TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Vain Australiassa on kunnon maahanmuuttajaradio

 • Australian alkuasukkaat vaativat Australia-päivän siirtämistä sopivampaan ajankohtaan. Nyt juhlinnan lähtökohtana on 26.1.1788, jolloin eurooppalaiset saapuivat valloittamaan mannerta. Kuva: SBS
  Australian alkuasukkaat vaativat Australia-päivän siirtämistä sopivampaan ajankohtaan. Nyt juhlinnan lähtökohtana on 26.1.1788, jolloin eurooppalaiset saapuivat valloittamaan mannerta. Kuva: SBS
 • Australia-päivä Sydneyn satamassa. Kuva: SBS
  Australia-päivä Sydneyn satamassa. Kuva: SBS
 • Australia-päivän viettäjiä Sydneyssä. Kuva: SBS
  Australia-päivän viettäjiä Sydneyssä. Kuva: SBS
 • Australia-osasto Helsingin Matkamessuilla 2017. Pöydän takana vas. Suomi-Australia -yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama ja Helsingin Suomi-Australia Seuran puheenjohtaja Kai Volanen. Kuva: Timo Uotila
  Australia-osasto Helsingin Matkamessuilla 2017. Pöydän takana vas. Suomi-Australia -yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama ja Helsingin Suomi-Australia Seuran puheenjohtaja Kai Volanen. Kuva: Timo Uotila
 • Suomalainen ”jäänsärkijä” murtaa puhumattomuuden jäätä.
  Suomalainen ”jäänsärkijä” murtaa puhumattomuuden jäätä.
 • Timo Uotila kädessään Melbournessa ilmestyvä Suomi Newspaper ja kännykkä, jolla voi kuunnella Australian SBS-radiota.
  Timo Uotila kädessään Melbournessa ilmestyvä Suomi Newspaper ja kännykkä, jolla voi kuunnella Australian SBS-radiota.

# Näin Australia-päivänä on ilo kertoa, missä Australia on ehdoton maailman ykkönen. Australia on maailman ainoa maa, jossa on ymmärretty maahanmuuttajakielisten yleisradiolähetysten merkitys. Australian valtiolla on erillinen yhtiö Special Broadcasting Service, SBS, joka huolehtii maahanmuuttajien tiedontarpeesta. SBS:n radiolähetyksiä on yli 70 kielellä. Niiden joukossa on suomen kieli. Tiedän tämän hyvin, koska kävin jo 1980-luvulla studioilla Sydneyssä ja Melbournessa avustamassa noita ohjelmia. Nyttemmin olen neljännesvuosisadan ajan avustnut ohjelmia Suomesta käsin.

   Noita SBS-lähetyksiä valmistaa nykyään Sydneyssä Karl Mattas. Viikoittaisessa tunnin mittaisessa lähetyksessä on erinomainen tiivis katsaus Australian ja maailman tapahtumista. Ohjelmissa jaetaan myös tärkeää käytännön tietoa Australian lainsäädännöstä ja muusta. Tärkeällä paikalla ovat tietenkin myös suomalaissiirtolaisten toiminnot. Pääsiäiseksi Melbournessa valmistellaan Suomi-Päiviä. Niiden perinne on jatkunut jo kohta puoli vuosisataa.

   Nykyisenä digiradioaikana näita SBS:n maahanmuuttajaradiolähetyksiä voi kuunnella milloin hyvänsä jopa Suomessa asti. Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Australia-päivän ohjelmassa kerrotaan mm., että Suomi on maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut valtio. Australia on sijalla 13. Kuulemme myös vertailuja siitä, miten kansalaiseksi pääsee Australiassa ja eräissä muissa maissa.

