TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Helsingin Tapanilan teatteri toi Zorron tähän päivään

  • Kuva 1: Tapanilan Työväen Näyttämön Zorro.
    Kuva 1: Tapanilan Työväen Näyttämön Zorro.
  • Kuva 2: Jotta pääsisi alkuperäisen Zorron aihepiiriin, kannattaa katsoa jokin jakso tästä animaatiosarjasta: https://areena.yle.fi/1-2867329
    Kuva 2: Jotta pääsisi alkuperäisen Zorron aihepiiriin, kannattaa katsoa jokin jakso tästä animaatiosarjasta: https://areena.yle.fi/1-2867329

# Teatterin tehtävänä on yllättää. Tapanilan Työväen Näyttämön (TTN) tämän talven esityksenä on Zorro, tuo Jonston McCulleyn vuonna 1919 luoma fantasiahahmo, joka on siitä lähtien elänyt omaa elämäänsä elokuvissa, sarjakuvissa ja animaatioissa. 

   TTN:n ohjaaja Ari Wahlsten otti Zorrosta kopin ja kirjoitti siitä oman versionsa. Hän otti käyttöön ns. kerrostamistekniikan. Sen ansiosta näytelmä tarjoaa purtavaa ja pohdittavaa sekä aikuisille että lapsille.

   Taidokkaan käsikirjoituksen on siis laatinut Western-elokuvien aihepiirin perusteella Ari Wahlsten, joka on myös ohjannut esityksen. Tekstissä on kaiken matkaa taidokkaita käänteitä ja yllätyksiä.

  Tarina perustuu oikeaan historiaan, Espanjan ja Meksikon sortovallan murenemiseen Los Angelesin seuduilla Kaliforniassa. Televisiossa muuten pyörii näistä aihepiireistä animaatiosarja. Tässäkin esityksessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla kuin unessa tai sadussa tai piirretyssä filmissä.

   Mutta TTN ei olisi TTN eikä Tapanila Mosa, ellei jossakin vaiheessa paha alkaisi saada palkkaansa ja sorretut ja solvaistut oikeuksiaan. Jossakin käänteessä lauletaan jopa Kenen joukoissa seisot, kenenn lippua kannat. Siinä hengessä mennään toisessa näytöksessä. Repliikeissä lentelevät näppärät kielikuvat ja sanaleikit.

   Esitys on taidokas ja myös visuaalisesti runsas ja värikäs. Tuntuu uskomattomalta, että jäyhät suomalaiset pystyvät loihtimaan tuollaisen suuren lännen ja etelän tunnelman. Esityksessä on jännittävää katseltavaa ja kuunneltavaa myös lapsille. Perheen pienimmät saattavat kyllä pelästyä eräistä käänteistä, miekan iskuista, ampumisista ja hirttämisistä. Jaa, taitavat olla television kautta tutustuneet tuohon karmeuteen. 

   Tärkeintä on, että kansaa ryöstävät lurjukset saavat lopulta kuulla kunniansa. Tuossa kaikessa on selviä viittauksia vuoteen 1918 ja jopa tämän päivän hirmuhallitsijoihin.

  Joka vuosi TTN, tämä yli 100 vuotta vanha näyttämö, on tarjonnut tasokkaita ja hyvinkin erilaisia teoksia ja esityksiä.  Niin nyt taas.

 

# Zorron esityksiä on to & pe klo 19:00 ja la & su klo 15:00 17.3.2018 saakka.

Hinnat 15€ ja 9€ (lapset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät)

Ennakkotilaukset www.netticket,fi/zorro-näytelmä 

puh. 0600 399 499

TTN-teatteri on Tapanilan aseman vieressä, Sompiontie 4, 00730 Helsinki 

#   Vuoden 2017 Arto Paasilinnan Ukkosenjumalan pojan esityksestä voi lukea tästä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232773-arto-paasilinnan-tyrmaysisku-suomalaisten-leuankarkeen

#   Vuoden 2016 Agapetuksen Hilman päivistä voi lukea tästä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/212529-%E2%80%9Dhilmanpaivat%E2%80%9D-huvittavat-helsingin-tapanilassa 

 

Mosan teatteri on

yli 100-vuotias!

# Helsingin Tapanilan Työväen Näyttämö on pääkaupunkiseudun vanhin harrastajateatteri ja yksi vanhimmista edelleen toimivista teattereista maassamme. Se perustettiin vuonna 1909.     

