TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kirjamessut OK, OK-kirja OK

 • 75 vuotta täyttävä Olavi Koivukangas ja OK-kirjan osasto Kirjamessuilla.
  75 vuotta täyttävä Olavi Koivukangas ja OK-kirjan osasto Kirjamessuilla.
 • Yleiskuva Helsingin Kirjamessuilta 2016.
  Yleiskuva Helsingin Kirjamessuilta 2016.
 • Vasemmalta Erkki Tuomioja, Henrik Meinander ja Antti Blåfield Kirjamessuilla.
  Vasemmalta Erkki Tuomioja, Henrik Meinander ja Antti Blåfield Kirjamessuilla.
 • Ville Hytönen (vas.) haastattelee esseisti Antti Nyléniä Kirjamessuilla.
  Ville Hytönen (vas.) haastattelee esseisti Antti Nyléniä Kirjamessuilla.

# Kirjamessut on Helsingin mahtavimpia kulttuuritapahtumia. Sen käytävillä törmää tuttuihin ja julkkiksiin melkein joka askeleella.  Niin kävi taas kerran minullekin. Kohtasin siellä vanhan tutun professori Olavi Koivukankaan, joka täyttää 75 vuotta 12.11.2016. Hänet tunnetaan Siirtolaisuusinstituutin pitkäaikaisena johtajana ja Suomi-Australia-seuratoiminnan perustajajäsenenä sekä Suomi-Australia -yhdistysten Liiton monivuotisena puheenjohtajana ja kunniapuheenjohtajana. Koivukangas oli tutkijana Australiassa 1960- ja 70-lukujen vaihteessa. Hänen kaksi väitöskirjaansa käsittelevät Australian siirtolaisuutta.  

   Tutustuin Olavi Koivukankaaseen palattuani kahden vuoden Australian-matkaltani v. 1984. Olimme yhdessä Helsingin silloisessa Australian tiedotustoimistossa pohtimassa Australia-seuran perustamista. Seura perustettiin sitten marraskuussa 1984 Turussa. Olavi Koivukangas valittiin puheenjohtajaksi. Minä toimitin alkuvuosina Bumerangi-lehteä.

   Jäätyään Siirtolaisuusinstituutista eläkkeelle Koivukangas ei suinkaan jäänyt kiikkustuoliin, vaan perusti kirjankustantamon OK-kirjan, joka on tuottanut useita teoksia ulkosuomalaisista. Hän on valmis julkaisemaan lisää siirtolaisten muistelmia. Olavi Koivukangas on julkissut useita teoksia ja artikkeleita Australian suomalaisista. Eläkkeelle jäätyään hän on kirjoitanut kaunokirjalliset teokset Australian siirtolaisuudesta ja Titanicin haaksirikosta.

   Olavi Koivukankaan OK-kirjalla oli messuilla oma esittelypiste. Hänellä oli esillä muutamiaa teoksia, mm. hänen Brasiliassa asuvan tyttärensä Sari Koivukankaan kirjoittama ja piirtämä hieno ja opettavainen lastenkirja sodan kauhuista. Olen joitakin vuosia sitten tavannut Sari Koivukankaan São Paulossa.  

   Malaki pelkää sotaa on terapeuttinen lastenkirja. Se on tarina Malaki-apinasta, joka näkee televisiosta sotauutisia ja pelkää sotaa. Vanhemmat auttavat Malakia ymmärtämään, mitä pelon takana on, ja ohjaavat häntä rakentavaan toimintaan. Kirja perustuu psykoanalyytikko tri Norberto Keppen sisäistämistekniikkaan. Kirjan tekijä Sari Koivukangas asuu São Paulossa, Brasiliassa, jossa on valmistunut psykososioterapeutiksi. Hän työskentelee opettajana terapeuttisessa kielikoulussa, Trilogy Instituutissa, jossa sovelletaan tri Keppen psykolingvistista, terapeuttista metodia. www.ok-kirja.fi

 

Historiaa ja esseistiikkaa

# Kävin Kirjamessuilla kaksi kertaa. Yksi ihminen voi runsaasta tarjonnasta nauttia vain muutaman prosentin.  Olin valinnut ensimmäiseksi kohteeksi Erkki Tuomiojan Historioitsijat ilman rajoja -liikkeen julkaiseman kirjan. Sen esittelyyn saapui myös professori Henrik Meinander, joka on myös kirjoittanut artikkelin teokseen Historian käyttö ja väärinkäyttö.

