TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Australian Suomi, Uusi Suomi ja uusi Uusi Suomi

  • Kuva 1: Australian Suomi Newspaper pöydällä, läppärillä Australian valtion maailman suurimman maahanmuuttajaradion SBS:n suomenkielinen ohjelma. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 1: Australian Suomi Newspaper pöydällä, läppärillä Australian valtion maailman suurimman maahanmuuttajaradion SBS:n suomenkielinen ohjelma. Kuva: Timo Uotila.
  • Kuva 2: Australian Suomi-lehden päätoimittaja Risto Söder puhuu Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehenä parlamentin 20-vuotisjuhlaistunnossa Helsingin yliopiston juhlasalissa kesäkuussa 2017. 
Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 2: Australian Suomi-lehden päätoimittaja Risto Söder puhuu Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehenä parlamentin 20-vuotisjuhlaistunnossa Helsingin yliopiston juhlasalissa kesäkuussa 2017. Kuva: Timo Uotila.

# Australia on sivistyneenä demokratiana melkein pohjoismaista tasoa. Australian kaupungit ovat kansainvälisissä vertailuissa todettu maailman parhaiksi asuinpaikoiksi. Kun yrittää seurata sitä mitä maapallon alapinnalla Australiassa tapahtuu, kotimaisista uutisvälineistä ei kyllä ole paljon apua. Meillä lehdet, radio ja televisio kertovat Australiasta vain, jos krokotiili on vienyt mennessään uimarin tai metsäpalo uhkaa suurkaupunkia. Noita uutisia riittää vain pari kolme per vuosi.

   Australiassa kuitenkin eletään ja keskustellaan joka päivä tärkeistä politiikan, talouden ja kulttuurin kysymyksistä, joista meille tulee tietoa vain, jos ryhdymme etsimään sitä oikealla tavalla.

   Jos osaamme riittävästi englantia, voimme selailla sellaisten suurten lehtien kuin The Australian http://www.theaustralian.com.au/ ja The Sydney Morning Herald http://www.smh.com.au/ nettisivuja. Voimme myös käydä kuuntelemaan vaikkapa maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS Radion   tuoreinta suomenkielistä radiolähetystä. Tuossa ohjelmassa on suomeksi selitettynä ja englanninkielisillä efekteillä särvitettynä tietoa Australian päivänpolitiikasta:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   Olen jo neljännesvuosisadan antanut noihin SBS-radion lähetyksiin joka toinen viikko katsauksen Suomen politiikasta, taloudesta ja kulttuurista. Ohjelmaa on 1990-luvun lopulta lähtien toimittanut Sydneyssä Karl Mattas, joka tunnetaan myös kuvataiteilijana ja joka työskenteli ennen Australiaan muuttoaan Ylessä. SBS Radiolla on myös Facebook-sivut: https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

 

Australian Suomi-lehti perustettiin 1926

# Mutta jo kauan ennen nykyistä nettiaikaa ovat siirtolaismaiden sanomalehdet välittäneet tietoa omalle kieliryhmälle ja myös lehtien tilaajille vanhaan kotimaahan. Australiassa on ilmestynyt tuollainen lehti, Suomi Newspaper, jo vuodesta 1926. Se saattaa olla vanhin vielä ilmestyvä ulkosuomalaislehti. Tosin se ei voinut ilmestyä toisen maailmansodan aikana, jolloin Suomi oli Australialle vihollismaita ja kaikki australiansuomalaisten toiminnot olivat kiellettyjä.

   Suomi-lehden julkaisijana on ollut luterilainen kirkko, mutta se on normaali monipuolinen ja moniarvoinen yleislehti, joka kertoo Australian ja Suomen politiikasta, taloudesta, kulttuurista. urheilusta ja australiansuomalaisten maallisista ja hengellisistä toiminnoista.

   Suomi-lehden päätoimittajana Melbournessa vuodesta 1985 on ollut maisteri Risto Söder. Kun lukee hänen pääkirjoituksiaan, käy ilmi, että lehti kannattaa paremminkin Labor-linjaa kuin vaikkapa Australian nykyisen Malcolm Turnbullin porvarikoalitiota. Niin uskoisin Australian suomalaisväestön enemmistönkin ajattelevan. Suomi-lehden nettisivut: www.suominewspaper.com.au

 

# Olen jo kymmenisen vuotta lähettänyt Suomi Newspaperille laajoja katsauksia Suomen tapahtumista.

   On muuten erikoista, että Suomen Uusi Suomi lopetti paperilehden v. 1991 mutta Australiassa ilmestyy yhä edelleen Suomi-lehti. Nyt sitten avustan kirjoituksillani Australian Suomi-lehteä ja tätä nettilehteä, uutta Uutta Suomea.

   Ensimmisellä Australian-kaudellani 1982-84 avustin Yleä ja kävin usein Sydneyn 2EA-radioasemalla, joka oli SBS:n edeltäjä. Vuosina 1988-89 olin Brisbanessa toimittamassa Mikko Mäki-Nesteen perustamaa Finlandia News -lehteä, joka ei ilmesty enää. Samalla kävin joskus puhumassa 4EB-radion suomenkielisissä ohjelmissa. Niitä voi yhä kuunnella digilähtyksinä jopa täällä Suomessa: http://www.4eb.org.au/4eb-ondemand  

 

Kuva 1: Australian Suomi Newspaper pöydällä, läppärillä Australian valtion maailman suurimman maahanmuuttajaradion SBS:n suomenkielinen ohjelma. Kuva: Timo Uotila.

Kuva 2: Australian Suomi-lehden päätoimittaja Risto Söder puhuu Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemiehenä parlamentin 20-vuotisjuhlaistunnossa Helsingin yliopiston juhlasalissa kesäkuussa 2017. Kuva: Timo Uotila.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.