävässä keväässä ensin nilkkoja myöten nuoskassa ja seuraavana päivänä pakkasen tuottamalla pääkallokelillä. Voiko tällainen maa olla maailman onnellisin? Ei sitten millään!

   Meillä täällä Suomessa melkein tyhjän päällä istuva hallitus yrittää ajaa pahasti valuvikaista sosiaali- ja terveysuudistusta kuin käärmettä pyssyyn. Miten tällainen maa voi tarjota terveyttä myös köyhille ja olla siis maailman onnellisin? Entä mitä olisi ajateltava ikäihmisten heikoista terveyspalveluista ja köyhiä eläkeläisiä riuduttavasta   taitetusta indeksistä, joka pudottaa vähävaraisimmat lattian läpi leipäjonoihin. Heillä ei ole enää varaa maksaa ruokakauppojen huikeita arvonlisäveroja.  

   Miten maailman onnellisimmassa maassa joku itse- ja pölkkypäinen johtaja voi ajaa jonkin Talvivaaran kaivoksen konkurssiin? Miten joku poliisipäällikkö voi kerätä lahjuksia rikollismafialta? Miten kokonainen kunnanvaltuusto voidaan panna syytteeseen lainvastaisesta toiminnasta? Noin meillä kysytään. Miten näin voi tapahtua maailman onnellisimmassa maassa?

   Noin kyselevät ne, jotka eivät kunnolla tunne tätä matoista maailmaa. Maailmaan tutustuneet tietävät, että samanlaista mädännäisyyttä on kaikkialla. Erona on vain se, että lurjustelijat saattavat Suomessa joutua kiinni ja jopa käpälälautaan. Ja meillä voi jopa arvostella vallanpitäjiä ilman että joutuu pahoinpidellyksi porttikongissa ja heitetyksi tyrmään, ellei puhe lopu. Niin käy heti itärajan takana.

 

Maailman laatumedia ylistää Suomea

# Olisi ehkä parempi puhua Suomesta ei onnellisimpana vaan vähiten epäonnistuneena valtiona. Erikoisesti suomalaisia riemastuttaa se, että ohitimme onnellisuudessa Norjan, joka keräsi talviolympialaisissa kymmenen kertaa enemmän kultamitaleja kuin Suomi.

   Historian valossa Suomen menestys on aivan uskomaton. Meillä oli 150 vuotta sitten hirvittävät nälkävuodet ja 100 vuotta sitten kaamea sisällissota. Kävimme myös toisen maailmansodan ensin Stalinia ja Hitleria, sitten Stalinia ja lopuksi Hitleriä vastaan – ja selvisimme ilman miehitystä. Ja sitten maksoimme kaikki sotakorvaukset viimeiseen penniin saakka.

   Suomea ylistävien laatulehtien joukossa on erityisesti brittiläinen The Guardian. Lehti korostaa, että Suomi on luotettavien mittausten perusteella maailman vakain, turvallisin ja parhaiten hallinnoitu maa. Se on myös vähiten korruptoituneita. Sen poliisiin luotetaan enemmän kuin missään. Lisäksi Suomen pankit toimivat erittäin terveellä pohjalla. Ja kaiken lisäksi Suomi on sananvapaudessa maailman valioita.

   Yleensäkin Pohjoismaat ovat tässä vertailussa kärkimaita. Niissä on korkea verotaso. Mutta verotuksella jaetaan palveluja ja hyvinvointia myös vähävaraisille. Pohjoismaat ovat valtioita, joissa kansa ”rakastaa veroja”. Esimerkiksi Yhdysvallat putosi muutaman pykälän 18. sijalle, kun herra Trump alensi veroja.

 

 

Pohjoismaat maailman valioita

# YK:n Sustainable Development Solutions -verkoston laatimaa listausta on tehty vuodesta 2012 lähtien. http://worldhappiness.report/ed/2018/  Pohjois-Euroopan maat ovat menestyneet aina hyvin. Tänä vuonna Norja oli sijalla kaksi. Myös Ruotsi, Islanti ja Tanska olivat kymmenen kärjessä. Euroopan ulkopuolella olevista maista parhaiten pärjäsivät Uusi-Seelanti ja Kanada. Australia on kunniakkaasti sijalla 10. Yhdysvaltojen sijoitus putosi sijalta 14 sijalle 18. Tsaari Putinin Venäjä on kaukana kärjestä. Pahnanpohjimmaisina on neljä Afrikan katastrofivaltiota.

