TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

”Hilmanpäivät” huvittavat Helsingin Tapanilassa

 • Agapetuksen "Hilmanpäivien" näyttelijät lavalla esityksen jälkeen.
  Agapetuksen "Hilmanpäivien" näyttelijät lavalla esityksen jälkeen.
 • Ohjaaja Keijo Franck ja näyttelijä Arja Tuomioja.
  Ohjaaja Keijo Franck ja näyttelijä Arja Tuomioja.
 • Näyttelijät Mariina Kortesmäki ja Vili Orava.
  Näyttelijät Mariina Kortesmäki ja Vili Orava.
 • Tapanilan Työväen Näytttämön puheenjohtaja Timo Blomfeldt ”Hilmanpäivien” rooliasussa.
  Tapanilan Työväen Näytttämön puheenjohtaja Timo Blomfeldt ”Hilmanpäivien” rooliasussa.
 • Helsingin Tapanilan Työväentalo.
Kuvat: Timo Uotila
  Helsingin Tapanilan Työväentalo. Kuvat: Timo Uotila

# Harva nykyihminen on lukenut Yrjö Soinin (1896-1975) eli Agapetuksen viihderomaania Hilmanpäivät (1937). Melko moni on sen sijaan nähnyt Matti Kassilan ohjaaman tuon aiheen pohjalle rakentuvan elokuvan Hilmanpäivät (1954). Se on onnistunut ja vauhdikas komedia, jossa käytetään eräitä uudenlaisia elokuvan kikkoja.

   Agapetus oli hyvin suosittu vanhojen kotimaisten elokuvien käsikirjoittaja. Juuri äsken katsoin televisiosta Olenko minä tullut haaremiin (1932).

   Uskoisin, että Helsingin Tapanilan Työväen Näyttämön (TTN) luotto-ohjaaja Keijo Franck halusi antaa TNN:n kokeneille näyttelijöille mahdollisuuden osoittaa taitojaan tässä tiiviissä komediassa. Elokuvan tapaan tässä esityksessä on myös kertoja, koko kansan uutisankkuri Matti Rönkä, jota yleisö jo vaistomaisesti keskittyy kuuntelemaan.

   Hilmanpäivät on tyypillinen tilannekomedia, jossa hullunkuriset sattumukset seuraavat toisiaan hieman niin kuin Speden pilailuissa. Elokuvassa tapahtumat oli ajoitettu 1890-luvulle, TTN:n esityksessä 1930-luvulle. Eletään maaseudulla kaukana suurista keskuksista silloin ennen.

   Kaupungista saapuva uusi nuori tuomari pääsee heti kosketuksiin kyläläisten kanssa. Hän saa kutsun osuuskaupanhoitajan vaimon Hilman nimipäiville. Juhlissa tavataan pitäjän silmäätekeviä. Nuori tuomari poistuu juhlista apteekkineidin ja postineidin kanssa. Paikalle osunut apteekkari ottaa apteekkineidin saattaakseen. Neiti harmistuu, kun joutuu jättämään nuoren tuomarin postineidin seuraan. Kuhertelevat nuori tuomari ja postineiti päätyvät vanhan tuomarin taloon. Hän on matkoilla, paikalla on vain taloudenhoitaja.

   Osuuskaupanhoitaja hälyttää tulipalosta, ja nuori tuomari lähtee sammuttamaan. Postineiti piiloutuu taloon, ettei taloudenhoitaja huomaisi häntä. Ja niin edelleen. Hupaisia käänteitä riittää.

   Lopun tulipalo on ratkaisu taidokkailla valoefekteillä. Näyttelijätyö oli kaiken matkaa onnistunutta, laadukasta mosalaista TTN-tasoa.

   Hilmanpäivien näyttelijät ovat Juha Halmela, Timo Blomfeldt, Pirjo-Riitta Forsström, Arja Tuomioja, Ari Pulliainen, Maarit Heininen, Sirpa Karisalmi, Anu Tuomioja, Mariina Kortesmäki, Paavo Vaittinen, Matti Peltomäki, Simo Kaarre, Rasti Salminen, Jan Niemelä ja Vili Orava, joka teki huiman hypyn ja näytteli viikon harjoitusajalla sairastuneen Janne Topparin roolin. Esityksessä kuultiin myös pari lauluesitystä, jotka toivat pienen hengähdystauon vauhdikkaaseen menoon. 

   Näytelmän av-ajot hoitavat Annie Ajalin ja Tapio Jaakkola. Julisteen suunnitteli Iina Pärsinen.

   TTN-toiminnan puheenjohtajana on kymmenisen vuotta toiminut Timo Blomfeldt, Kansallisteatterin näyttelijän Oke Tuurin veljenpoika.

 

Mosan teatteri on

yli 100-vuotias!

# Helsingin Tapanilan Työväen Näyttämö on pääkaupunkiseudun vanhin harrastajateatteri ja yksi vanhimmista edelleen toimivista teattereista maassamme. Se perustettiin vuonna 1909.      
Sota-aikoja lukuun ottamatta teatteri on toiminut keskeytyksettä meidän päiviimme saakka, ja se toteuttaa edelleen korvaamattoman tärkeää tehtäväänsä paikallisen väestön sivistys- ja kulttuuriharrastuksen edistämiseksi.

   Alkuvuosikymmeninä teatterin esitystahti oli henkeäsalpaavan kiivas. Vuoden aikana saatettiin samanaikaisesti näytellä jopa pariakymmentä näytelmää. Vaikka toiminta on edelleen täysin innokkaiden harrastajien harteilla, on jo 1920-luvulta lähtien periaatteena ollut hankkia esitysten ohjaajiksi teatterin ammattilaisia.

