TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kesäkävijälle Suomi on valoisa, vakaa ja varakas maa

 • 1.

Kuopion Suomi-Australia -yhdistyksen puheenjohtaja Eino Keihänen (3. vasemmalta) puhuu. Vasemmalla Paula Vasama ja Juha Ollikainen, 3. oikealta Australian suurlähettiläs Jonathan Kenna.

Kuva: Timo Uotila
  1. Kuopion Suomi-Australia -yhdistyksen puheenjohtaja Eino Keihänen (3. vasemmalta) puhuu. Vasemmalla Paula Vasama ja Juha Ollikainen, 3. oikealta Australian suurlähettiläs Jonathan Kenna. Kuva: Timo Uotila
 • 2.

Australian aboriginaalitaidetta Kuopion kirjastossa.

Kuva: Timo Uotila
  2. Australian aboriginaalitaidetta Kuopion kirjastossa. Kuva: Timo Uotila
 • 3.

Didgeridoot soivat Kuopiossa kaupungintalossa.

Kuva: Timo Uotila
  3. Didgeridoot soivat Kuopiossa kaupungintalossa. Kuva: Timo Uotila
 • 4.

Suurlähettiläs Jonathan Kenna (edessä oikealla) Australian ystävien keskuudessa Kuopion satamassa.

Kuva: Timo Uotila
  4. Suurlähettiläs Jonathan Kenna (edessä oikealla) Australian ystävien keskuudessa Kuopion satamassa. Kuva: Timo Uotila
 • 5.

Australiaa Ulkosuomalaisparlamentissa edustaneet Risto Söder (vas.), Helena Juutinen ja Mikko Pekkala.

Kuva: Timo Uotila
  5. Australiaa Ulkosuomalaisparlamentissa edustaneet Risto Söder (vas.), Helena Juutinen ja Mikko Pekkala. Kuva: Timo Uotila
 • 6.

Ulkosuomalaisparlamentti koolla Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Kuva: Timo Uotila
  6. Ulkosuomalaisparlamentti koolla Helsingin yliopiston juhlasalissa. Kuva: Timo Uotila

# Tuhansien turistien joukossa myös ulkosuomalaiset matkailevat näinä aikoina ahkerasti synnyinmaassaan Suomessa. Ei heitä häiritse tämä kolea ja sateinen kesä. Onhan täällä sentään valoisat yöt. Lämpöä on useimmissa maissa kesällä ihan  liikaakin. Viileys on jopa monesti valtti.

   Ja ennen kaikkea täällä ovat ihmiset ja maisemat, joiden keskellä ulkosuomalaiset voivat rypöä nostalgioissaan. Sitä paitsi Suomi on vauras ja jopa maailman vakain maa. niin kuin Ulkouomalaisparlamentin puhemies Jarmo Virmavirta sanoi kesäkuun puolivälissä avatessaan tuon ulkosuomalaisille niin tärkeän instituution 20-vuotisjuhlaistunnon.

   Meikämiehelle ulkosuomalaisista erityisen tuttuja ovat kaukaa Australian leppeästä talvesta Suomen viileään kesään saapuvat Australian asukkaat. Olenhan itse asunut muutaman vuoden tuolla maapallon toisella puolella, kävellyt pää alaspäin ja ajanut autolla "väärällä puolen tietä".   

 

Kuopion hienot Suomi-Australia Kesäpäivät

# Kesäkuun 10. päivänä 2017 oli Kuopio Suomen Australia-toimintojen varsinainen keskuspaikka. Siellä järjestettiin Suomi-Australia -yhdistysten Liiton perinteiset Kesäpäivät jo kolmannen kerran. Edelliset olivat vuonna 2008. Samalla vietettiin Kuopion Suomi-Australia-yhdistyksen 30-vuotisjuhlaa. Paikalla oli lähes sata henkeä eri puolilta Suomea.