   The Guardian -lehti ylistää Suomea: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-world-un-report

   Kuvasarja maailman onnellisimmista maista. Ykkösenä on – uskokaa tai älkää – Suomi! Katsokaa, niin on pakko uskoa:

https://www.express.co.uk/travel/articles/932196/happiest-countries-in-the-world-2018-list-finland

Kuva 1: The Washington Post -lehti: Oho, Suomi on maailman onnellisin maa! 

Kuva 2: Suomi on ykkösenä todella tärkeällä listalla. 

Kuva 3: Brittiläinen laatulehti The Guardian ylistää Suomea. 

Kuva 4: Kansainvälinen kuvasarja maailman onnellisimmista maista, joista ykkönen on Suomi. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Panen tännekin kun nauroin ääneen. Ruotsin kulttuuriuutisten juttu Suomen ykkötilasta, alkaa noin kohdasta 6 minuuttia. Kannattaa katsoa.

https://www.svtplay.se/video/17297674/kulturnyhete...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ääneen nauroivat myös uutisjuontajat, mutta minä kihisen kiukusta "Åke Blomqvist" -materiaalin väärinkäytön johdosta! Ai mutta hei. Nuuurdean pääkonttori saatiin Suomeen - vieläkö Nyheter-sakkia hohotuttaa?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #3.
Suomessahan on sellainen mentaliteetti, että omat tappiotkin kestetään - mutta ei Ruotsin menestystä.

Nyt Ruotsilla on kestämistä 9. sijastaan - ja vielä Nordean pääkonttorin siirtymisestä Suomeen. Antakaamme ruotsalaisten oireilla rauhassa. Maapallon valiomaitahan ovat sekä Suomi että Ruotsi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #1.
Katsoin tuon kohdan. Uutinen kerrottiin asiallisesti ja kuvitukseksi pantiin Åke Blomqvist tanssimassa. Ei siinä mitään. Kyllä suomalaiset voisivat iloita "kultamitalistaan" leppoisasti kuin Åke.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei maa voi olla onnellinen ylipäätänsä. Instituutiolla ei voi olla ihmisen tai ihmisryhmän attribuuttia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erikoista on vielä se, että Suomi arvioitiin myötämielisimmäksi kansakunnaksi maahanmuuttajia kohtaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomi saa tällä menestyksellä suunnattomasti peeärrää. Kannattaa googlata "the happiest country in the world" ja todeta.

Juhani Vehmaskangas

Mutta kuten voimme todeta, ja olla yhtä mieltä: Suomi _on_ (ei ole) oikeusvaltio: http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Vehmaskangas, #6.
Toivon sydämestäni, että Suomi näyttää sinulle oikeusvaltion kasvonsa. Ellei näytä, meillä on mahdollista protestoida ja nostaa meteli. Oikeusvaltio ja sananvapaus sietävät erilaisia näkemyksiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen "kultamitalia" juhlitaan varmaan näkyvästi ensi tiistaina 20.3., joka on kevätpäivän tasauspäivä, mutta myös Kansainvälinen Onnellisuuspäivä:
Onnellisuuden päivänä YK kutsuu jäsenvaltioita, kansainvälisiä ja kansallisia organisaatioita sekä myös kaikkia ihmisiä yksilöinä juhlistamaan onnellisuutta 20. maaliskuuta. Onhan onnellisuus ihmisten keskeisimpiä pyrkimyksiä!

Teemapäivän kotisivu http://www.un.org/en/events/happinessday/

YK:n yleiskokouksen julistus, 12.7.2012, A/RES/66/281
http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mainittakoon, että Venäjä on 156 maan joukossa 59. "onnellisin", Kiina sijalla 86.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, mutta jostain syystä kiinalaiset ovat iloisia ja suomalaiset vakavamielisiä. "Onnellisuus" ei siis korreloi ilon kanssa?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Kuikka, #12.
"Onnellisuus" ei siis kerreloi ilon kanssa. Sitä minäkin olen ihmetellyt jatkuvasti. Ehkä suomalaiset ovat todellakin sitä mieltä, että kell' onni on, se onnen kätkeköön...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Ja verottajan vuoksi: Kel' tonni on se tonnin kätkeköön.