   Vuosikymmenten varrella ohjaajina ovat olleet monet tunnetut nimet, mm. Oke Tuuri, Arvi Tikkala, Risto Veste, Kauro Ero, Arvo Latvanen, Inga-Liisa Laukka, Lennart Lauramaa, Pentti Lähde, Helvi Aunio, Kaarina Lampinen, Lilli Markkanen, Niilo Kuukka, Raili Rusto, Paula Niemelä, Pirkko Saisio, Liisa Isotalo, Eero Siren, Eila Immonen, Hannele Ruotsalo, Eeva-Sisko Artell, Matti Poskiparta, Carita Rindell, Sointu Angervo, Ari Kallio, Juha Kandolin, Markku Huhtamo, Marjatta Lehtonen ja Jouko Kivi.

   Teatteri on saanut myös laajempaa tunnustusta ja kutsuttuna vieraillut mm. ulkomailla Saksan liittotasavallassa, Ruotsissa sekä Suomessa TNL:n 50-vuotisjuhlissa Tampereella, Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä, Seinäjoen Harrastajateatterikesässä, Keravalla, Vantaalla ja Espoossa.
   Nykyisin esityksiä näyttämölle valmistuu keskimäärin yksi kutakin esityskautta kohden. Katsojia saliin mahtuu noin 100.

   Olen asunut Tapanilassa neljännesvuosisadan ja nähnyt TTN:n esityksinä sekä ulkomaista että kotimaista tragediaa ja komediaa Molière’istä ja Gogolista Hella Wuolijokeen ja Aimo Vuoriseen saakka.

Hilman päivätTapanilan Työväentalo, Sompiontie 4 00730 Helsinki, Tapanilan rautatieaseman vieressä, 13.3.2016 saakka
http://www.netticket.fi/tapanilan-tyovaen-nayttamo      

http://tapahtumainfo.fi/tapahtuma/2016/02/hilman-paivat/142980

Kuvat Timo Uotila:

1, Agapetuksen Hilmanpäivien näyttelijät lavalla esityksen jälkeen.

2. Ohjaaja Keijo Franck ja näyttelijä Arja Tuomioja.

3. Näyttelijät Mariina Kortesmäki ja Vili Orava.

4. Tapanilan Työväen Näytttämön puheenjohtaja Timo Blomfeldt Hilmanpäivien rooliasussa.

5. Helsingin Tapanilan Työväentalo.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen lapsesta asti rakastanut paikallisen teatterin näytelmiä ja näyttelijöitä. Meillä oli Puistolassa Kino Puistolan tiloissa Virtaset ja Lahtiset näytelmiä. Ne olivat lapsuuteni kohokohtia, kun ei vielä ollut telkkaria.

Tapanilan Työväentalo on tuttu. Siellä vietettiin keskimmäisen tyttäreni häät, mutta teatterissa en siellä ole koskaan ollut. Pitääpä korjata tämä puute. Agapetuksen Aatamin puvussa ja vähän Eevankin oli tuttu, ei Hilmanpäivät. Joten jotain uutta olisi tarjolla. Kiitos vinkistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Johan sattui. Minä olen viettänyt ensimmäiset pari kymmentä vuotta elämästäni Puistolassa. Olen nähnyt Kino Puistolassa joskus 1950-luvulla Runar Schildtin "Hirsipuumiehen", jossa näyttelivät Urpo Mannila ja Lahja (Reinon vaimo) Helismaa.

Isäni kuvanveistäjä Gunnar Uotila valmisti Reino Helismaan muistomerkin Puistolan torille...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muistomerkki on minulle tuttu. Helismaan perheestä on erilaisia muistoja. Samalla bussilla menin Reino Helismaan kanssa. Olin oppikoulussa Kruununhaassa. Helismaa istui ylväänä etupenkissä, musta tukka kiilsi. Varmasti osallistuit myös VPK:n juhliin. Siellä Helismaa esiintyi Eemelin kera. Muistan hyvin hänen eleensä ja ilmeensä ja vitsikkäät esityksensä, jopa äänensä.
Helismaan talohan on yhä paikallaan. Välillä lenkkini kulkee sen ohi ja muistot palaavat.

Sittenhän kävit myös Puistolan kansakoulua. Olen joskus ajatellut, että olisi paljon kerrottavaa tuosta alueesta, jossa ainakin Heikinlaakson puolella asui Amerikasta Suomeen muuttaneita, yliopiston professoreita, yrittäjiä, taiteilijoita ja hyvin voimakasta ja eläväistä väkeä sekä maaseutuhenkistä väkeä.

Tuota Runar Schildtin näytelmää en ole nähnyt. Olikohan vanhempieni valinta, että ei sovi lapsille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Irja Laamanen, #3.
Kävin tosiaan Puistolan kansakoulua. Koulumatkan oikaisimme naapurin Nummelinin pihan läpi nykyisellä Läksyrinteellä. Tuossa talossa asuu muuten nykyään veljeni Ilkka.

Nummelinien poika Matti muutti perheineen Kanadaan 1970-luvun alussa. Hän julkaisi ja toimitti siellä Canadan Uutiset -lehteä. Kävin hänen luonaan Thunder Bayssa haastattelemassa vuosina 1976, 1991 ja 2001. Valmistin Yleisradiossa ulkomaille suunnattuja radiolähetyksiä.