TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Parveketupakointi kuriin valistuskampanjoilla

  • Pihanurmikolla.
Kuva: Timo Uotila
    Pihanurmikolla. Kuva: Timo Uotila

# Toukokuun viimeinen on kuulemma tupakoinnin vastustamisen päivä. Suomi pyrkii tiettävästi kokonaan irti tupakasta vuoteen 2030 mennessä. Onnea matkaan.

   Kun Suomen rintamilla hengissä säilyneet soturit palailivat syksyllä 1944 kotipuoleen, heistä neljällä viidestä oli savuke suupielessä. Minun isäni oli muuten kyllä loistava poikkeus.

   Sotien jälkeen tupakointi oli normaalia ja muodikasta. Pohjanmaan tupakkatehtaat olivat jo 1920-luvulta lähtien valmistaneet suomalaisten rakastamia savukelaatuja. Amerikkalaisista suodatinsavukkeista tuli 1950-luvulta alkaen osa trendikästä jenkkikulttuuria, samaa kuin farkut ja Aku Ankka.

   Junissa oli tilaa tupakoitsijoille yhtä paljon kuin tupakoimattomille. Muistan koululaisena hakeutuneeni useimmiten tupakkaosastoihin päästäkseni haistelemaan trendikkäitä amerikkalaisia savukkeita. Tupakoinnin vaaroista ei puhuttu.

   Tupakoitsijaa minusta ei kuitenkaan tullut. Joskus vuosikymmeniä sitten polttelin pari vuotta pikkusikareja. En vetänyt niitä savuja keuhkoihin. Se oli vain jonkinlaista ”ajan henkeä”.

 

# Aikamme kipeitä kysymyksiä on naapurien parveketupakointi. jota eräät kansalaiset yrittävät saada ehdottomasti kielletyksi. Juristit yrittävät jarrutella, sillä tiukat säännöt johtaisivat vaikeisiin näyttöongelmiin ja loputtomiin kiistoihin.

   Parveketupakoinnin ehdoton kielto on kuulemma saatu määrätyksi vain yhdessä Tampereen taloyhtiössä. Kukaan ei tiedä, miten kieltoa voidaan valvoa ja sen rikkomisesta rangaista. Monet kyllä kertoivat kärsineensä pitkään ulkoa työntyvästä tupakankatkusta. Monesti on mahdotonta todistaa, tuleeko se pihalta, kadulta, naapurin parvekkeelta vai naapurin olohuoneesta.

   Jos taloyhtiö päättää parveketupakointikiellosta, voiko kukaan enää kutsua asuntoonsa edes tupakoivia vieraita? Mitä tällainen sääntö vaikuttaa asunnon hintaan? Jos tupakointikieltopäätös osoittautuu hankalaksi, pystytäänkö sitä enää kumoamaan? Ongelmia riittää.

   Olisi varmaan sittenkin parempi panna taloyhtiöissä käyntiin valistuskampanjoita tupakointia vastaan ja yrittää sopia käyttäytymissäännöistä tupakoivien naapureiden kanssa samalla tavalla kuin meluasioissa.

   

# Joku yrittää vähätellä ongelmaa lohkaisemalla, että kyllä maan asiat ovat hyvin, jos suurimpana ongelmana on parveketupakointi. Samalla on kyllä pakko myöntää, että tupakointi on suuri terveysongelma – myös naapurin tupakointi.

   Tätä asiaa olisi varmaan pyrittävä hoitamaan ennen kaikkea valistuskampanjoilla. Pitäisikö samalla kieltää Aki Kaurismäen muuten niin eettiset elokuvat, joissa kerrotaan, miten noita köyhiä tupakoitsijoita sorretaan? Ei kai sentään?

Pihanurmikolla.
Kuva: Timo Uotila

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin juuri Australian SBS-radion suomenkielisen lähetyksen, jota avustan raporteillani säännöllisesti. Ohjelmassa on myös raportti Australian tupakoinnista. Varsinkin alkuasukkaat aboriginaalit polttavat erittäin ahkerasti. Australia pyrkii vähentämään tupakoitsijoiden osuuden viiteen prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Suomen tavoitteenahan on tupakoinnista pääseminen irti kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tässä SBS-radion kuunteluohjeita:
Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen avustanut yli 20 vuotta.
Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Tuo tupakkaraportti on kohdassa 20-25 minuuttia alusta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on mielenkiintoista tietoa Australian tupakkatilanteesta. Tuo maa on kaukana, mutta ongelmat ovat hyvin samanlaisia:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla 5.6. kirjoittaa Jaana Savolainen, että tupakointi ravintoloissa kiellettiin vuonna 2007. Viime vuonna tuli mahdolliseksi kieltää tupakointi taloyhtiöissä. Se on tämän minun blogini varsinaisena aiheena.

Tupakointi on myös kiellety lapsia kuljettavissa autoissa. Vuonna 2030 on tarkoitus pyrkiä siihen, että alle viisi prosenttia kansalaisista käyttäisi tupakkaa tai muita nikotiinituotteita.

Jaana Savolaisen mielestä alkoholi on paljon suurempi ongelma kuin tupakointi:
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005240558...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Myös Helsingin Sanomien Tiede-osastossa on 5.6. antoisa juttu tupakoinnista. Mikko Puttosen artikkelissa kerrotaan, että Ranskassa ja Britanniassa on hiljattain otettu käyttöön kaikin puolin tylyttävät savukerasiat, joista jutussa on kuvia.

Ensimmäiset todisteet tämän linjan tehokkuudesta on saatu Australiasta. Maa pakotti ensimmäisenä maailmassa savukkeet vakiomallisiin rasioihin v. 2012. Uudistus vähensi tupakointia Australiassa puoli prosenttiyksikköä vuodessa.

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005238013.html