Muita mietelauseita Suomesta:
-Itku pitkästä ilosta
-Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa
-Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla
-Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa
-Ei Luoja laiskaa elätä
-Itsekehu haisee
-Myöhäistä itkeä kun on jo paskat housuissa

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #14

Juha Kuikka, #14.
Aivan mainioita kiteytyksiä. Ne kertovat meistä suomalaisista jotain hyvin oleellista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tänään 20.3. on nyt sitten Onnellisuuden Päivä ja vielä kevätpäiväntasaus, jolloin aurinko siirtyy tänne pohjoiselle pallonpuoliskolle ja päivä vihdoin voittaa yön. Mutta siitä huolimatta me suomalaiset mörököllit emme osaa hymyillä. Ei siitäkään huolimatta, että Suomi on pätevissä ja puolueettomissa vertailututukimuksissa todettu maailman onnellisimmaksi maaksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomalaisia olisi totutettava tähän tilanteeseen ryhtymällä kutsumaan Suomea maailman vähiten epäonnistuneeksi maaksi. Sitten vähitellen voisimme sanoa, että Suomi on onnistunein maa maailmassa, jos kerran tuo sana onnellinen ei millään hinnlla sovi suomalaisen suuhun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomi on vähiten läpimätä maa
# Maaliskuun 20. on nyt sitten Onnellisuuden Päivä ja vielä kevätpäiväntasaus, jolloin aurinko siirtyy tänne pohjoiselle pallonpuoliskolle ja päivä vihdoin voittaa yön. Mutta siitä huolimatta me suomalaiset mörököllit emme osaa hymyillä. Ei siitäkään huolimatta, että Suomi on pätevissä ja puolueettomissa vertailututukimuksissa todettu maailman onnellisimmaksi maaksi.

Voi kyllä niinkin ajatella, että maailma on todella läpimätä, jos Suomen kaltainen hyvin keskeneräinen sote-sopassa kiehuva valtio voidaan arvioida maailman ykköseksi. Suomi on jopa mitattu maaksi, jossa maahantulijoihin suhtaudutaan myönteisimmin - kaikista protestimarsseista ja NIMB-julkilausumista huolimatta.

Suomen "kultamitalia" on joka tapauksessa syytä juhlia näkyvästi tiistaina 20.3., joka on Kansainvälinen Onnellisuuspäivä: Onnellisuuden päivänä YK kutsuu jäsenvaltioita, kansainvälisiä ja kansallisia organisaatioita sekä myös kaikkia ihmisiä yksilöinä juhlistamaan onnellisuutta 20. maaliskuuta. Onhan onnellisuus ihmisten keskeisimpiä pyrkimyksiä!
Teemapäivän kotisivu http://www.un.org/en/events/happinessday/
YK:n yleiskokouksen julistus, 12.7.2012, A/RES/66/281
http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol...

Suomi onnellisin - eiku vähiten epäonnistunut

# Onnellisuus on itse asiassa jokaisen hallituksen varsinainen päämäärä. Onnellisen maan hallinto on maailman onnistuneinta. Sitä voisimme hyvin mainostaa Suomi-Finland brändinä.

Suomalaisia olisi totutettava tähän tilanteeseen ryhtymällä kutsumaan Suomea maailman vähiten epäonnistuneeksi maaksi. Sitten vähitellen voisimme sanoa, että Suomi on onnistunein maa maailmassa, jos kerran tuo sana onnellinen ei millään hinnlla sovi suomalaisen suuhun.

"Onnellisuus" ei ainakaan suomalaisen mielestä kerreloi ilon kanssa. Sitä minäkin olen ihmetellyt jatkuvasti. Ehkä suomalaiset ovat todellakin sitä mieltä, että kell' onni on, se onnen kätkeköön...