 

Yle palvelee venäjänkielisiä mamuja, ei muita   

# Meillä Suomessa Ylellä on maahanmuuttajille suunnattuja lähtyksiä nykyään venäjän kielellä. Olin tuottajana panemassa alulle tuota toimintaa v. 1990. Nykyään ohjelmaa on radiossa ja televisiossa. Venäjäksi on myös hyvät nettisivut: http://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/ 

   Näinä vaikeina aikoina on suurenmoista, että Suomessa ja myös Venäjällä asuvat venäjänkieliset saavat suomalaista näkökulmaa Suomen ja maailman tapahtumista. He eivät siten joudu pelkästään Kremlin aivan erilaisen tietovyöryn armoille.

   Suomen olisi viisasta aloittaa radiolähetykset vaikkapa somalin, arabian ja kurdin kielillä, jotta hiljattain saapuneet ja vielä suomen tai ruotsin kieliä hallitsemattomat maahanmuuttajat oppisivat nopeasti ymmärtämään, millaiseen maahan ovat saapuneet. Se maksaisi jonkin verran. Mutta kotoutuminen nopeutuisi. Saisimme ennen pitkää Suomen olosuhteet hyvin tuntevia maahanmuuttajia työelämän tarpeisiin.  Venäjänkieliset lähetykset olisivat hyvänä mallina. 

   Yle on jo ottanut maahanmuuttajia ohjelmia tekemään - mutta suomen kielellä. Yle Puheesta kuuntelin hiljattain ohjelmaa otsikolla Mahadura & Özberkan, jossa maahanmuuttajanaiset analysoivat Suomen tilannetta. Tällainen ohjelmamuoto on hyvin tarpeellinen. Suomalaisten on terveellistä ja tärkeää tietää, miten tänne jo jokseenkin kotoutuneet "uussuomalaiset" kansalaiset näkevät ja kokevat tämän maan.

 

# Australia oli viimeksi edukseen esillä Helsingin Matkamessuilla, jonne Suomi-Australia -yhdistyten Liitto oli rakentanut Australian tuella hienon osaston. Australia-Päivänä Finland-Australia Business Council järjestää oman tilaisuutensa. Australia hoitaa Suomen asioita suurlähetystöstään Tukholmasta.

Kuvat:

 1. Australian alkuasukkaat vaativat Australia-päivän siirtämistä sopivampaan ajankohtaan. Nyt juhlinnan lähtökohtana on 26.1.1788, jolloin eurooppalaiset saapuivat valloittamaan mannerta.  Kuva: SBS
 2. Australia-päivä Sydneyn satamassa. Kuva: SBS
 3. Australia-päivän viettäjiä Sydneyssä. Kuva: SBS
 4. Australia-osasto Helsingin Matkamessuilla 2017. Pöydän takana vas. Suomi-Australia -yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama ja Helsingin Suomi-Australia Seuran puheenjohtaja Kai Volanen. Kuva: Timo Uotila
 5. Suomalainen ”jäänsärkijä” murtaa puhumattomuuden jäätä.
 6. Timo Uotila kädessään Melbournessa ilmestyvä Suomi Newspaper ja kännykkä, jolla voi kuunnella Australian SBS-radiota.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Älähän Timo unohda Sveriges Radion ohjelmistoja maahanmuuttajille, mm suomeksi. Ehkä kunnia mailman parhaimmista maahanmuuttajapalveluista eetterissä kuuluisi tuohon lähemmäksi. Kaikki kunnia SBS:lle, mutta ohjelmisto on suppeaa ja ainakin takavuosina siinä näkyi resurssien niukkuus. Mainittakoon, että Aussilassa on SBS-tason alapuolella ns community radio-toimintaa, ja sen puitteissa myös suomeakin. Olen siellä viimeksi käynyt 2009, joten ajankohtaista tilannetta en tunne.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Niinistö, #1.
Kiitos kommentista, Juhani.
Ruotsissa on tosiaankin suomenkielinen Sisu-radio. Sitä pitäisi kuitenkin paremminkin verrata Ylen ruotsinkieliseen palveluun. En tiedä, monellako maahanmuuttajakielellä Ruotsissa on radiolähetyksiä, tuskin kuitenkaan lähimainkaan niin monella kuin Australian SBS:llä. Tässä ovat nuo kielet. Niitä taitaa olla peräti 75:
http://www.sbs.com.au/radio/yourlanguage

Eivät nuo SBS:n lähetykset ole mitenkään vaatimattomia. Suomenkielinen viikoittainen tunnin mittainen ohjelma käsittää ääniefekteillä varustetun uutiskatsauksen, säätiedot, valuuttakurssit ja koko joukon ajankohtaisraportteja. Itse lähetän joka toiseen lähetyksen lähes puoli tuntia materiaalia. Siitä tulee itse ohjelmaan noin kaksi kolmannesta. Loput voi kuunnella erillisilä raporttitiedostoilta viikkokausia jälkikäteen. Tunnin ohjelmasta on puhetta ainakin 85 prosenttia, loput musiikkia.

Australiassa maahanmuuttajalähetyksistä vastaa erillinen valtion organisaatio SBS, ei siis ABC, jolla on erilliset ulkomaanlähetykset.

Australiassa on myös muutama muu asema, joilla on suomenkielistä ohjelmaa. Niitä ovat ainakin Brisbanen 4EB, jolla on viikossa jopa kaksi lähetystä. Brisbanessa on myös helluntailaisten viikoittainen tunnin mittainen gospel-ohjelma asemalla BayFM. Aivan samaan aikaan tulee Townsvillen tunnin mittainen 4TTT. Sitten on vielä Canberran 2XX, jolla on puoli tuntia suomenkielistä ohjelmaa viikossa. Adelaidessa ja Perthissä on myös ollut suomenkielistä radio-ohjelmaa. Niitä en ole kyllä kuullut viime aikoina. Kaikilla näillä asemilla musiikin osuus on varmaan yli puolet ohjelma-ajasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomalaisten on todella terveellistä ja tärkeää tietää, miten tänne jo hiukan verran kotoutuneet kansalaiset näkevät ja kokevat tämän maan.

Kuulin hiljattain maahanmuuttajien tekemän ohjelman siitä, miten eri maista ja kulttuureista saapuneet henkilöt suhtautuvat toisiinsa. Tämä tilanne jää meille kantasuomalaisille helposti kuolleeseen kulmaan, kokonaan havaitsematta. Oli mielenkiintoista kuulla, että somaleja pidetään usein maahantulijoiden keskuudessa ”alimpana kastina”. Oli myös mielenkiintoista kuulla, että kosovolaiset saattavat nälviä kurdeja siitä, etteivät kurdit ole onnistuneet järjestämään itselleen omaa valtiota. Toisaalta eri valtioista saapuneet kurdit helposti syrjivät ja vierastavat toisiaan.

Suomen Ylen olisi syytä järjestää radio-ohjelmaa vaikkapa somaliksi, kurdiksi ja arabiaksi, jotta maahanmuuttajat oppisivat nopeasti ymmärtämään, millaiseen maahan ovat saapuneet. Venäjänkielisiä lähetyksiä meillä onkin ollut jo vuodesta 1990. Tiedän hyvin, koska olin tuottajana panemassa niitä alulle.

Australiassa on jo kauan ymmärretty maahanmuuttajakielisten lähetysten merkitys. Australialaisistahan jotain neljännes on syntynyt ulkomailla. Maahanmuuttajia siis riittää. Siellä valtion SBS Radio lähettää noita ohjelmia yli 70 kielellä, mm. suomeksi. Tiedän hyvin, koska olen avustanut noita lähetyksiä jo 1990-luvun alusta lähtien. Jo 1980-luvulla Australiassa asuessani kävin toisinaan studiolla avustamassa noita lähetyksiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen oli lukenut blogitekstini. Hän lähetti tällaisen vastauksen:

Hei Timo,

Ja kiitos arvokkaasta näkökulmastasi. Olemme sillä kannalla, että monien tulokkaiden asettumista Suomeen edistää parhaiten kannustaminen suomen (ja ruotsin) opetteluun. Siksi olemme näitä painottaneet esimerkiksi selkosuomen uutisten ja kielikoulutuksen kautta.

Maahantulijoiden perusvalistaminen heidän omilla kielillään on pikemminkin viranomaisten rootelia.

Ystävällisesti, Lauri.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lähetin Ylen toimitusjohtajalle Lauri Kiviselle tällaisen vastauksen:

Hei Lauri.
Olen samaa mieltä siitä, että kotouttamisesta huolehtiminen on viranomaisten vastuulla. Radio-ohjelmilla voisi olla siinä tärkeä osa. Jos Suomi päättää ryhtyä kehittämään maahanmuuttajakielisiä radiolähetyksiä, siihen olisi luotava uusi organisaatio. Tai asia voitaisiin antaa Ylen tehtäväksi. Mutta silloin tietenkin tarvittaisiin tarkoitukseen - lisää rahaa. En suinkaan tarkoita, että nykyistä ohjelmatoimintaa pitäisi tämän takia leikata.
Parhaat toivotukset,
Timo

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen mainitsi selkosuomeksi valmistetut ohjelmat niille, jotka eivät ole vielä oppineet täydellisesti suomea. Nuo lähetyksen aloitettiin minun toimituksessani Ylessä. Nämä selkosuomilähetykset ovat osa sitä tärkeää keinopalettia, jonka avulla maahanmuuttajat kotoutuvat Suomeen nopeammin ja oikealla tavalla.

Pekka Iiskonmaki

''Yle palvelee venäjänkielisiä mamuja, ei muita''

YLE kärsii rahapulasta, koska kaikki on Suomessa niin kallista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #7.
Tuo on totta. Suomi ei ole mikään halpa maa. Sama ongelma on kaikilla ns. sivistyneillä
demokratioilla ja hyvinvointivaltioilla. Niissä köyhiä ja työttömiä ei voida noin vain heittää kadulle.

Ylen toiminta rahoitetaan Yle-verolla, joka ei ole osa valtion budjettia. Näin halutaan tiedonvälitys pitää erillään kulloisestakin hallituspolitiikasta. Se on oleellinen periaate länsimaisen sananvapauden kannalta. Nyt kuitenkin tämä istuva hallitus esti Yle-veron indeksikorotuksen. Siinä on yksi syy Ylen nykyiseen rahapulaan, leikkaus- ja irtisanomisuhkaan.

Pekka Iiskonmaki

''Siinä on yksi syy Ylen nykyiseen rahapulaan, leikkaus- ja irtisanomisuhkaan.''

Et kuitenkaan epäile korruptiota ja tehotonta toimintaa?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pekka Iiskonmäki, #9.
En näe radio- ja tv-alalla oikeastaan tilaa korruptiolle ja tehottomalle toiminnalle. Radio- ja tv-ohjelmat ovat tuotteita, jotka tarjoillaan yleisölle tuoreeltaan. Ei ole pikku juttu pyörittää muutamaa ympärivuorokautista radiokanavaa ja neljää tv-ohjelmaa. Nykyään nettipalvelut ovat myös hyvin törkeä toimintamuoto.

Jos noissa toiminnoissa mokaillaan, se paljastuu heti yleisölle. Varsinaisia byrokraatteja Ylessä on varsin vähän. Heitähän usein epäillään tehottomuudesta. Sitä paitsi Ylen toimintaa valvoo hallintoneuvosto, jossa kaikki puolueet, siis hallitus ja oppositio, ovat edustettuina.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

500 miljoonaa euroa on valtava summa tiedonvälitykseen ja ainakin YLE saa sillä todella vähän aikaiseksi.

Organisaation on pakko olla äärimmäisen tehoton ja ylisuuri.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Pekka Iiskonmäki, #11.
Olen täsmälleen toista mielteä. Kyllä radio- ja televisiotyö on sellaista toimintaa, johon sen tekijät paneutuvat aivan intohimoisen innostuneesti. Se tarkoittaa automaattisesti myös kustannustehokkuutta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Timo Uotila, #10.
Yritin jälkikäteen korjata kommenttiini #10 pujahtanutta lyöntivirhettä. Useimmiten lyöntivirheet ovat harmittomia. Mutta tämä lipsahdus tarvitsee korjauksen. Tekstissä lukee:
"Nykyään nettipalvelut ovat myös hyvin törkeä toimintamuoto."

Jotta kukaan ei luulisi, että nettipalvelut olisivat minun mielestäni törkeä toimintamuoto, totean nyt painokkaasti, että nettipalvelut ovat nykyään hyvin, hyvin tärkeä toimintamuoto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin tänään sunnuntaiaamuna klo 10-11 kahta Australian paikallisasemaa, joilla on ohjelmaa suomeksi samaan aikaan. Brisbanen BayFM lähettää helluntailaista uskonnollista ohjelmaa ja Townsvillen 4TTT Ari Korhosen suulla lähinnä "savonkielistä" ohjelmaa. Radioaktivistina minulla on hankaluuksia, kun yritän kuunnella uutisia kahdelta kanavalta samaan aikaan. Nykyään paikallisradioasemiakin voi digilähetyksinä kuunnella kaikkialla maapallolla. Radiosta on tullut todella globaali väline.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australian suomenkielisistä radiolähetyksistä kiiinnostuneille on tässä hyvä linkki. Siitä voi kuunnella Brisbanen 4EB-radion pari tuoreinta lähetystä milloin sopii (ondemand). Select-kohdasta valitaan vain kieli Finnish, niin esille tulee pari kuunneltavaa ohjelmaa:
http://www.4eb.org.au/4eb-ondemand

Brisbanessa asuessani kävin toisinaan avustajana tuolla 4EB-radioasemalla. Erityisesti muistan jouluaaton 1988, jolloin lauloimme yhdessä joululauluja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin tuossa edellisessä kommentissani #14 mainitulta nettivivulta http://www.4eb.org.au/4eb-ondemand 4EB-radion lauantain 28.1. ohjelman, kestoltaan 45 minuuttia. Sen tekijöinä ovat minulle tuntemattomat Ari ja Tuomas, ilmeisen nuoria ja uusia avustajia. Näitä 4EB-radion lähetyksiä tekee vuorotellen muutaman henkilön joukko. On hienoa, että kiinnostusta radiotyöhön riittää.

Tällä kertaa teemana oli Brisbanen kaupungin historia, jota selviteltiin aboriginaalien ajoilta lähtien. Voin suositella kuunneeltavaksi. Ensimmäisenä musiikkikappaleena oli Timo Rautiaisen "Australia". Myöhemmin kuultiin mm. Eppu Normaalia ja Remu Aaltosta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelin nyt maanantaiaamuna 30.1. klo 10.00-10.30 Australian Canberran 2XX-radion suomenkielisen ohjelma-ajan. Sieltä ei kyllä tullut suomen sanaakaan, vain englanninkielisiä musiikkikappaleita ja välissä pari aseman englanninkielistä tiedotetta. Viikko sitten tähän ohjelma-aikaan studiossa oli Suomi-Seuran ohjelma-ajalla Sakari Mattila.

Olen ymmärtänyt, että Suomi-Seura, luterilainen kirkko ja helluntailaiset jakoivat tämän puolen tunnin ohjelma-ajan vuoroviikoin. Nyt sitten helluntailaiset ovat luopuneet ohjelma-ajastaan eikä tilalle ole saatu ketään. Tämä oli siis se maanantai, jolloin suomalaisilla ei ollut ohjelmantekijää.