TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Bengt Holmström toi nobelin Suomelle - ja USA:lle

# Jos Suomelta ovat urheilussa menneet asiat jatkuvasti penkin alle, niin nyt tuli riemun ja ylpeyden aihetta yllättävältä suunnalta. Yhdysvalloissa professorin tehtäviä hoitava Bengt Holmström sai nimittäin taloustieteen Nobel-palkinnon. Ja sen huippupalkinnon myönsi Ruotsin keskuspankki.

   Salaliittoteoriat kertovat, että ruotsalaiset palkitsivat suomalaisen säälistä – koska Suomen urheilijat ovat tuottaneet pettymyksen toisensa jälkeen. Mutta eihän se niin ole. Ei F. E. Sillanpääkään saanut nobelia uhkaavan talvisodan vuoksi. Kyllä Holmström ja Sillanpää ovat omalla alallaan korkeimman kunniansa ansainneet. Samoin tietysti myös A. I. Virtanen ja Martti Ahtisaari, joka on suomalainen, vaikka syntyikin Viipurissa, nyky-Venåjållå.

  On mainittu, että tämä taloustieteen Nobel on tarkkaan ottaen Ruotsin keskuspankin taloustieteiden palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Se ei vähääkään alenna palkinnon arvoa. Päinvastoin alkuperäiset Nobel-palkintojen kategoriat kuvastelevat 1800-luvun arvomaailmaa. Taloustieteiden merkitys on nykyään aivan toinen kuin silloin.  

   Tällaiset palkinnot eivät kuitenkaan mene koskaan pelkästään yhteen osoitteeseen. Holmström on syntynyt Suomessa. Hufvudstadsbladetin etusivulla hänet mainitaan suomenruotsalaiseksi. Holmström on kuitenkin asunut yli puolet elämästään ja tehnyt tärkeimmän tieteellisen työnsä Yhdysvaltain maailmanmainioissa yliopistoissa Yalessa ja MIT:ssä. Noissa huippuyliopistoissa Holmströmin palkinto liitetään nimenomaan noiden oppilaitosten huikean pitkille ansiolistoille. Holmström jakaa palkinnon Yhdysvaltain Harvardin professorin Oliver Hartin kanssa. Tuntuu melkein siltä, että talouden nobelistiksi päästäkseen on pieni pakko toimia Yhdysvaltain huippuyliopistoissa. Ja samalla on muistettava, että amerikkalainen koulu- ja yliopistolaitos on kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen ja demokraattinen.

 

Mitä olisi tehtävä banksterien ökyilyn kitkemiseksi?  

# Holmström on tutkinut mitä ajankohtaisinta ilmiötä nimittäin yritysten sopimusasioita. Noita sopimuksia ovat erityisesti palkat, palkkiot ja optiot. Palkkioökyily ja johdannaisiin liittyneet optiot johtivat Yhdysvalloissa v. 2007 rahalaitosten romahduksiin ja koko markkinatalouden natisemiseen liitoksistaan. Luottamus ei ole palannut vieläkään. Siitä johtuu jo kohta vuosikymmenen jatkunut yleismaailmallinen taantuma, jonka lopettamiseen ei kukaan ole vieläkään löytänyt lääkettä. Toivottavasti Holmström antaa ohjeet.

   Holmströmillä on myös ollut todellinen mahdollisuus vaikuttaa Suomen talouspolitiikan suuntaan. Hän istui Nokian hallituksessa peräti 1999-2012. Tälläkin hetkellä hän on jäsenenä Elinkeinoelämän valtuuskunnassa ja Aalto-yliopiston hallituksessa.

   Holmström ehti jo arvostella ankarasti Suomen hallituksen koulutukseen ja tutkimukseen kohdistamia budjettileikkauksia. Häneltä odottaisin ohjeita siitä, mitä olisi tehtävä tuloerojen kasvulle, yritysjohtajien palkkaökyilylle ja leipäjonojen pidentymiselle.

   Juuri tällä hetkellä odottaisin, että Holmström esittää myös madonluvut Yhdysvaltain Wall Streetille, jonka toiminnan tuloksena rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät kurjistuneet. Kaiken karmeuden huipuksi eräs röyhkeä miljardööri Donald Trump on pyrkimässä presidentiksi nimenomaan noiden harhaanjohdettujen köyhien voimilla.

   Lämpimät onnittelut tuoreelle nobelistille, Bengt Holmströmille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nobelistin höpöä tuottavuudesta

"Työn tuottavuus tarkoittaa bruttokansantuotteen määrää jaettuna tehdyillä työtunneilla." Bengt Holmström

Tuottavuutta pitää laskea toimialakohtaisesti. Eri maiden toimialarakenteet eroavat, joten tuo määritelmä kusee ja maiden vertailuja bkt:n perusteella ei voi tehdä. Sama pätee kilpailukykyyn.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224321-talou...