Sota-aikoja lukuun ottamatta teatteri on toiminut keskeytyksettä meidän päiviimme saakka, ja se toteuttaa edelleen korvaamattoman tärkeää tehtäväänsä paikallisen väestön sivistys- ja kulttuuriharrastuksen edistämiseksi.

   Alkuvuosikymmeninä teatterin esitystahti oli henkeäsalpaavan kiivas. Vuoden aikana saatettiin samanaikaisesti näytellä jopa pariakymmentä näytelmää. Vaikka toiminta on edelleen täysin innokkaiden harrastajien harteilla, on jo 1920-luvulta lähtien periaatteena ollut hankkia esitysten ohjaajiksi teatterin ammattilaisia.

   Vuosikymmenten varrella ohjaajina ovat olleet monet tunnetut nimet, mm. Oke Tuuri, Arvi Tikkala, Risto Veste, Kauro Ero, Arvo Latvanen, Inga-Liisa Laukka, Lennart Lauramaa, Pentti Lähde, Helvi Aunio, Kaarina Lampinen, Lilli Markkanen, Niilo Kuukka, Raili Rusto, Paula Niemelä, Pirkko Saisio, Liisa Isotalo, Eero Siren, Eila Immonen, Hannele Ruotsalo, Eeva-Sisko Artell, Matti Poskiparta, Carita Rindell, Sointu Angervo, Ari Kallio, Juha Kandolin, Markku Huhtamo, Marjatta Lehtonen ja Jouko Kivi.

   Teatteri on saanut myös laajempaa tunnustusta ja kutsuttuna vieraillut mm. ulkomailla Saksan liittotasavallassa, Ruotsissa sekä Suomessa TNL:n 50-vuotisjuhlissa Tampereella, Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä, Seinäjoen Harrastajateatterikesässä, Keravalla, Vantaalla ja Espoossa.

   Nykyisin esityksiä näyttämölle valmistuu keskimäärin yksi kutakin esityskautta kohden. Katsojia saliin mahtuu noin 100.

   Olen asunut Tapanilassa neljännesvuosisadan ja nähnyt TTN:n esityksinä sekä ulkomaista että kotimaista tragediaa ja komediaa Molière’istä ja Gogolista Hella Wuolijokeen ja Aimo Vuoriseen saakka.

 

Kuva 1: Tapanilan Työväen Näyttämön Zorro.

Kuva 2: Jotta pääsisi alkuperäisen Zorron aihepiiriin, kannattaa katsoa jokin jakso tästä animaatiosarjasta: https://areena.yle.fi/1-2867329  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

En kirjoita näistä Tapanilan Työväen Näyttämön esityksistä pelkästään siitä syystä, että satun asumaan näillä kulmilla. Kirjoitan siksi, että olen seurannut tämän v. 1909 perustetun teatterin mallikkaita esityksiä useina vuosina. Teokset ovat olleet klassikoita (Molière, Hella Wuolijoki), modernisteja ja erilaisia yllättäviä kokeiluja niin kuin tämänkertainen näytelmä. Aina on onnistuttu kelvollisesti.

Harmittaa vain, että keskustan väki ei juurikaan vaivaudu seuraamaan Tapanilan vilkasta kulttuurielämää, vaikka täällä on aivan aseman nurkilla tämän TTN:n ohella kokeellinen Tuike-teatteri, taiteilijaseura Tapaus ja galleria Viileä Punainen. Kannattaisi tutustua.

Mutta onhan meillä mainio paikallislehti Koillis-Helsingin Lähitieto, joka kertoo alueen kulttuuririennoista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tapanilan Zorrosta on juttua myös tuoreessa Koillis-Helsingin Lähitieto-lehdessä sivulla 9:
http://digilehdet.sanomapaino.fi/7b013da6-036b-472...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Koillis-Helsingin Lähilehdessä oli muutama viikko sitten tällainen Teija Loposen ennakkojuttu Tapanilan Zorrosta sivulla 12:
http://digilehdet.sanomapaino.fi/8b32c41d-5f15-4a7...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen katsellut tässä olympiakisojen ohessa elokuvaa "Rantasalmen sulttaani" (1953). Sen pääosassa on Oke Tuuri (ent. Blomfeldt), Tapanilan Työväen Näyttämön vetureihin kuuluvan Timo Blomfeldtin sukulainen, setä, ellen väärin muista.

Oke Tuuri ja urheilutoimittajana tunnettu Pekka Tiilikainen muuten asuivat lähekkäin Helsingin Tapanilassa ja kävivät junalla yhdessä Ressu-koulua. Sitä minäkin muuten kävin hieman myöhemmin junalla Puistolasta käsin.