TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Mitä tapahtui ”Pedon päivänä” 06.06.06 – entä 06.06.16?

  • Australian radiota kuunnellaan kännykällä Suomen luonnossa. Kuva: Timo Uotila.
    Australian radiota kuunnellaan kännykällä Suomen luonnossa. Kuva: Timo Uotila.

# Joskus kannattaa vilkaista, mitä tapahtui vaikkapa tasan 10 vuotta sitten. Erityisesti tällaisena merkillisenä päivänä 06.06.16. Kymmenen vuotta sitten oli vielä merkillisempi päivä eli 06.06.06.

Väittävät, että se on pedon luku. Vilkaiskaapa vaikka Uuden Testamentin Ilmestyskirjaa. Johanneksen ilmestyksen kolmannestatoista luvusta (Ilm. 13:16–18) voimme lukea:

»16. Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin.
17. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku.
18. Tässä vaaditaan viisautta. Se, jolla on ymmärrystä, laskekoon pedon nimen lukuarvon: se on erään ihmisen luku, ja se luku on kuusisataakuusikymmentäkuusi.»

                                                    

# Tein 10 vuotta sitten ”Pedon päivänä” tällaisia merkintöjä:  

Sanovat, että tämä 06.06.06 päivä oli jotenkin vaarallinen ja pelottava, pelkkiä kuutosia kun siinä on. Niin sanotaan kuulemma Ilmestyskirjassa. Tämä on myös ollut Ruotsin kansallispäivä. Tukholmassa ovat marssineet natsit ja natsismin vastustajat. Poliisit eivät laskenet heitä toistensa kimppuun. Tuntuu pöyristyttävältä, että vielä tällä vuosituhannella joku kehtaa kannattaa Hitlerin oppeja. Ja vielä Ruotsissa...

 

Yle aikoo muuttaa ohjelmistojaan. Digitaalisen uutiskanavan Yle 24:n tilalle tulee tv-kanava, joka keskittyy suorien lähetysten välittämiseen eri tahoilta. Näin varmaan säästyy rahaa. Toinen järisyttävä muutos on nuorten aikuisten ja erityisesti naisten radiokanavan RadioQ:n lopettaminen. Sen tilalle nostetaan valtakunnalliseksi puheradiokanava Radio Peili. Siitä olen tyytyväinen, sillä minun ulkosuomalaisohjelmasarjani pyörii juuri tuolla kanavalla. Toivottavasti se saa pääkaupunkiseudulla RadioQ:n FM-taajuuden 103.7. Se merkitsee äänen teknisen tason kohoamista verrattuna keskiaaltotaajuuteen 558 kHz.

 

Eduskunnassa kiistellään siitä, pitäisikö lesbopareille antaa mahdollisuus hedelmöityshoitoihin. Feministien mielestä heillä on siihen ihmisoikeus.

 

# Tuollaisissa tunnelmissa siis elettiin v. 2006. Paljon vettä on virrannut Vantaassa siitäkin pitäen. Tuosta puheradiokanava Radio Peilistä on tullut Radio Puhe, joka osoittautui toimivaksi radio-ohjelmamuodoksi. Radiota pitää voida kuunnella myös ilman ainaista listamusiikkia. Samoille apajille on sittemmin ilmaantunut Radio Rapu.

 

   Kymmenen vuotta sitten olin huolissani siitä, että Yle lopetti kokonaan keski- ja lyhytaaltolähetykset, jotka olivat pitkään olleet ulkomaille suunnattujen lähetysten välineitä. Nykyään niillä olisi vielä merkitystä köyhemmissä maissa, joissa tavallisella kansalla ei ole varaa hankkia älypuhelimia. Nyttemmin kuitenkin kaukaisiakin paikallisradioasemia voi kuunnella erittäin hyvällä teknisellä tasolla tietokoneella ja kännykällä. Sillä tavalla minä nykyään seurailen Australian maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää, jolle olen jo neljännesvuosisadan lähettänyt säännöllisesti Suomi-raportteja. Radiolle nämä kymmenen vuotta ovat tuoneet suuren muutoksen. 

 

# Tästä voi sitten halutessaan kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen lähetyksen. Australian vaalit ovat tulossa heinäkuussa:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Tässä on Timo Uotilan tuorein raportti SBS:lle, jonka suomenkielistä ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/content/timo-uotila-2616?language=fi
Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

 

Kuva: Australian radiota kuunnellaan kännykällä Suomen luonnossa. Kuva: Timo Uotila.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jaoin blogisi australialaiselle "lapsellemme", vaihto-oppilaallemme. Ajatus oli, että hän voisi olla kiinnostunut myös linkin takaisista aineistoista. Kuinka ollakaan hänen ystävänsä kommentoi jakoa ja kertoi, että olet hänen setänsä. Näin pieni on maailma.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Kiitos todella jännittävästä kommentista. Olisi mukava kuulla tarkempaa. Minulla on paljon tuttuja Australiassa, jossa olen asunut kolmisen vuotta ja ollut kirjeenvaihdossa vuosikymmeniä.

Australiansuomalaisia ja Suomessa opiskelleita australialaisia olisi opittava käyttämään maidemme välisen kulttuuri- ja kauppavaihdon edistämiseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämä vaihto-oppilas asuu NEW South Walesissa ja tuli meille YFUn kautta ja olemme sen jälkeen tutustuneet hänen perheeseensä laajemminkin. Hänen tyttärensä kävi täällä pari vuotta sitten. Näin ehkä ainut puoliksi alkuasukas on vieraillut maassamme. Ihana tytär. Nuorin sisko syntyi, kun tämä vanhin oli luonamme. Näin hän oli aina kuullut Suomesta ja halusi nähdä millainen paikka tämä oikein on. Veli kävi myös vuosia sitten. Isän kanssa olimme vain face book kavereita.
Meillä oli toinen vaihto-oppilas rotarien kautta. Vanhemmat kävivät luonamme. Nyt he tulevat risteilylle ja päiväksi Helsinkiin: Tapaamme silloin. Myös perheen toinen tytär on miehensä kanssa käynyt vierailulla.

Minulla on kummityttö Australiassa, Puhui aikanaan suomea, mutta on unohtanut kielen. Suhteet sinne ovat siis moninaiset. Jonain päivän vielä sinne haluaisin matkustaa ja tavata kaikki kotimaassaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Irja Laamanen, #3.
Harmi, kun olen ollut liikekannalla enkä ole päässyt vierailemaan näillä sivuilla vastatakseni mielenkiintoiseen kommenttiisi.
Noiden hienojen vaihto-oppilaskontaktiesi avulla olet päässyt läheltä tutustumaan australialaiseen elämänmenoon.
Australiansuomalaisilla Suomessa kesää viettävillä on muuten tapana kokoontua heinäkuussa Espan Kappeliin vaihtamaan kuulumisia. En ole vielä saanut tietää tuon tapaamisen ajankohtaa.
Meillä on myös Suomi-Australia yhdistysten Liitto, jonka perustajajäsen olin vuonna 1984. www.suomi-australia.fi Toimittelin aikoinani liiton Bumerangi-lehteä.
Nykyään avustan myös Australian Suomi Newspaperia, jolle lähetin laajan Suomi-raportin viime yönä.
Ja sitten avustan tuota maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää: www.sbs.com.au/finnish
Vaimoni on myös asunut kolmisen vuotta Australiassa. Meillä kävi hiljattain hänen entisen työtoverinsa tytär, joka jatkoi tohtoriopintoihin Lontooseen.
Historians without Borders -tapahtuman yhteydessä toukokuussa tapasin professori Christina Twomeyn Melbournesta.
Poikamme vietti viime vuoden alkupuolella muutaman kuukauden Australiassa.
Australian ystävillä on BBQ la 6.8. klo 13-17 Rastilan Camping -alueella, Karavaanikatu 4.
Syksyllä Australian ystävillä on kuukausitapaamisia Aussie Barissa, Salomonkatu 5.
Siinä tietoa hieman alkuun. timo.t.uotila@gmail.com

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Kiitos kiinnostavista tiedoista. Ensi viikolla tapaan aussituttumme täällä. Aikaa on sen verran kun risteilyalus Helsingissä viipyy. Kiinnostavaa kuitenkin.

Toinen vaihto-oppilaamme, joka on sinulle tutun henkilön kaveri, haluaisin tulla Suomessa käymään. Hänellä on kaksi lasta, jotka ovat koulussa. Hän on yksinhuoltaja. Tuo kolmas on jo aikuinen ja elää itsenäistä elämää. Toivoisin todellakin, että hän voisi toteuttaa tuon toiveensa joku päivä.