   Juhlallisuudet alkoivat kirjastotalolta, jossa pidettiin myös Australia-Liiton kevätkokous. Ystävyysseurojen ongelmana on nykyään se, että nuorempi väki ei ole tottunut tämän kaltaiseen toimintaan. He tapailevat mielellään internetissä. Niinpä Australia-Liitto on kehitellyt puheenjohtaja Juha Ollikaisen johdolla kotisivujaan www.suomi-australia.fi Sivuilla vieraili v. 2016 jopa 63 000 kävijää. Liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama tekee uhrautuaa työtä epävarmassa tilanteessa, kun valtionavun määrä on jatkuvasti hämärän peitossa. 

   Australia-päivillä esiteltiin Kuopion kirjastoon koottu komea Australian aboriginaalitaiteen näyttely. Suurin osa kuvista oli alkuasukkaisiin tutustuneen ja perehtyneen vuonna 2008 kuolleen Antti Niemelän kokoelmista. 

   Iltajuhla pidettiin Kuopion komealla kaupungintalolla. Sen aluksi kuultiin paikallisen yhdistyksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja aktivistin Eino Keihäsen puhe. Kaupungin ja liiton puheiden ja didgeridoon soiton jälkeen esiintyi Australian suurlähettiläs Jonathan Kenna.

   Illalla rantaravintolassa pääsin tutustumaan Australian Suomen-suurlähettilääseen Kennaan hieman läheisemmin. Hänen toimipaikkansa on Tukholma ja kohdemaita peräti neljä eli Ruotsi, Suomi, Viro ja Latvia. Yritin parhaani mukaan kertoa hänelle länsimaisesta demokratiasta nimeltä Suomi. Kerroin arvostavani suuresti Australian erittäin kehittynyttä julkisen vallan mediaa.  Olen myös avustanut maailman suurinta maahanmuuttajaradiota, Australian SBS:ää jo neljännesvuosisadan. Ohjlmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattsas

SBS-radion tuoreimman suomenkielisen lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Australiassa on jo vuodesta 1926 ilmestynyt suomenkielinen lehti Suomi Newspaper, jota avustan Suomi-raporteillani. www.suominewspaper.com.au 

 

HELSINGIN ESPAN KAPPELISSA AUSTRALIA-TAPAAMINEN  LAUANTAINA 8.7. KLO 16-

Suomessa vierailevat Australian asukkaat ja kaikki Australian ystävät ovat tervetulleita perinteiseen tapaamiseensa Helsingin Esplanadin Kappeliin lauantaina 8.7. klo 16 alkaen. Tilaisuuden kokoonkutsujana on Tuulikki Levin Wollongongista.

 

Ulkosuomalaisparlamentti 1997-2017

# Ulkomailla asuvien suomalaisten edustajat pitivät kesäkuun puolivälissä tärkeitä istuntoja Helsingin ydinkeskustassa yliopiston juhlasalissa.  He tapasivat myös presidentti Sauli Niinistön.

   Ulkosuomalaisten maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen edunvalvontaelimen ulkosuomalaisparlamentin (USP) 20-vuotisistunnon avasi valtakunnan kakkoshenkilö, eduskunnan puhemies Maria Lohela. Esiintymässä kävi myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kysymyksessä oli kaiken lisäksi Suomen 100-vuotisjuhlaan liittyvä tärkeä kansainvälinen tapahtuma.

   Ulkosuomalaiset kävivät vierailevan Pohjois-Amerikan Suomikuoron kanssa laulamassa mm. ”Sinisen ja valkoisen”, ”Lännen lokarin” ja ”Maamme”-laulun tuomiokirkon portailla.

   Australian yli 90-vuotiaan Suomi Newspaperin päätoimittaja Risto Söder on ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies, jonka toimintakenttänä on myös koko Aasia ja Tyynenmeren seutu . 

