TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Pirjo Hirvoselle toivotaan jatkajaa Kanadan suomalaisradiossa

  • Kanadan Thunder Bayn LU Radio eli CILU 102.7FM.
    Kanadan Thunder Bayn LU Radio eli CILU 102.7FM.

# Ulkosuomalaisten radioasemien suomenkielisten lähetysten toimittajat tekevät useimmiten suuriarvoista työtään vapaaehtoisesti ilman palkkaa tai edes kulukorvauksia maksaen vielä kaupallisille radioasemille korvauksen ohjelma-ajastaan. Tästä työstä heille on annettava ylistävät kiitokset.

Tällä kertaa meidän on syytä kiittää lämpimästi Pirjo Hirvosta, joka on yhdeksän vuoden ajan toimittanut suomenkielistä ohjelmaa Kanadan tärkeässä suomalaiskeskuksessa Thunder Bayssa  yliopistoradioasemalla LU Radio (CILU 102.7FM).  www.luradio.ca

Thunder Bay on vireä 110 000 asukkaan satamakaupunki, joka sijaitsee Yläjärven rannalla Ontarion provinssissa Kanadassa. Kaupungin asukkaista 12 825:llä on  suomalaisia juuria, joten he muodostavat 10 prosenttia kaupungin koko asukasluvusta. Väkilukuun suhteutettuna Thunder Bay on Kanadan suurin suomalaiskeskus.

LU Radio, joka tunnetaan myös nimellä CILU 102.7FM, on ei-kaupallinen   yliopistoradio, joka toimii vapaaehtoisvoimin. Suuren osan ohjelmasta tuottavat Thunder Bayn opiskelijat ja muut yhteisön jäsenet, joilla näin on mahdollisuus opiskella ja harjoitella radio-ohjelmien lähettämistä. Radio tukee paikallisia taiteita, hyväntekeväisyystyötä ja kaikkia hyviä hankkeita.

Ohjelmasta vastaa, ja studiossa äänessä on toimittaja Pirjo Hirvonen. Hän ja hänen ohjelmansa Ulkonainen saivat kesäkuussa 2014 merkittävän huomionosoituksen ja tunnustuksen, kun kanadalainen radioyhdistys National Campus and Community Radio Association (NCRA) luovutti Hirvoselle ja hänen ohjelmalleen palkinnon eli awardin, National Campus Radio Award - 3rd Language programming award, upeasta radiotyöstä. 

Pirjo Hirvosella on takanaan myös pitkä ura toimittajana. Hän on mm. työskennellyt toimittajana kanadalaisessa suomalaislehdessä, Canadan Uutisissa. Tuossa työssään hän on ollut mm. seuraamassa Etyk-kokouksia. Torontolaisen Vapaa Sana-lehden palveluksessakin Hirvonen on ennättänyt olla toimittajana seitsemän vuotta. Hän on työskennellyt myös television puolella ja toimittanut suomalaista Kuvakulma-nimista tv-ohjelmaa paikalliselle, kaupalliselle televisioyhtiölle. Ulkonainen -ohjelmansa ensimmäistä lähetystä Pirjo Hirvonen oli lähettämässä lokakuussa 2006.      

 

Vielä ehditte kuunnella Ulkonainen-ohjelman!

# Tammikuun lopussa 2016 Pirjo Hirvonen joutui lopettamaan ohjelmayönsä elämäntilanteensa vuoksi. Samalla kun kiitämme Pirjo Hirvosta hänen hienosta ja uhrautuvaisesta työpanoksestaan toivomme hartaasti, että joku toinen kanadansuomalainen ottaisi viestikapulan Pirjo kädestä ja ryhtyisi jatkamaan radiotyötä.

Paikalliset radioasemat ovat nykyään usein kuunneltavissa digi-radioina tietokoneella ja kännykällä. Tämä tarkoittaa sitä, että paikallisradioista on tullut maailmanradioita. Niinpä kotisuomalaisetkin voivat kuunnella ulkosuomalaisten radioasemia tietokoneella ja jopa kännykällä. Tilanne on aivan toinen kuin takavuosina, jolloin ulkomaanlähetyksiä kuunneltiin lyhytaalloilta kohinan keskeltä.

Olen käynyt Ylen ulkomaanohjelmien toimittajana ensimmäisen kerran toimittaja Sirkka Liimataisen kanssa Thunder Baysa  jo vuonna 1976, jolloin kaupungissa oli pari suomenkielistä radio-ohjelmaa. Kävin siellä uudelleen ohjelmantekomatkoilla vuosina 1991 ja 2001. Minulla on  Thunder Bayssa paljon vanhoja tuttuja.

Niinpä ryhdyin muutama vuosi sitten Pirjo Hirvosen pyynnöstä mielelläni avustamaan Ulkonainen-ohjelmaa Suomi-raporteilla. Viimeisen raportin tein näinä päivinä. Olen jo 1990-luvun alusta saakka avustanut Australian valtion maailman laajinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää. www.sbs.com.au/finnish

Jos pidätte kiirettä, voitte vielä kuunnella Pirjo Hirvosen viimeisen Ulkonainen-ohjelman. Pirjo Hirvonen on tietenkin haikeissa tunnelmissa. Ohjelman avustajista ovat asialla lääkäri Risto Laitila,  musiikkitoimittaja Lasse Finska, Keskiuusimaalainen Vanha Nainen ynnä meikämies.

Pirjo Hirvosen viimeisen Ulkonainen-ohjelman voi kuunnella  sunnuntaina 31.1. klo
20-21 ja maanantaina 1.2. klo 8-9 Suomen aikaa klikkaamalla:
 
http://tunein.com/radio/LU-Radio-1027-s20317/  
 

Suomenkielisiä nettiradioita maailmalla: http://www.tunturisusi.com/radiot/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seurailen jatkuvasti ulkosuomalaisten radio-ohjelmia. Parhaiten olen selvillä Australian tilanteesta. Siellä on valtion kustantama SBS Radio, joka lähettää ohjelmaa yli 70:llä maahanmuuttajakielellä, mm. suomeksi. Tuota lähetystä olen avustanut Suomesta käsin jo neljännesvuosisadan.
SBS Radio www.sbs.com.au on toiminut jo 40
vuotta. Suomenkielistä lähetystä toimittaa Sydneyssä Karl Mattas.
Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella netistä klikkaamalla osoitteesta:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/

Sunnuntaiaamuna 31.1. Australiasta tuli kaksi suomenkielistä lähetystä samaan aikaan klo 10-11, nimittäin Townsvillen kaupungista asemalta 4TTT tuleva savolaishuumorilla höystetty Ari Korhosen ohjelma ja Brisbanen BayFM Radion helluntailaisten gospel-ohjelma. Kuuntelin edellisen ja äänitin jälkimmäisen.

Maanantaiaamuna 1.2. klo 10:00-10:30 Canberran asemalta 2XX tulee ohjelma, jonka vuoroviikoin toimittavat Suomi-Seura ja Luterilainen seurakunta. Joka kolmas viikko oli varattu helluntaiseurakunnalle, joka ei kuitenkaan enää käytä tätä ohjelma-aikaa. Sille etsitään tekijää Canberran suomalaisten piiristä. Radio 2XX Canberra on kuunneltavissa maanantaiaamuisin klikkaamalla: http://www.2xxfm.org.au/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tulipa vielä uutinen:
Pirjo Hirvosen Ulkonainen-ohjelmaa avustanut musiikkitoimittaja Lasse Finska nukkui pois tänään sunnuntaina 31.1.