   Antti Blåfieldin vetämässä keskustelussa todettiin, että menneisyyden hallinta on monen maan osalta pahasti jumissa. Saksa viime vuosisadan hirvittävine muistoineen on poikkeus. Suomi alkaa vasta nyt selvitä vuodesta 1918.  Henrik Meinander totesi tärkeän seikan, että historia ei ole kumulatiivinen tiede, joka rakentaa teorioitaan eksaktille pohjalle. Monesti on lähdettävä uudelleen aivan alusta.

   Sain Eskon puumerkin Esko Seppäsen tärkeään kirjaan Mistä Suomi vaikenee?

   Olin myös paikalla, kun kirjailija Antti Nylén esitteli uutta esseekokoelmaansa Kauhun ja ulkopuolisuuden esseet. Se on hänen esseesarjansa kolmas osa. Ostin tuon poikkeuksellisen teoksen. Nylén tuntee sääliä ja kauhua tätä hirveää maailmanmenoa kohtaan. Kirjassa on myös mielenkiintoinen kuvitus.

   Lopuksi ostin viisi kahden euron kirjaa. Vain uutuuskirjat ovat siis kalliita. Taloustaantuman aikana uusien kirjojen myynti on Suomessa laskenut.

 

Ruotsin kieltä ja nyhtökauraa

# Toiselle käynnilleni Kirjamessuilla olin valinnut teemakseni keskustelun aiheesta, miten ruotsalainen Suomi on. Aiheesta esittivät käsityksensä siitä kirjoittaneet professorit Henrik Meinander, Nils Erik Villstrand ja Max Engman. Ruotsin kieli säilytti etuoikeutensa Suomessa 1860-luvulle asti. Sen jälkeen se on käynyt viivytystaistelua, Vaikealta näytti 1960-luvun lopulla, jolloin melkoinen osa ruotsinkielisistä muutti Ruotsiin. Mutta nyttemmin kaksikielisissä perheissä monesti koulukieleksi on otettu ruotsi, niin kuin muuten meidän perheessämme.

   Seuraavaksi kuuntelimme vaimoni kanssa Arne Toftegaard Pederseniä, joka kertoi monipuolisen kulttuurihenkilön ja taiteilijan Helena Westermarckin elämäntyöstä laatimastaan tutkimuksesta. Tämä Helena Westermarck on kaiken lisäksi vaimoni sukulainen.

   Olin sitten seisoskelemassa runsaan yleisön joukossa ja kuuntelemassa taas Erkki Tuomiojaa, joka kertoi päiväkirjoistaan vuosilta 1995-1997. Tuomioja on pitänyt päiväkirjaa 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Hän on sitä mieltä, että päiväkirja antaa historian kulusta paljon luotettavamman kuvan kuin muistelmat. Ihmisen muisti on näet epäluotettava ja valikoiva. Minusta Tuomioja on tässä harvinaisen oikeassa. Hankin Tuomiojan muhkean päiväkirjaniteen.

# Kirjamessujen lisäksi menossa olivat ruoka- ja viinimessut.  Maistoin rehevää Etelä-Australian punaviiniä Yalumbaa ja argentiinalaista Tamaria. Välillä olin syömässä vegaanisen nyhtökauralounaan. Se oli niin ravitsevaa ja maukasta, että tuntui kuin olisivat panneet joukkoon jauhelihaa. Poikamme Paul söi hyönteispihvin. Suomalaisten ruokavalio on siis muuttumassa varsin radikaalisti.

   Kävin vielä kuuntelemassa Katarina Baerin viiltävää puhetta isovanhemmistaan, jotka olivat saksalaisia natseja. Sen jälkeen valitsin kirjoja kahdella eurolla kappale. Joukossa oli vaikka miten monta suurta tietokirjaa. Tuollainen alennusmyynti tuntui jotenkin moraalittomalta, kun tuoreet teokset maksavat vähintään kymmenen kertaa enemmän. Tein sieltä monta löytöä, mm. Juhani Wiion muhkean Tv-historian. Samaan aikaan kuuntelin Claes Anderssonin puhetta läheiseltä lavalta.

   Tässä oli vain muutamia vaikutelmia Kirjamessuilta. Tällainen kirjallisuustapahtuma oli varsinainen runsaudensarvi. Tarjonta oli niin ylenmääräistä, että mieli alkoi melkein järkkyä. Tapahtumia oli samanaikaisesti vähintään puoli tusinaa. Niistä ainakin puolet oli sitä luokkaa, että niistä pois jäänti tuotti suoranaista tuskaa. Tällä kertaa keskityin paljolta historiateoksiin. Kaunokirjallisuus jäi vähemmälle.

   Olisiko nämä Kirjamessut venytettävä vähintään viikon mittaisiksi, ohjelmajohtaja Jan Erola? En juuri näkisi muuta ratkaisua.

Kuvat: Timo Uotila

 1. 75 vuotta täyttävä Olavi Koivukangas ja OK-kirjan osasto Kirjamessuilla.
 2. Yleiskuva Helsingin Kirjamessuilta.
 3. Vasemmalta Erkki Tuomioja, Henrik Meinander ja  Antti Blåfield Kirjamessuilla.
 4. Ville Hytönen (vas.) haastattelee esseisti Antti Nyléniä Kirjamessuilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos tästä blogista. Yleensä olen kirjamessuilla käynyt. Tänä vuonna en sinne päässyt.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Arvaan, että käyt mielelläsi Kirjamessuilla, jossa mielenkiintoista kulttuuria riittää. Turussa on myös tällaiset messut. Siellä muuten tapasin Olavi Koivukankaan viime vuonna. Koivukankaalla on muuten asunto Turussa, jossa myös on hänen entinen työpaikkansa Siirtolaisuusinstituutti.
Parhaat toivotukset,
Timo.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sain blogistasi paljon tietoa mainituista kirjailijoista ja heidän tuotannostaan. Laitoin jo hakuun pari kirjaa...
Kirjamessut vetivät kansaa varmasti vielä senkin takia, että oli järjestetty saman tien ruoka- ja viinimessut, jossa oli kertomuksesi mukaan nyhtökauralounas ja vieläpä eksoottisempaa kuin hyönteispihvi...
Kiitos kun linkitit sivullesi!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Viola Heistonen, #3.
Kirjamessut ovat todellakin minulle olleet vuoden kohokohtia - joulun ja juhannuksen ohella. Siellä tapahtuu vain niin paljon mielenkiintoista, että tavallinen kuolevainen ehtii osallistua vain murto-osaan.

Tuosta Hella Wuolijoesta vielä. Hän on maamme mielenkiintoiimpia ja arvoituksellisimpia henkilöitä. Kaiken muun ohella hänen Niskavuori-näytelmänsä ovat todellisia klassikkoja. Niistä tehdään jatkuvasti uusia tulkintoja teattereissa niin kuin jostakin Nummidsuutareista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjamessut ovat minulle arvokkaammat kuin ruoka- ja viinimessut. Toki siellä voi maistella kaikenlaista hyvää, mutta kirjamessuilla voi kuulla kirjailijoita ja hankkia edullisesti kirjoja. Kustantajat ovat monipuolisesti läsnä. Olin Tammen kirjallisuusillassa 14.10. Oli ainut tapahtumat, johon tänä syksynä olen kyennyt osallistumaan, mutta oli erittäin antoisa ja sieltäkin mukaan lähti muutamia hyviä kirjoja muun muassa keltaisen kirjaston Murakami: Miehiä ilman naisia. Keltaista kirjastoa onkin hyllyssäni jo melkoisesti.

OK kirjjojen sivulla kävin katsomassa ja aikomus on lukea se tekstin jonka kesällä kirjoitin amerikkaan muuttaneista sisaruksista ja kenties käyttää tuota OK kustantajaa tekstin julkaisemisessa. Hyvää tietoa siis sinulta Timo Uotila.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #5.
Erinomaista, että blogistani on hyötyä uusien kontaktien rakentelussa.
Kirjamessut ovat todellakin runsaudensarvi ja ideapankki. Toivoisinkin, että ne voisivat olla useampipäiväiset, jotta tapahtumat eivät menisi pahasti päällekkäin niin kuin nykyään.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset