TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Suomalainen pääsiäinen Australiassa

  • Brisbanen Suomi-Päivien 2016 juliste.
    Brisbanen Suomi-Päivien 2016 juliste.
  • Timo Uotila Australiassa 1980-luvulla.
    Timo Uotila Australiassa 1980-luvulla.

# Pääsiäinen on Australian suomalaisten suuri yhteinen juhla. Silloin pidetään Suomi-Päivät. Ne ovat tällä kertaa 50-vuotisjuhlat. Tämä toiminta alkoi v. 1966. Juhlat pidetään Brisbanessa.

   Suomalaisten kaukosiirtolaisten perinteiset yhteisöt elävät Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Yhdysvaltoihin muutto keskittyi suurelta osin aikaan hieman yli 100 vuotta sitten. Kun USA:han pääsy alkoi käydä vaikeammaksi, muutto kohdistui Kanadaan. Toisen maailmansodan jälkeen Australiaan on muutettu kahtena suurena aaltona vuosien 1960 ja 1970 tienoilla. Australian suomalaiset ovat siis tuoreempia tulokkaita kuin amerikansuomalaiset. Siitäpä syystä ensimmäisen siirtolaispolven väkeä on vielä paljon jäljellä ja suomen kieli sujuu.

   Tunnen Australian, koska olen asunut maassa kolmisen vuotta ja pitänyt yllä yhteyksiä 1980-luvulta alkaen.  

   Australian suomalaisten kielen ja kulttuurin säilymistä on edistänyt se, että maassa toimii maailman laajin valtion kustantama maahanmuuttajaradio SBS, jolla on lähetyksiä 74 kielellä, niiden joukossa suomi. Ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut tuota ohjelmaa Suomi-raporteilla jo 1990-luvun alusta lähtien. Tästä voi kuunnella tuoreimman SBS-radion lähetyksen:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/   Siinä kerrotaan mm. tämän pääsiäisen Suomi-Päivistä. Tästä voi kuunnella Timo Uotilan uusimman Suomi-raportin:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/content/timo-uotila-23316

Tästä voi kuunnella koko lähetyksen: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/

   Australiassa on myös joukko paikallisradioasemia, joilla on viikoittaisia suomenkielisiä lähetyksiä Pääsiäisen Suomi-Päivistä saa tietoa erityisesti Brisbanen 4EB Radion suomenkielisistä lähetyksistä, joita voi kuunnella klikkaamalla tästä: http://www.4eb.org.au/ondemand

   Australiassa on jo vuodesta 1926 ilmestynyt suomenkielinen lehti Suomi Newspaper, jota olen avustanut vuousikymmeniä. Tuon lehden päätoimittaja Risto Söder on myös Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies, jonka alueeseen kuuluu Australian ohella koko Itä-Aasia ja Tyynenmeren seutu.

 

# Entä mitä vuoden 2016 Suomi-Päivillä Brisbanessa tapahtuu. Siitä saa käsityksen tapahtuman nettisivuilta:  http://www.suomipaivat.com.au/  Näiden juhlien järjestelyissä on ahertanut Jouko Laakso, joka on myös Brisbanen 4EB Radion suomenkielisten lähetysten puuhamiehiä.

   Australian suomalaisilla helluntailaisilla on pääsiäisenä oma uskonnollinen juhlansa.

   Entä mitä tämän vuoden Suomi-Päivillä tapahtuu? Siitä saa käsityksen tästä juhlien nettisivujen tiedotteesta:

  

SUOMI-PÄIVÄT 2016 BRISBANE

50v juhlat kokoavat kaikki seurat ja Suomesta kiinnostuneet ihmiset ympari Australian tapaamaan toisiaan hauskanpidon merkeissä sekä ottamaan toisitaan mittaa urheilukilpailuissa. Pitkään viikonloppuun mahtuu ohjelmaa, luvassa on taasen perinteiset urheilu-ja kulttuurikilpailut sekä paljon mukavaa ohjelmaa kilpailujen lomassa. Kenestä tai mistä seurasta tulee vuoden 2016 Mölkky mestari!!!

