TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Suomi haluaa lopettaa kellojensiirtohulluuden – mutta EU jarruttaa

  • Maailman väestöstä 80 prosenttia ei osallistu kelonviisariensiirtelyhulluuteen. Kuva: Yle/Miro Johansson
    Maailman väestöstä 80 prosenttia ei osallistu kelonviisariensiirtelyhulluuteen. Kuva: Yle/Miro Johansson

# Kannatti taistella kellonviisariensiirtohullutusta vastaa, sillä muutama päivä sitten saimme vastaanottaa tällaisen Yle-uutisen: 

Eduskunta hylkäsi kellonaikojen siirtelyä vastustavan aloitteen – sillä hallitus lähtee ajamaan kesäajasta luopumista EU:ssa. Kansalaisaloite jää historiaan, kun se sai taakseen yhtenäisen eduskunnan.

   Kansalaisaloitteen käsittely siirtyy nyt eduskunnalta hallitukselle, jolta eduskunta edellyttää aktiivista vaikuttamista kansalaisaloitteen hengessä EU:ssa. Mietinnön mukaan Suomen pitää pyrkiä siihen, että EU:ssa muutetaan niin sanottua kesäaikadirektiiviä yhtenäiseksi koko unionissa. (Yle 10.11.2017)

# Olen jo kuutisen vuotta käynyt Uuden Suomen nettisivuilla raivokasta taistelua kesä- ja talviajan vaihtelua vastaan ja jopa yhden yhteisen maailmanajan puolesta. Löysin peräti 11 kirjoitusta siitä, miten idioottimaista on joka kevät ja joka syksy käännellä kerron viisareita tunnilla eteen- tai taaksepäin.

   Tuollainen toimenpide pelkästään sekoittaa aikatauluja ja haittaa unia, aiheuttaa väärinkäsityksiä ja kaikenlaisia hankaluuksia varsinkin kansainvälisissä suhteissa. Eri puolilla maailmaa nimittäin käännellään kelloja joko eteen- tai taaksepäin ja kaiken lisäksi eri päivinä. Sitä paitsi monissa maissa tai osavaltioissa kelloja ei siirretä ollenkaan. Kestää siten päiviä ja viikkoja, ennen kuin aikaerot selviävät käytännössä. Eihän tässä ole mitään järkeä.

   Suomi siirtyi kellonviisariensiirtelyn hullunmyllyyn 1980-luvun alussa. Nyt kansalaisadressin julkistamisen jälkeen eduskunta on jokseenkin yksimielisesti sitä mieltä, että hyödytön ja haitallinen kesä- ja normaaliajan vaihtelu on lopetettava. Mutta Suomi ei voi päättää asiasta, vaan se kuuluu EU:lle. Niinpä ministeri Anne Berner (Kes.) joutuu lobbaamaan Brysselissä tolkun puolesta. Saapa nähdä, onnistuuko hän - ja milloin.

# Meillä oli luksusta eli 25 tunnin vuorokausi sunnuntaina 29.09.2017. Mutta siihen se riemu päättyikin, sillä tämä kellonviisareiden siirteleminen on täyttä hulluutta – ja vielä EU:n direktiivillä.

   Normaaliajasta kesäaikaan siirtyminen vie maaliskuussa kansalaisten elämästä yhden tunnin. Erityisen katkeralta tuntuu, kun öistä nukkumisaikaa verotetaan tällä tavalla 60 minuutilla. Nyt on kuitenkin saatu se tunti takaisin ja päästy nukkumaan vastaavasti pitempi yö.

   Erityisen hankalaan tilanteeseen joutuvat ne yhä lukuisammat kansalaiset, joiden elämään ja työhön kuuluvat kansainväliset suhteet ja globaalit yhteydet.

   Minäkin joudun taas pähkäilemään, mitä kello on vaikkapa Australian Melbournessa, Sydneyssä ja Brisbanessa tai Kanadan Thunder Bayssa. Olen mm. noihin kaupunkeihin jatkuvassa yhteydessä lähettäessäni Australiaan ja Kanadaan radioraportteja ja lehtijuttuja ja yrittäessäni seurata niiden radiolähetyksiä.

