TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Nobel- ja olympiavoitot luovat harhakuvan USA:sta

Nobel- ja olympiavoitot luovat harhakuvan USA:sta

# Me eurooppalaiset jaksamme arvostella pinnallisia ja typeriä jenkkejä, jotka eivät kuulemma ymmärrä mitään korkeammasta kulttuurista, taiteista nyt puhumattakaan. Kun kuitenkin tutkimme tieteiden ja taiteiden Nobel-palkintotilastoja, Yhdysvallat johtaa mitalitaulukoita aivan kuin olympialaisissa.    

   Populaarikulttuurissa Yhdysvaltain vaikutus on kaiken kattava. Mikki-Hiiren ja Aku-Ankan voittokulku jatkuu meilläkin vuosikymmenestä vuosikymmeneen. Vanhojakin vuosikertoja luetaan väsymättömästi suomalaisilla kesämökeillä. Itse sarjakuvakulttuuri on paljolta amerikkalaista hapatusta.

   Juomme myös erittäin mielellämme Coca-Colaa ja syömme Mäkkärissä jenkkisämpylöitä ja kotona sipsejä ja popcornia. Viihde- ja ruokakulttuuri on siis Euroopassakin amerikkalaisuuden läpitunkemaa.  Seuraamme Oscar-gaalaa kuin olympialaisia.  Väritelevisiota pidettiin ensin amerikkalaisena hassutuksena. Nyt sellainen on joka talossa. 

   Entä sitten ns. korkeakulttuuri? Näinä päivinä olemme kuulleet, että ruotsalaiset kaikkitietävät kulttuuridiktaattorit ovat antaneet kirjallisuuden Nobel-palkinnon amerikkalaiselle pop-runoilijalle ja muusikolle Bob Dylanille. Eikä se valinta ollut mikään vikapisto, todistaa historianfilosofi ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja, jota ei kerta kaikkiaan voi väittää amerikkalaisuuden ihailijaksi.

   Hiljattain Ruotsin keskuspankista kerrottiin, että taloustieteen Nobel-palkinto annetaan kahdelle amerikkalaistuneelle tutkijalle, joista toinen, Bengt Holmström on syntynyt Suomessa. Hän on kuitenkin elänyt puolet elämästään ja tehnyt tutkimuksiaan Yhdysvaltain huippuyliopistoissa.

Kunnon peruskoulu tärkeämpi kuin huippuyliopisto

# Jos katsomme Nobel-palkittujen listoja, emme kerta kaikkiaan voi väittää, ettei Yhdysvalloissa olisi ns. korkeampaa kulttuuria. Sinnehän ne palkinnot tuppaavat valumaan melkein kuin olympialaisissa. Tuskin voimme tästä edes syyttää Tukholmassa vaikuttavia Wall Streetin lobbareita ja agentteja?

   Tiedämme kuitenkin, että amerikkalainen koulujärjestelmä on epädemokraattinen ja perustuu rahan ylivaltaan.  Se ei tarjoa pohjoismaisen hyvinvointivaltion tavoin myös vähävaraisille kunnollisia lähtökohtia elämälle. Huippuyliopistoissa taas liikkuu suuri raha. Ilman huomattavia panostuksia ei juuri ole toivoa Nobel-palkinnoista.

   Sama pätee urheilussa. Amerikkalaiset ovat kovia kahmimaan olympiamitaleita. Mutta Yhdysvalloissa on myös harvinaisen paljon heikkokuntoisia ja ylipainoisia kansalaisia.

   Olisiko siis parempi huolehtia pohjoismaisittain koko kansasta eikä keskittyä kahmimaan olympia- ja Nobel-palkintoja niin kuin Yhdysvallat?

Nobel-palkinnot, Peruskoulu, Yhdysvallat       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yhdysvallat ei siis satsaa kansalaistensa tasa-arvoiseen kouluttamiseen peruskoulun avulla. Sen sijaan USA houkuttelee suurella rahalla huippuyliopistoihinsa kansainvälisiä kykyjä. Sillä tavalla nuo korkeakoulut pysyvät huipulla kansainvälisillä rankinglistoilla.

Urheilu taas on sekä Suomessa että Yhydsvalloissa yhtä raadollista bisnestä kuin pankkilurjustelu. Muutamalle huipulle maksetaan veroparatiiseihin tähtitieteellisiä palkkioita. Urheilupomot kiertelevät maailmaa ja nauttivat ruhtinaallisesta hyvä-veli-vieraanvaraisuudesta. Tavalliset urheilijat elävät nälkärajalla Suomessakin, kertoo tuore tutkimus. Nuoret urheiluharrastajat voivat jatkaa vain, jos isällä on rahaa maksaa. Vähävaraiset älkööt vaivautuko lätkä- ja fudiskentille...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuudesta tämänvuotisesta amerikkalaisesta tiedenobelistista jokainen on maahanmuuttaja. Peruskoulutus on jostain muualta, mutta Yhdysvalloissa ymmärretään maksaa luovuudesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari-Pekka Vuorela, #2.
Tuo amerikkalaisten tyyli on eräänlaista kansainvälistä kermankuorintaa. Muutamat huippuyliopistot elävät kissan päiviä, mutta muu koulu-, opetus- ja tutkimustoiminta on huutolaisen asemassa.

Tuollaista järjestelmää ei todellakaan voi suositella demokraattisille sivistysvaltioille.