TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Niinistö pelkäsi enemmän Austeria kuin Trumpia

 • Kuva 1: Paul Auster jakaa puumerkkejään Helsingissä. Kuva: Timo Uotila
  Kuva 1: Paul Auster jakaa puumerkkejään Helsingissä. Kuva: Timo Uotila
 • Kuva 2: Paul Auster ja Sauli Niinistö, jonka kehonkieli kertoo pienoisesta epävarmuudesta.
  Kuva 2: Paul Auster ja Sauli Niinistö, jonka kehonkieli kertoo pienoisesta epävarmuudesta.
 • Kuva 3: Paul Auster ja Sauli Niinisö kuvattuina Akateemisen kirjakaupan parvekkeelta. Kuva: Timo Uotila
  Kuva 3: Paul Auster ja Sauli Niinisö kuvattuina Akateemisen kirjakaupan parvekkeelta. Kuva: Timo Uotila
 • Timo Uotila Akateemisen kirjakaupan parvekkeella. Kuva: Timo Uotila
  Timo Uotila Akateemisen kirjakaupan parvekkeella. Kuva: Timo Uotila
 • Paul Austerin puumerkkiä kannatti jonottaa. Kuva: Timo Uotila
  Paul Austerin puumerkkiä kannatti jonottaa. Kuva: Timo Uotila
 • Kuva 6: Sauli Niinistö ja Donald Trump kättelevät Washingtonissa. Paul Auster ei halua edes lausua Trumpin nimeä.
  Kuva 6: Sauli Niinistö ja Donald Trump kättelevät Washingtonissa. Paul Auster ei halua edes lausua Trumpin nimeä.

# Lauantaiaamuna 2.9. katsoin ja kuuntelin presidentti Sauli Niinistön tv-haastattelun. Esillä oli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin muutamaa päivää aikaisempi Washingtonin-tapaaminen. Vieläkin ihmeteltiin, miten pienen Suomen valtionpäämies oli onnistunut työntämään jalkansa Valkoisen talon ovenrakoon.

   Kaiken lisksi odotettavissa oli presidentti Niinistön ja amerikkalaisen kirjailijamestarin Paul Austerin tapaaminen Helsingissä. En päässyt Washingtoniin, mutta tätä kotimaista tapahtumaa en halunnut jättää väliin.     

   Suunnistin Akateemiseen kirjakauppaan. Siellä oli väkeä enemmän kuin kenties koskaan. Alakerta ja toisen kerroksen parvekkeet olivat niin täynnä, ettei mukaan tahtonut mahtua. Oli kiirinyt tieto, että presidentti Sauli Niinistö oli tulossa haastattelemaan amerikkalaista mestarikirjailijaa Paul Austeria, jonka yli 1 100-sivuinen uusi romaani 4321 oli myynnissä erikoishintaan €26,90. Ostin tietenkin.

   Asetuin seisoskelemaan parvekkeelle. Ei sieltäkään nähnyt haastateltavaa eikä haastattelijaa kuin valokuvasta, jonka onnistuin nappaamaan päiden yläpuolelta. Keksin myös ottaa kuvan erään tuolille nousseen kännykkäkameran ruudulta.

   Sauli Niinistö totesi aluksi, että onpa Paul Auster tunnettu Suomessa, kun vetää noin väkeä. Auster vastasi, että taitavat suomalaiset tuntea paremmin Niinistön Saulin. Meidän presidenttimme kyseli sitten, miten kirjailija pystyi muistamaan, kenen Fergusonin nahkoihin hän oli uudessa kirjassaan milloinkin asettunut. Kirjailija kertoi, ettei se ollut mikään ongelma, kun hän naputteli tiiliskiveään antiikkisella kirjoituskoneella. Mitenkähän monta tiiliskiveä hän olisi jo saanut aikaan, jos olisi ehtinyt kiireiltään tutustua läppärien käyttöön?

   Kotona ja junassa olin lukenut kirjastosta lainaamaani Austerin romaania Sunset Park (2010). Se kiehtoi minua jo siksi, että satun muistamaan Amerikan-matkoiltani Floridan ja New Yorkin Brooklynin, joiden maisemissa tuossa romaanissa liikutaan. Sama koskee tätä uutta tiiliskiveä. Jos Austerin romaanihenkilöt ovat fiktiota, he liikkuvat ehdottoman reaalisissa maisemissa. Lukijan on syytä pitää käsillä Yhdysvltain ja erityisesti New Yorkin karttoja.

 

Auster on sorrettujan ja solvaistujen puolella

# Austerissa minua kiehtoo ja innostaa se, että hän on ehdottomasti, ilman muuta ja reilusti sorrettujen ja solvaistujen puolella markkinahuijareita ja ökyilijöitä vastaan. Hän myös näkee Yhdysvalloissa yhä rotusorron ja rikkaiden ylivallan merkit. Ns. amerikkalainen unelman eli tasavertaiset mahdollisuudet rikastumiseen ja onnellistumiseen hän näkee varsinaisena ”valeuutisena”.

   Jos Niinistö vaikkapa vain alitajuisesti halusi jotenkin Austerilta ihailua, kun hän oli onnistunut näinä päivinä pääsemään tapailemaan ja puhelemaan presidentti Trumpin kanssa, meidän presidenttimme joutui kerta kaikkiaan pettymään. Auster kertoi näet vierastavansa Trumpia siinä määrin, ettei halua lausua ääneen hänen nimeään.

   Viimeistään tuossa vaiheessa Niinistö tunsi olonsa hyvin epävarmaksi. Hän selvästikin jännitti paljon enemmän kuin kuin istuessaan Trumpin kanssa korokkeella. Sen näki hänen ruumiinkielestään, kun hän vetäytyi poispäin yhteisestä pöydästä.

   Kannattaa kyllä muistaa Niinistön kunniaksi, että hän on poliitikkona arvostellut yritysjohtajien ökyilyä ja jopa alentanut omia presidentinpalkkioitaan.

   Olisin muuten mielelläni nähnyt pöydän ympärillä myös Ilkka Rekiaron, joka on ehkeroinut tämän mahtavan eepoksen suomen kielelle. Hän jos kuka on joutunut perehtymään tarkasti Austerin 4321-ajatuksiin. 

 

Jaksoin jonottaa itselleni Austerin puumerkin

# Auster piti erinomaisena ja uskomattomana, että amerikkalaiset olivat v. 2008 valmiita valitsemaan mustan presidentin. Trump käytti tilannetta hyväkseen vaalikampanjassaan heittämällä kerta kerran perään ilmoille valeuutisen, jonka mukaan Obama ei muka ollut edes syntynyt Yhdysvalloissa, niin kuin perustuslaki vaatii presidentiltä. Noilla feikkiuutisilla saatiin vähitellen demokraattien vaalikampanja murretuksi.

   Tämän keskustelun perustella vakuutuin kerta kaikkiaan, että Paul Auster on suuri kirjailija, jonka tuotantoon kannattaa tutustua oikein kunnolla. Olen tässä urakassa aivan alkuvaiheessa. Muistelen nuoruusvuosiani, jolloin otin käsiini Dostojevskin ja Tolstoin teoksia ja ryhdyin urakoimaan.

   Päätin jäädä jonottamaan Paul Austerin omistuskirjoitusta. Ensin tutkin Akateemisen kirjakaupan hyllyjä. Sitten menin jonoon, jossa kuluikin aikaa vähintään kolme varttia. Seuraavalla daamilla oli mukanaan suurehko kiinalaisrotuinen koira, jota lupauduin pitämään pannasta, kun daami kävi asioillaan.

   Austerista onnistuin saamaan videopätkän päästyäni ojentamaan kirjani hänelle saadakseni kirjailijan puumerkin. Olin hyvin tyytyväinen tuohon tapaamiseen, vaikka pääsinkin heittämään kirjailijalle vain parilla sanalla ihailevat kiitokseni.

   Kotona pääsin kuuntelemaan televisiosta Niinistön ja Austerin keskustelun oikein kunnolla. Eihän siellä kirjakaupan piippuhyllyn hulinassa kuullut kuin sanan sieltä täältä.  

   Nyt on aika porautua yhä syvemmälle tiiliskiveen 4321.

 

Kuva 1: Paul Auster jakaa puumerkkejään Helsingissä. Kuva: Timo Uotila

Kuva 2: Paul Auster ja Sauli Niinistö, jonka kehonkieli kertoo pienoisesta epävarmuudesta.

Kuva 3: Paul Auster ja Sauli Niinisö kuvattuina Akateemisen kirjakaupan parvekkeelta. Kuva: Timo Uotila

Kuva 4: Timo Uotila Akateemisen kirjakaupan parvekkeella. Kuva: Timo Uotila

Kuva 5: Paul Austerin puumerkkiä kannatti jonottaa. Kuva: Timo Uotila

Kuva 6: Sauli Niinistö ja Donald Trump kättelevät Washingtonissa. Paul Auster ei halua edes lausua Trumpin nimeä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olinpa minäkin siellä. Lähes kaksi tuntia ennen haastattelujen alkua. Sain vielä silloin istumapaikan melko edestä. Tuolin hain lastenkirjaosastolta. Kuviakin otin ja kirjaa tuli samanlainen nimmari kuin sinullakin.

Seurasin alkuun miten ihmisiä alkoi tulla paikalle yhä enemmän ja joillakin oli tarvetta päästä eturiviin, kiilata ohi meidän, jotka olimme olleet urhoollisesti odottamassa. Tuoleja siirrettiin eteenpäin, jotta sinne väliin ei olisi enää ketään mahtunut myöhemmin tuolinsa kanssa tai seisomaan. Sitäkin jokunen myöhemmin tullut yritti. Vähän oli kireätä silloin.

Aloitin 4321 kirjan lukemisen tunti ennen haastattelua. Pääsin vain noin 30 sivua, kun oli hiukan tapahtumia ympärillä. Nyt kirjan luku jatkuu, kun saan edelliset loppuun. Minulla oli mukana Sattumuksia Broklynissä, jonka olin ajatellut lukea bussimatkalla, muta ei siitäkään mitään tullut.

Minusta haatattelu oli hauska ja kahden omalla tavallaan tasavertaisen keskustelu. Panin merkille sen, että haastattelun päätyttyä Niinistö ja Auster vielä vaihtoivat ajatuksia ja Niinistö otti Austeria olkapäästä kiinni, tuttavallista. Tuntui, että olivat tunteneet pidempään. Tuntui myös, että Auster arvosti presidenttiämme.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Vai olit siellä sinäkin. Olit kaukaa viisas ja odottelit haastateltavia kaksi tuntia. Olin kyllä varma, etten saisi istumapaikkaa tai pääsisi edes näköetäisyydelle Austerista ja Niinistöstä, kun riensin paikalle vasta varttitunti ennen tilaisuutta. Myönnän ilman muuta, että vika oli minussa.

Pidin selvänä, ettei siellä tungoksessa voisi kuulla kunnolla kirjailijan ja presidentin puheita. Tarkkailinkin tapahtumaa kansainvaelluksena. Puheisiin keskityin kotona jälkikäteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Vielä tuosta haastattelun annista.
Minusta presidenttimme oli selvästi hermostunut. En yhtään ihmettele, ellei hän kiireiltään ollut ehtinyt lukea tuota tiiliskiveä 4321 kannesta kanteen. Niinpä itse teosta koskevat kysymykset olivat hiukan yleisluontoisia.

Ideologisissa ja poliittisissa kysymyksissä keskustelijoilla oli varmaan näkemyseroja. Auster tuskin ymmärsi, miksi Niinistö oli pyrkinyt ja päässyt hänen inhokkinsa Trumpin puheille. Auster ei varmaan myöskään ymmärtänyt sataprosenttisesti Suomen maantieteellisen aseman tuottavia haasteita.

Sinänsä annan tunnustuksen ja korkeat pisteet Sauli Niinistölle, joka haluaa käydä julkisia keskusteluja jopa kulttuurihenkilöiden kanssa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Odotin myös enemmän kirjaa koskevia kysymyksiä. Puoli tuntia on lyhyt aika, joten kirjasta ei siinä paljon puhuttu. Minusta Niinistö ei vaikuttanut hermostuneelle. Olin aivan lähellä. En toki ole TV:stä katsonut tuota haastattelua. Ehkä näyttäisi erilaiselle.

Bonnierille haastattelulla oli erityisen suuri merkitys, sillä myyntiinhän 4321-kirjaa valtavat määrät ja myös muuta Austerin tuotantoa. Ehkä Akateeminen teki päivän aikana vuoden parhaimman päivätilin.

Kuinka moni paikalla olleista oli ehtinyt kirjan lukea? Olihan kirja julkaistu jo aiemmin.

Ihmettelen juutalaiseen kulttuurin kuuluvien suurta kirjailijamäärää. He ovat älykkäitä ja aktiivisia julkaisijoita. Aikanaan puhuimme genetiikan professorini kanssa heistä ja heidän merkittävästä geenipoolistaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Irja Laamanen, #4.
Bonnierille ja Akateemiselle kirjakaupalle tuo oli varmaan hieno tulospäivä. Akateeminen ilmeisesti kaipaakin positiivisia uutisia, koska toiminta Stockmannin yhteydessä ei ole tuottanut toivottuja tuloksia.

Amerikan juutalaiset ovat todellakin merkittävä kirjailijajoukko. Sieltä löytyy runsaasti mielenkiintoista lukemista.

Niin, ja moniko on jo ehtinyt kahlata läpi tuon 4321-tiiliskiven? En ainakaan minä vielä. Olisinkin toivonut haastattelijan paikalle myös Ilkka Rekiaron. Hän nyt ainakin on takuulla lukenut koko tekstin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pikaisen laskelman mukaan 172 Amerikan juutalaista kirjailijaa/kirjoittajaa löytyy täältä. Montako mahdamme edes tuntea? https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_Ameri...

Kuusi oli tuttua kirjoittajana ja muutama nimi vielä jollakin tavoin oli tunnettu. Kuitenkin mietin onko tässä sittenkään edes kaikki?

Kuinka moni tai monen vanhempi mahtoi paeta holokaustia Euroopasta. Mitä kaikkea menetettiinkään? Hyvä, että on Auster.

Tämä on hiukan laajempi lista. Löytyi, kun etsin Jeffrey Archerin syntyperää. Tuli mieleen Kain ja Abel kirjan pohjalta
http://www.jewwatch.com/jew-entertainment-folder.html

http://www.sitruunakustannus.fi/jeffrey-archer.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #6.
Amerikan juutalaiset ovat todella merkittävä ja jossakin suhteessa yhtenäinen ryhmä. Kannattaa tutkia, mikä heille on yhteistä ja ominaista. On suurenmoista, että Yhdysvallat pystyi tarjoamaan Hitlerin Saksan juutalaisvainoista selvinneille tällaisen pakopaikan ja toimintakentän. Muuten meillä ei olisi Austeriakaan eikä 4321-tiiliskiveä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Presidentti Niinistön tapaamiset maailmanpolitiikan vaikuttajien kanssa jatkuvat: Presidentti Sauli Niinistö tapasi 11.9. Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Thomas Shannonin Helsingin Mäntyniemessä.

Shannon kiitti presidentin kanslian mukaan Niinistöä Suomen roolista yhteyksien rakentajana, ja lähetti tälle USA:n presidentin Donald Trumpin terveiset. Trump kiitti Niinistöä onnistuneesta tapaamisesta Washingtonissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Shannonin ja presidentti Niinistön Suomessa käytävät keskustelut ovat jatkumoa Niinistön vierailulle Valkoiseen taloon.

Niinistö tapaa 12.9. Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin kanssa Presidentinlinnassa.

On mielenkiintoista, että Niinistö ei ole paljastanut kenellekään Trumpin kanssa käymiensä keskustelujen sisältöä.

Keskustelu kirjailija Paul Austerin kanssa liitty tähän samaan sarjaan. On hienoa, että Niinistö valitsee joukkoon myös kulttuurin edustajia, vaikka heidän kanssaan keskustelu onkin hieman konstikkaampaa.