Kaikki esiintyjät ja urheilijat ovat tervetulleita osallistumaan kilpailuihin (edellyttää suomi-seuran jäsenyyttä), joten jos kiinnostusta löytyy, niin kulttuurin (laulu, tanssi, soitto, jne..) ja tietysti urheilunkin (pesapallo, molkky, juoksu, jne..) osalta, ota yhteyttä ennen helmikuun loppua seuran sihteeriin Jouko Laaksoon, p. 0416 059 961 tai esiintymaan@suomipaivat.com.au. Joukolta saat myos tietoja majoitusmahdollisuuksista ynnä muusta.

KULTTUURILLISET KILPAILUT

1. Kansantanhut, kaksi vapaavalintaista tanhua. Lapset: vapaavalintainen tanhu 2. Laulut: Kuorot – Lauluyhtyeet – Yksinlaulut 3. Soitto: Yksinesitykset – Ryhmäesitykset 4. Voimistelu: Yksinesitykset – Ryhmäesitykset 5. Tanssi: Ryhmätanssi – Baletti 6. Lausunta: Yksinesitykset – Yhteisesitykset 7. Huumori 8. Näytelmät 9. Piirrustuskilpailu: 12 vuotta ja alle – 8 vuotta ja alle. Aihe: Pääsiäinen, koko A4. Piirustuksen voi tehdä jo kotona ja tuoda arvosteltavaksi kilpailuihin tai lähettää hyvissä ajoin postitse seuran edustajille osoitteeseen: Finnish Hall 62 Newnham Rd, Mount Gravatt East QLD 4122

URHEILUKILPAILUT

1. Pesäpallo 2. Maastojuoksu, 2.a Miehet yleinen – yli 35v – yli 45v – yli 55v 2.b Naiset yleinen – yli 35 – yli 45 – yli 55 2.c Pojat ja Tytöt: alle 16v – alle 8v 3. Kävely: 1000 m. Miehet – Naiset yli 60v – yli 70v 4. Mölkky: miehet, naiset, tytöt ja pojat alle 16, 12 ja 8v. 5. Kyykkä: Kyykkä: miehet, naiset, kaksinpeli miehet ja naiset, nelipeli miehet ja naiset (saa olla sekajoukkue), tytöt ja pojat alle 16v. 6. Golf: Suora Miehet – Naiset. Tasoitukset A ja B (tarvittaessa C) Miehet – Naiset, Joukkueet Miehet – Naiset

Yleisö äänestää Kulttuurillisten kilpailujen parhaan esityksen

 

Itse olisin mielelläni tänä pääsiäisenä Brisbanessa. Mutta eipä onnistunut. Olen käynyt Suomi-Päivillä kahdesti vuosikymmeniä sitten, Adelaidessa v. 1983 ja Brisbanessa v. 1989. Voin vain toivottaa kaikkea parasta sinne etelän syyskesään kulttuurin ja urheilun juhlille.

Kuvat:

1. Brisbanen Suomi-Päivien 2016 juliste.

2. Timo Uotila Australiassa 1980-luvulla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Näin pitkänäperjantaina voisin kysyä, onko kukaan elänyt pidempää pitkääperjantaita kuin meikämies. Kerran lensin Uuden-Seelannin Aucklandista Tahitille Papeeteen. Lähdin lennolle pitkänperjantain iltana ja saavuin Tahitille aamuhämärissä. Kellojen mukaan aikaeroa oli kaksi tuntia.

Mutta Tahitillapa olikin vasta pitkänperjantain aamu. Minun pitkälleperjantailleni kertyi tuolloin mittaa 24+22 tuntia eli 46 tuntia. Olin lentänyt päivämäärärajan yli.