 

Meitä suomalaisia on maailmalla yli miljoona

#  Maailmalla asuu yli 1,6 miljoonaa ulkosuomalaista ja heidän jälkeläistään. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna maailmalla asuvien suomalaisten järjestö Suomi-Seura täyttää 90 vuotta ja juhlistaa Suomen juhlavuotta ulkosuomalaisten näkökulmasta. Suomi-Seuran toiminnanjohtaja on Tina Strandberg.   '

   Suomi-Seuran ulkosuomalaisten edunvalvontafoorumi Ulkosuomalaisparlamentti täyttää 20 vuotta. Parlamenttisihteeri on Sini Castrén.

 http://suomifinland100.fi/ulkosuomalaiset-juhlivat-satavuotiasta-suomea/

   Ulkosuomalaiset kävivät myös Helsingin kaupungin vastaanotolla. Heidät vastaanotti uusi pormestari Jan Vapaavuori, joka kertoi olleensa pari vuotta "ulkosuomalaisena"  pankkihommissa Euroopassa.

 

PORISSA KESKIVIIKKONA 12.7. TÄRKEÄ KESKUSTELUTILAISUUS

Miltä Suomi 100 näyttää maailmalta käsin?                                             
                    Yritykset maailmalle – Näin se tehdään yhdessä!
                  
Huippuasiantuntijat Australiasta, Espanjasta, Tanskasta, Singaporesta ja USA:sta kertovat sen
                   keskustelutilaisuudessa, joka pidetään Eetunaukion lavalla, keskiviikkona 12.7.2017 klo 11:45 – 13:00.
                   Järjestäjä: Suomi-Seura ry

Juontaja: Kari Lumikero

Keskustelijat:

•       Urpo Launonen toimitusjohtaja, UJL Solutions Pty Ltd (Australia)

•       Olli Muurainen hallituksen puheenjohtaja, Management Events (Singapore)

•       Kai Mykkänen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, Kok.

•       Marko Salonen toiminnanjohtaja, Suomalais-amerikkalainen kauppakamari FACC New York (USA)

•       Sanna Suvanto-Harsaae hallituksen puheenjohtaja, Altia Oyj (Tanska)

•       Katia Westerdahl päätoimittaja, Olé-kustannus (Espanja)

 

YLE RADIO SUOMESSA ALKOI 7.7. OHJELMASARJA ULKOSUOMALAISISTA

Kuvat:

1.

Kuopion Suomi-Australia -yhdistyksen puheenjohtaja Eino Keihänen (3. vasemmalta) puhuu. Vasemmalla Paula Vasama ja Juha Ollikainen, 3. oikealta Australian suurlähettiläs Jonathan Kenna.

Kuva: Timo Uotila

2.

Australian aboriginaalitaidetta Kuopion kirjastossa.

Kuva: Timo Uotila

3.

Didgeridoot soivat Kuopiossa kaupungintalossa.

Kuva: Timo Uotila

4.

Suurlähettiläs Jonathan Kenna (edessä oikealla) Australian ystävien keskuudessa Kuopion satamassa.

Kuva: Timo Uotila

5.

Australiaa Ulkosuomalaisparlamentissa edustaneet Risto Söder (vas.), Helena Juutinen ja Mikko Pekkala.

Kuva: Timo Uotila

6.

Ulkosuomalaisparlamentti koolla Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Kuva: Timo Uotila

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kävin eilen lauantaina Espan Kappelissa tapaamassa vanhoja ja uusia tuttuja Australiasta ja myös Uudesta-Seelannista. Tämä oli erinomainen tapa saada tuore henkäys tämän matoisen maapallon toiselta puolelta. Tapasin ensimmäisen kerran Australian Canberran pastorin Janne Pekkarisen, jonka ääntä olen kuullut lukuisat kerrat Canberran radiosta 2XX. Esitin valitteluni siitä, että tuo suomenkielinen radiolähetys on jouduttu lopettamaan, kun ei ole löytynyt uusia tekijöitä.

Ja huomenna ma 10.7. liput liehuvat Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi. Siitä on tehty maalaustaiteen juhlapäivä. Aion taas osallistua Suureen Maalaustapahtumaan, josta kerron blogissani. Kirjoitin viime vuoden tapahtumasta blogin:

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset