TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Pähkähullu kellonviisareiden siirtely lopetettava!

# Sunnuntai 27. maaliskuuta, ensimmäinen pääsiäispäivä, on vuoden lyhin päivä, vain 23-tuntinen. On nukuttu liian lyhyt yö, stressaannuttu ja jopa saatu sydänoireita, kun on siirrelty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut.

   Sitten yritämme ottaa selvää, mitä kello on eri puolilla maailmaa. Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globalisaation maailmassa. Kellojen siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa kelloja siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään näihin aikoihin normaali- eli talviaikaan.

   Jopa EU-maissa ja Pohjois-Amerikassa kellonviisareita siirrellään eri päivinä. USA:ssa ja Kanadassa eletään kesäajassa tänä vuonna pitempään kuin Euroopassa, nimittäin 13.3.-6.11. Jo pelkästään tämä aiheuttaa lukemattomia väärinkäsityksiä ja epäonnistumisia. Lisäksi USA:ssa on useita aikavyöhykkeitä eikä kaikissa osavaltioissa edes käytetä kesäaikaa.

 

   Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa edes samoina päivinä. Aikaero johonkin Australian kaupunkiin voi vaihdella vuoden mittaan kolmen vaihtoehdon kesken. Väärinkäsitykset ovat väistämättömiä.

 

# Kellojen siirtely voi olla myös poliittinen kysymys.    Venäjällä on lopetettu kellojen siirtely kesä- ja talviaikoihin. Se on liian hankalaa, koska aikavyöhykkeitä on kovin monta. Tämä on harvoja asioita, joissa Kremlissä ollaan viisaampia kuin Brysselissä.

   Krim siirtyi Moskovan aikaan kun se liitettiin kaksi vuotta sitten Venäjään. Tuolla kellonajalla näyttää olevan suuri symbolinen merkitys.

   Kun Eestissä aikoinaan pidettiin äänestys siirtymisestä Neuvostoliittoon, niin Moskovassa ei huomioitu tunnin aikaeroa ja siksi äänestystulos julkistettiin ennen vaaliuurnien sulkeutumista. Tuon mokan mukanaan tuoman frustraation tuloksena Tallinnan aika siirrettiin Moskovan aikaan.

   Kun puolestaan vapauden tuulet alkoivat puhaltaa 80-luvun lopulla, ensimmäinen merkki itsetietoisuudesta virolaisten keskuudessa oli kellonviisarien siirtäminen Helsingin aikaan, joka tapahtui kaksi vuotta ennen uutta itsenäistymistä.

 

# Kellonviisarien siirtely voi olla myös taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin Keski-Eurooppa ja Ruotsi. Tämä olisi jo talouden kannalta ratkaiseva edistysaskel.

   Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!" Siinä meni bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

   Kannatan lämpimästi tätä kansalaisaloitetta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1596

 

# Oikeastaan tämän globaalin maailman pitäisi siirtyä yhteen ainoaan maailmanaikaan, jolloin vuosikin vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan eikä tarvittaisi mitään päivämäärärajoja.

Mutta hoidetaanpa ensin pois päiväjärjestyksestä tämä pähkähullu kellonviisareiden siirtely!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kävin kannattamassa aloitetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Koski, #1.
Toivottavasti tämä vuonna 1981 alkanut virhelinja saadaan oikaistuksi. Ja toivottavasti Suomi siirtyy ennen pitkää Keski-Euroopan aikaan ja koko maapallo vähitellen yhteiseen maailmanaikaan.

Petteri Hiienkoski

Kellojen siirtely EU:ssa olisi vielä jotenkin perusteltavissa sillä jos ne siirrettäisiin vaikkapa talveksi (tai miksei pysyvästikin) samaan aikaan. Mutta se että joka maassa väännetään...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Hiienkoski, #3.
EU:n alueella on ilmeisesti kolme aikavyöhykettä, nimittäin tämä Suomen noudattama, sitten tuntia jäljessä tuleva Keski-Euroopan aika ja vielä siitä tuntia jäljessä oleva Britannian aikavyöhyke. Näillä aikavyöhykkeillä siirrytään kyllä samalla kellonlyömällä kesäaikaan.

Suomen kannattaisi bisnessyistä mennä mukaan Keski-Euroopan aikaan. Toinen mahdollisuus olisi, että liike-elämän väki myöhentäisi työaikaansa tunnilla. Muiden alojen ei kannattaisi mennä mukaan samaan työaikaan, koska se tarkoittaisi entistä pimeämpiä iltoja.

Olisi järkevää muutella työaikoja sopiviksi eikä väännellä kellonviisareita. Sillä ei ratkaista ongelmia vaan tuotetaan niitä lisää.