Historian valossa Suomen menestys on aivan uskomaton. Meillä oli 150 vuotta sitten hirvittävät nälkävuodet ja 100 vuotta sitten kaamea sisällissota. Kävimme myös toisen maailmansodan ensin Stalinia ja Hitleria, sitten Stalinia ja lopuksi Hitleriä vastaan – ja selvisimme ilman miehitystä. Ja sitten maksoimme kaikki sotakorvaukset viimeiseen penniin saakka.

Suomea ylistävien laatulehtien joukossa on erityisesti brittiläinen The Guardian. Lehti korostaa, että Suomi on luotettavien mittausten perusteella maailman vakain, turvallisin ja parhaiten hallinnoitu maa. Se on myös vähiten korruptoituneita. Sen poliisiin luotetaan enemmän kuin missään. Lisäksi Suomen pankit toimivat erittäin terveellä pohjalla. Ja kaiken lisäksi Suomi on sananvapaudessa maailman valioita. The Guardian -lehti ylistää Suomea: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finl...

Pohjola on maapallon Onnela

# Yleensäkin Pohjoismaat ovat tässä vertailussa kärkimaita. Niissä on korkea verotaso. Mutta verotuksella jaetaan palveluja ja hyvinvointia myös vähävaraisille. Pohjoismaat ovat valtioita, joissa kansa ”rakastaa veroja”. Esimerkiksi Yhdysvallat putosi muutaman pykälän 18. sijalle. Tilannetta ei paranna se, että herra Trump alensi rikkaiden veroja.

YK:n Sustainable Development Solutions -verkoston laatimaa listausta on tehty vuodesta 2012 lähtien. http://worldhappiness.report/ed/2018/ Pohjois-Euroopan maat ovat menestyneet aina hyvin. Tänä vuonna Norja oli sijalla kaksi. Myös Ruotsi, Islanti ja Tanska olivat kymmenen kärjessä. Euroopan ulkopuolella olevista maista parhaiten pärjäsivät Uusi-Seelanti ja Kanada. Australia on kunniakkaasti sijalla 10. Tsaari Putinin Venäjä on kaukana kärjestä, sijalla 58. Pahnanpohjimmaisina on neljä Afrikan katastrofivaltiota.

Suomessahan on sellainen mentaliteetti, että omat tappiotkin kestetään - mutta ei Ruotsin menestystä. Nyt Ruotsilla on kestämistä 9. sijastaan - ja vielä Nordean pääkonttorin siirtymisestä Suomeen. Antakaamme ruotsalaisten oireilla rauhassa. Maapallon valiomaitahan ovat sekä Suomi että Ruotsi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jo tämä kertoo sen, että onnellisuusselvityksen voi jättääomaan arvoonsa:

Happiness and Migration: An Overview
John F. Helliwell, Vancouver School of Economics at
the University of British Columbia, and Canadian Institute for Advanced Research
Richard Layard, Wellbeing Programme, Centre for Economic Performance, at the London School of Economics and Political Science
Jeffrey D. Sachs, Director, SDSN, and Director, Center for Sustainable Development, Columbia University

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lauri Gröhn, #19.
Yritänpä tutustua noihin lähteisiin.

Minusta on harhaanjohtavaa puhua onnellisuusselvityksistä. Kysymys on onnistumisselvityksistä. Onnellisuus on mielentila, onnistuminen on tilanne, jota voidaan oikeasti arvioida ja mittailla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lauri Gröhn, #21.
Onnellisuus on tietenkin englanniksi Happiness. Useimmissa maissa onnistuminen tuottaa ilman muuta onnea. Mutta suomalaiset ovat sikäli poikkeuksellinen kansakunta, että meillä onnistuminen ei välttämättä tuota onnea. Ainakaan sitä ei ole sopivaa näyttää, meillä kun sanotaan: Kell' onni on, se onnen kätkeköön.

Siitäpä syystä yleismaailmallinen Happiness Day olisi parempi kääntää Onnistumisen Päiväksi - varsinkin nyt, kun Suomi on mitattu "maailman onnellisimmaksi maaksi".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #22

Tuo on eri asia kuin tuo selvitys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #23

Lauri Gröhn, #23.
Myönnän ilman muuta, että onnellisuus on eri asia kuin onnistuminen. Ongelma syntyy vain suomalaisen mörökölliluonteen takia.