TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kylmä kevät myös 1988 ja 1955

  • 1. Australianterrieri Kilda Helsingin Tapanilassa huhtikuun lopussa 2017.
Kuva: Timo Uotila
    1. Australianterrieri Kilda Helsingin Tapanilassa huhtikuun lopussa 2017. Kuva: Timo Uotila
  • 2. Helsingin Tapanilassa lumipyryn jälkeen maaliskuun 31. päivänä 2017.
Kuva: Timo Uotila
    2. Helsingin Tapanilassa lumipyryn jälkeen maaliskuun 31. päivänä 2017. Kuva: Timo Uotila
  • 3. Helsingin Tapanila lumipyryssä huhtikuun 29. päivänä 2017.
Kuva: Timo Uotila
    3. Helsingin Tapanila lumipyryssä huhtikuun 29. päivänä 2017. Kuva: Timo Uotila

# Tämä huhtikuu 2017 on ollut tosi kylmä. Kevättä ei ole vielä vappunakaan ilmassa. Kun tätä on päivitelty, on samalla päivitetty historian säätietoja ja todettu, että kylmiä keväitä on ollut ennenkin.

Muistan lapsuudestani sanonnan: Ellei maalis maata näytä, niin ei huhtikaan humauta.  Tänä vuonna saimme uutta lunta maaliskuun lopussa – ja taas huhtikuun lopussa Helsingissä. Pohjoisessa lunta on tietenkin vähintään metri vielä vappuna.

Ilmatieteenlaitos julkaisi kuvan vanhasta lehdistötiedotteesta, mistä ilmenee vuoden 1988 Suomen kevätsää. Sää on lähes identtinen vuoden 2017 kevään kanssa. Näiden vuosien huhtikuun säät olivat kuulemma kuin veljiä keskenään. Tilastot kertovat, että vuoden 1988 huhtikuun keskolämpötila oli Helsingissä +1,9 astetta, kun se oli viime vuonna +4,6 ja toissa vuonna +5,3 astetta. Viime vuosien lämpimin huhtikuu oli 1990, jolloin keskilämpötila oli +6,3 astetta.

 

Kylmä kevät 1955 nuoren pojan kokemana

# Kylmin huhtikuu miesmuistiin oli 1955. Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingin keskilämpötila oli silloin -0,3 astetta. Minulla on tuota miesmuistia, sillä olin pikkupoikana kiinnostunut sääasioista ja merkitsin päiväkirjaani jokaiselle päivälle lämpötilatietoja.  Asuimme Helsingin Puistolassa omakotitalossa.

Mitään hirmuisen alhaisia lämpötiloja minun tilastoissani ei ole, Alhaisin on 2.4.1955 merkitty yölämpötila -10 astetta. Mutta lumihankia riitti pitkälle toukokuun puolelle. Myös toukokuu ja kesäkuu 1955 olivat hyvin viileitä. Vasta elokuu toi hellesäät (keskilämpö 18,8 astetta).

Tässä on jokunen päiväkirjamerkintä:

Perjantaina 1.4.1955 (-6 astetta, melkein selkeää) kirjoitin: Kädet ovat kohmeessa. Kirjoitan näitä verannalla, jonne en ole kuitenkaan vielä muuttanut. Vietän yhä yöt eteisessä. Vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu. Kevät ei ole vielä alkanut. Talvi jatkuu. Tänään aprillinpäivänä viheltelen ja lauleskelen muotisävelmää ”Johnny Guitar”.

Lauantai 2.4.1955 (-5, yöllä -10 astetta, selkeää): Illemmällä kävimme kavereitten kanssa Tapanilan torilla.

Sunnuntai 24.4.1955 (0 astetta, puolipilvistä): Kävin Sepon kanssa linturetkellä Malmin lentokentän ja Tattarisuon aluella tekemässä havaintoja. Näimme kuoveja, sinisorsia, haukkoja ym. Yritin työntää kuulaa pihassa, jossa on vielä paljon lunta. Muut paitsi minä olivat naapurissa Salosen sedän 50-vuotispäivillä.  Illalla istuin yksinäni koleassa verantahuoneessa. Kuunsirppi on laskenut Marsin kanssa, jonka se pian pimentänee. Jupiter on lännessä Kaksosten tähtien alapuolella ja Saturnus etelässä.

Lauantai 30.4.1955 päivä (+7, yöllä +2 astetta, melkein selkeää): Autoimme naapuriamme Nummelinin Mattia, kun hän kiinnitti radioantennia meidän erääseen kuuseemme. (Tämä radioamatööri muutti Kanadaan 1970-luvun alussa ja toimitti siellä Canadan Uutiset -lehteä.) Pihassa on vielä melkoisesti lunta varsinkin vallien kohdalla. En osallistunut vapun aaton humuihin, vaikka monet luokkakaverini menivät Linnanmäelle.

Sunnuntai 1.5.1955 (+7 astetta, melkein selkeää): Lehdessä kerrottiin, että meillä oli kylmin huhtikuu sitten vuoden 1881. Kävin Matin kanssa pyöräajelulla Tapanilassa päin. Eräässä ojassa äkkäsimme biisamimyyrän. Yritimme auttaa sitä jään alta onnistumatta.

Vappunakaan 1955 ei siis ollut kunnon kevätsäätä.  Viikkoa myöhemmin meillä oli vanhempien kotibileet Puistolassa. Me lapset olimme silloin hiukan tuuliajolla. Emme kehdanneet näyttäytyä juhlivien aikuisten joukossa vaan piileskelimme milloin missäkin. Sitä kuvastelee tämä päiväkirjamerkintä:

Lauantai 7.5.1955 (+5 astetta, pilvistä): Meillä oli ”kotikarnevaalit”, joihin osallistui myös ”Mr Puistola”, Reino Helismaa kitaroineen. Koulusta palattuani jäin liiteriin ja saunaan nukkumaan. Meillä olivat kylässä Helismaat, Mannilat, Ojalat, Mäkiset ja Olofssonit. He juhlivat niin kauan, että pysyttelin ulkona klo 24:ään. Lopulta olin kaivon takana piilossa. Vieraat keskustelivat innokkaasti mm. Väinö Linnan uudesta romaanista "Tuntemattomasta sotilaasta" ja isänmaallisuudesta. Vieraiden lähdettyä pääsin syömään pöytiin jääneitä herkkuja. Nukkumaan pääsin vasta aamuyöllä kahden maissa. Illan mittaan olin käyskennellyt metsässä, jossa oli vielä jäljellä mahtavia kinoksia.

 

Vuodet eivät ole veljiä keskenään – eivätkä kuukaudet

# Entä mitä on seurannut kylmien huhtikuiden jälkeen? Siitä saa selkoa käymällä läpi Ilmatieteen laitoksen keskilämpötilastoja. Niistä käy ilmi, että kuukaudetkaan eivät ole veljiä keskenään, eivät edes peräkkäiset kuukaudet.

Vuoden 1988 kylmää huhtikuuta (+1,9 astetta) seurasi normaalilämpöinen toukokuu (11,7 astetta), lämmin kesäkuu (17,5 astetta), helteinen heinäkuu (20,4 astetta) ja normaali elokuu (15,0 astetta).

Vuoden 1955 tosi kylmää huhtikuuta (-0,3 astetta) seurasi myös tosi viileä toukokuu (6,3 astetta), tosi kolea kesäkuu (12,6 astetta), mutta lämmin heinäkuu (18,3 astetta) ja suorastaan helteinen elokuu (18,8 astetta).

Tilastojen lämpimin huhtikuu on vuodelta 1920 (+6,8 astetta). Sitä seurasivat normaali toukokuu (10,7 astetta), viileähköt kesäkuu (14,4 astetta) ja heinäkuu (15,0 astetta) sekä lämmin elokuu (18,2 astetta).

Kevätsää vaihtelee täällä pohjan perillä. Koskaan ei ole kuuma, joskus harvoin lämmin, yleensä viileä ja usein kylmä sää. Muistan kerran tulkanneeni ja opastaneeni ulkomaalaisia radiotoimittajia Helsingin keskustassa vappuna, jolloin taivaalta tuli todellinen lumimyräkkä.

Joskus sitä täällä Suomessa toivoisi salaa, että se ilmaston lämpeneminen sittenkin edistyisi – ainakin vapun aikoihin. Eikä käy kateeksi television ”sääprofeettoja” tällaisina keväinä. 

 

Kuva 1: Australianterrieri Kilda Helsingin Tapanilassa huhtikuun lopussa 2017. Kuva: Timo Uotila

Kuva 2: Helsingin Tapanilassa lumipyryn jälkeen maaliskuun 31. päivänä 2017. Kuva: Timo Uotila

Kuva 3: Helsingin Tapanila lumipyryssä huhtikuun 29. päivänä 2017. Kuva: Timo Uotila

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyisin kun TV:ssä näytetään animaatiosääkartat liikkuvine sadealueineen sekä matala- tai korkeapaineineen, niin on helpompi ymmärtää paikallisen säätilamme syyt kokonaisvaltaisemmalla tavalla.

Tänä keväänä kylmä ilmamassa on riepottanut Suomea ilkikurisesti siten, että lämpimämmät ilmamassat ovat olleet koko ajan aika lähellä kiertäen Suomen niemen kuin kiusallaan. Keski-Euroopassa puolestaan on paikka paikoin ollut hyvinkin lämmin kevätsää.

Joskus menee sitten toisinpäin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1
Kyllähän ne virtukset näkyvät siellä tv-ruudulla. Mutta niiden perusteella näyttää meteorologienkin olevan vaikea ennustaa paikallista säätä kovin pitkälle.

Olemme tosiaan suurten ilmavirtausten armoilla. Kävimme huhtikuun puolivälin jälkeen Skotlannissa. Sielläkin oli tavallista kylmempää, ei juuri lämpimämpää kuin Suomessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Italiassakin, Genovassa, kaverini valitti kylmää huhtikuussa ja pakkastakin oli, perunat paleltuivat. Kylmiä sattumia eri puolilla siis.

Kiinnostava päiväkirja sinulla. Muistan kouluajoilta, vanhan Puistolan kansakoulun pihalta, että lunta oli vielä hiukan kesäkuun alussa. Metsikössä, metallisen kiteen alapuolella olevan seinämän vieressä, pohjoinen suunta siis. Liekö ollut juuri tuo 1955 vuosi kyseessä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Irja Laamanen, #9.
Kylmää oli Skotlannissakin, jossa kävimme tapaamassa siellä opiskelevaa poikaamme.

Olemme siis molemmat käyneet Puistolan kansakoulua. Mielenkiintoista. Olin vuonna 1955 kuitenkin jo Ressussa. Minulla on runsaasti muistiinpanoja tuolta vuodelta. Tässä blogissa on niistä vain pieni ripaus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Minä en vielä 1955 ollut oppikouluiässä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

On siinä pieni mahdollisuus, että kyse onkin ilmastonmuutoksesta:
https://roskasaitti.wordpress.com/2017/04/29/tapah...

Ei muuten, mutta jos poikkema olisi toiseen suuntaan, monikin väittäisi säätilan johtuvan ilmastonmuutoksesta. Rusinoiden noukkiminen pullasta on ilmastopelottelijoiden vakiotouhua.

Se oli ainakin liki vuotta 1988 kun Jyväskylässä asuessa kävin äitienpäivänä hiihtämässä. Ei nyt mikään loistokeli, mutta sentään lunta löytyi metsästä latu-uralta, ettei tarvinnut sammalella hiihtää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Jääskeläinen, #3.
Käsittääkseni ilmastonmuutokset tulevat näkyviin vasta vähitellen ja pidemmän aikajakson kuluessa. Vuosittaiset muutokset ovat satunnaisia. Parina viime vuonna huhtikuu oli hieman tavallista lämpimämpi ja nyt selvästi kylmempi. Viime aikojen lämpimin helmikuu oli jo vuonna 1920, jolloin ilmastonmuutos oli vasta alullaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä yhden kevään pieni viivästyminen normaaliin satunnaisvaihteluun vielä kuuluu. Näppituntumalta sanoisin, että ilmastonmuutoksen vaikutuksen kohdalla pitää seurata vähintään kolmenkymmmenen vuoden jaksoa.

Ja siinäkin tapauksessa pitää ottaa huomioon mahdollisuus, että trendi on jostain muusta syystä johtuvaa kuin ihmisen teoista.

Mutta siinä mielessä olet oikeassa, että kovin monet ilmaston lämpenemishypetykseen langenneet ovat taipuvaisia tekemään johtoäätöksiä jopa yhden päivän perusteella, jos se päivä sattuu olemaan lmmin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #5.
Vuosittaiset, viikoittaiset ja päivittäiset lämpötilavaihtelut johtuvat aivan satunnaisista seikoista. Varsinkin keväällä pilvisyys on ratkaiseva tekijä. Luulisin, että tämän vuoden kylmä huhtikuu johtuu ennen kaikkea harvinaisen pilvisistä päivistä, jolloin aurinko ei päässyt nostamaan iltapäivälämpötilaa. Yöksi saattoi selkeytyä, jolloin tuli helposti miinusasteita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä Ylen jutussa on mielenkiintoista tietoa Suomen vappusäästä kautta aikojen: http://yle.fi/uutiset/3-9584824

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Otetaanpa tähän tietoa siitä, että on sitä joskus ollut Helsingissä jopa kesäinen vappu: Ilmatieteen laitoksen tilastot Helsingin Kaisaniemestä yltävät vuoteen 1829. Niiden mukaan kaikkien aikojen lämpimin vappu oli vuonna 1998: vappuaattona +18,9 C ja vappupäivänä +19,3 C.

Vuonna 1967 sen sijaan vappumarssien aikana taivaalta tuli lunta ja räntää. Silloin Suomi vietti 50-vuotisjuhliaan. Toivottavasti 100-vuotisvappu on hieman lempeämpi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä nyt vappuaamuna Tammisaaressa klo 9.10 varjon puolella 7,4 plussaa. Aikaa on vaikka ennätyksien saavuttamiseen. Ei tuule pohjoisesta , vaan taitaa tulla kaakosta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #10.
Hiukan lupaavan aurinkoiselta näyttää täällä Mosassakin. Lähdemme ennen pitkää Kauppatorille Mantaa vilkaisemaan ja sitten sukulaisten ja tuttavien kanssa perinteiselle vappulounaalle.

Aurinkoisia vapputoivotuksia!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötilat ovat seuraavia:
HELSINKI-VANTAA LENTOASEMA 2,3 (2017) 4,9 (2016) 4,1 (keskiarvo 1981-2010)

Eipä tämän vuoden huhtikuu sentään siis ollut yhtä kylmä kuin v. 1955.

Ja onneksi toukokuu taitaa tuoda kevään. Tiistaina 2.5. Helsingissä oli jo parhaimmillaan +16 astetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä olisi mielenkiintoisia käppyröitä, joissa jo huhtikuu 2017 on mukana:
http://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu

Tuolloin Helsingin keskilämpötila oli +2,8 astetta. Vuoden 2003 huhtikuukin oli hieman kylmempi, +2,4 astetta. Sitäkin kylmempiä olivat 1988, 1985 ja 1966. Miinuksen puolelle menivät vain vuodet 1955 ja 1929.