# Jotta tilanne olisi kansainvälisen kanssakäymisen kannalta vielä hankalampi, Australian osavaltioista Queensland ei siirtele viisareita lainkaan. Muut osavaltiot sen sijaan ovat kesäajassa eli ”päivänvalon säästämisajassa” meidän talviaikoinamme lokakuun ensimmäisen ja huhtikuun ensimmäisen viikonlopun välillä. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi Helsingin ja Melbournen välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia – jos olen laskenut oikein. Ongelmana on vain tietää, milloin se on mitäkin. Minä olen erehtynyt lukuisia kertoja aikaeroa laskeskellessani voidakseni vaikkapa kuunnella Australian paikallisradiolähetyksiä, jotka kuuluvat nykyään internetistä kaikkialla maapallolla.  

# Olisi luullut, että edes Euroopan ja Pohjois-Amerikan kelloja olisi siirretty samana yönä kesäajasta normaaliaikaan. Mutta vielä mitä! Yhdysvalloissa ja Kanadassa nautittiin ”vuoden pisimmästä vuorokaudesta” vasta viikkoa myöhemmin kuin EU-maissa eli sunnuntaina 5.11. Ellei sitä osannut ottaa huomioon, kaikki määräaikaiset nettitapaamiset Euroopan ja Amerikan välillä menivät sekaisin koko viikon aikataulusyistä.

   Jos emme ymmärrä luopua kellonviisarien siirtelystä kaksi kertaa vuodessa, Suomen kannattaisi ilman muuta siirtyä samaan kellonaikaan kuin Ruotsi ja Länsi-Eurooppa. Siitä voittaisi jopa Suomen elinkeinoelämä, kun suomalaiset eivät pakenisi työpaikoilta tuntia aikaisemmin kuin EU:n ytimessä.

   Muuten niin byrokraattinen Putinin Venäjä on tehnyt ainoan oikean päätöksen ja lopettanut kellonviisarien siirtelyn. Samaa suosittelisin myös kaikille muille valtioille. Suomessa kellonviisariensiirtohulluuteen siirryttiin 1980-luvun alussa.

# Meikämies tekisi vielä radikaalimman ehdotuksen: siirtykäämme koko maapallolla yhteen ja samaan maailmanaikaan, mikä olisi nykyisellä globalisaation kaudella ainoa oikea ratkaisu. Kyllä me nopeasti oppisimme, että aurinko voi olla etelässä kello 12, 10 tai 22. Jos katsomme tarvitsevamme ”päivänvalon säästämistä”, voisimme siirtää työaikoja mutta ei kellon viisareita.           

    Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä. Myös vuosi vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan. Ja nykyaikainen tiedonkulku toimisi niin kuin on kohtuullisesta toivoa ja olettaa.

#  Jotta kukaan ei väittäisi minun puhuvan palturia, kun kerroin taistelleeni kellonaikojen järkeistämisen  puolesta näilläkin palstoilla jo vuodesta 2011, julkaisen tässä linkit aikaisempiin juttuihini:

Timo Uotila: US Puheenvuoroja ja Vapaavuoroja kellojensiirrosta:

25.03.2017:

Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234192-kellonviisareiden-siirtelysta-pelkkaa-haittaa

29.10.2016:

Kellonviisariensiirtohulluus haittaa kansainvälistä kanssakäymistä

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225217-kellonviisariensiirtohulluus-haittaa-kansainvalista-kanssakaymista

26.03.2016:
Pähkähullu kellonviisareiden siirtely lopetettava!

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/214325-pahkahullu-kellonviisareiden-siirtely-lopetettava

24.10.2015:
Kellonviisariensiirtohulluuden palkkana 25-tuntinen sunnuntai 25.10.2015

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/205327-kellonviisariensiirtohulluuden-palkkana-25-tuntinen-sunnuntai-25102015

27.03.2015:

Järki käteen – kellot maailmanaikaan!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/191162-jarki-kateen-%E2%80%93-kellot-maailmanaikaan

11.03.2015:

Ei kellonviisareiden vääntelyä – vaan maailmanaika!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189463-ei-kellonviisareiden-vaantelya-%E2%80%93-vaan-maailmanaika

27.10.2014:

Kellonviisarien siirtelyssä ei ole järjen hiventä

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/178707-kellonviisarien-siirtelyssa-ei-ole-jarjen-hiventa

29.03.2014:
Kellonviisareiden siirtelyssä ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/164469-kellonviisareiden-siirtelyssa-ei-ole-mitaan-jarkea     

01.04.2013:

Kesäajassa ei ole mitään järkeä

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136792-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

17.11.2011:

On aika lopettaa kellojensiirtopelleily!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88755-on-aika-lopettaa-kellojensiirtopelleily

30.03.2011:
Globaali maailmanaika käyttöön! Kesäajassa ei ole mitään järkeä!

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67386-globaali-maailmanaika-kayttoon-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

 

Maailman väestöstä 80 prosenttia ei osallistu kelonviisariensiirtelyhulluuteen. Kuva: Yle/Miro Johansson

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen mukautunut kellojen kääntelyyn, vääntelyyn, siirtelyyn ja ajastamiseen niin hyvin, että aion jatkaa sitä vaikka yksin. Samoin ehti muuten käydä postilaitoksen Itella-nimen tapauksessa; olin niin tottunut Itellaan ja itellalaisiin, että nimestä luopuminen teki minut haikeaksi. Huomaankin usein Postista puhuttaessa ajattelevani tai jopa puoliääneen lausahtavani "ent. Itella".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #1.
Kyllä sitä tosiaan tottuu kaikenlaiseen merkilliseen ja epäkäytännölliseen. Eikö 10-järjestelmästä pitäisi luopua, koska kellokin pyörii 12-tuntisessa järjestelmässä? Hankaluutena on se, että 10-järjestelmä on jo levinnyt kaikkiin maihin - ilmeisesti, koska ihmisellä on viisi plus viisi sormea.

Kellonviisarisulkeisiin on sen sijaan erehtynyt vain 20% maapallon asukkaista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tästä päästään sujuvasti eurovaluuttaan, jonka piiriin kuulumista kritisoidaan Suomessakin laajasti. Käytännöllisyyden kannalta yhteinen rahayksikkö on kuitenkin mitä kätevin, ainakin jos tykkää viettää lomajaksojaan Kanarian saarilla tai Välimeren pohjoisrannikolla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Tuomo Kokko, #3.
Tuo €-valuutta on tosiaankin hyvä esimerkki. Suomi loukkaantui, kun Ruotsi pyrki EU:hun ensin ja kertomatta meille mitään. Suomi halusi antaa Ruotsile näpäytyksen ja pyrkiä ensin euroon. Sinne päästyämme huomasimme, että Pohjolan sivistyneet demokratiat eivät pitäneetkään hyvänä yhdistää varojaan ja rahojaan Välimeren maiden hämärien valuuttamarkkinoiden kanssa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen Vastaus kommenttiin #3

Niin sitä ihminen mukautuu kaikenlaisiin hullutuksiin - kun on pakko, heh - kuten kellonajan täsmäilyyn keväisin ja syksyisin.
Ellei olisi yhteistä eurovaluuttaa, vexlaisimme markat ihan tyytyväsinä, kun Saksaan ym. menisimme. Kaikkeen tottuu sanoi pässikin...

Kellonaikojen väänteleminen ei tosin - ainakaan suoranaisesti maksa minulle mitään - mutta Itellan yritysmerkki maksoi - noh, ei aivan suoraan kukkarostani - mutta oli hintava. Kuten oli sekin kun KOP muuttui Meritaksi ja sai logokseen satoja tuhansia markkoja mainostoimistoille maksaneen "reikäleivän". Artisti ei näitä laskuja maksa, vaan maksaja on asiakas - viimekädessä.

Meni hivenen ohi... Tuomon kommentteihin heitin. Hyvä että eduskuntakin on viimein huomannut kellonajan kääntelyn turhuuden.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Matti Jussi Korhonen, #5.
Olen samaa mieltä, että ne olivat tosiaankin painajaismaisia ja tavalliselle kansalle kalliita aikoja, kun KOP muuttui Meritaksi ja joku banksteri osti Postipankin...

Mutta kyllä kellonviisarien siirtelykin voi tulla kalliiksi, jos kellon tappi irtoaa - tai jos laskee väärin kaukomaan kellonajan ja edullinen kauppasopimus jää syntymättä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset