TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kolme todella erilaista joulua Australiassa

  • Timo Uotila jouluna 1982 Sydneyn Villawoodissa.
    Timo Uotila jouluna 1982 Sydneyn Villawoodissa.
  • Jouluaattona 1988 valmistimme ohjelmaa Brisbanen 4EB  -radiossa.
    Jouluaattona 1988 valmistimme ohjelmaa Brisbanen 4EB -radiossa.
  • Australiansuomalainen asevelvollinen Lisa Ylisalo vietti todella erilaisen joulun 2011 Suomen talvessa Helsingin Santahaminassa. 
Kuva: Timo Uotila
    Australiansuomalainen asevelvollinen Lisa Ylisalo vietti todella erilaisen joulun 2011 Suomen talvessa Helsingin Santahaminassa. Kuva: Timo Uotila

#  Olen elänyt Australiassa 1980-luvulla kolmena vuonna vahvan jouluhaikeuden vallassa. Siellä kaukana valtamerten takana kuumassa kesäsäässä pystyy todella eläytymään Karl Collanin Sylvian joululaulun nostalgiseen tunnelmaan, kun lauletaan Topeliusta suomeksi mukaillen: ”Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomehen kaukaisehen…”

   Kun muistelen noita vuosia, huomaan. että vähintään puolet tässä mainituista henkilöistä viettää tätä joulua jo autuaallisemmilla metsästysmailla.

   Joulukuun kuudes 1982 oli päivä, jolloin saavuin lennolla Darwinista Australian pääkaupunkiin Canberraan ja tapasin siellä ensimmäiset Australian suomalaiset. Lentokentällä minua olivat vastassa Reijo Pekkarinen ja Vieno Pekkarinen suomalaisissa kansallispuvuissa. He olivat tulossa Suomen suurlähettilään itsenäisyyspäivän vastaanotolta, jollaista muuten tänä vuonna ei järjestetty lainkaan Suomen suurlähetystöissä – ”koska olemme niin köyhiä ja velkaantuneita”.

   Ensimmäiset yöni Canberrassa vietin Pekkaristen matkailuvaunussa. Tutustuin vähitellen Canberran suomalaisiin. Kävin myös kirkolla, jossa silloin toimitettiin Suomi-lehteä. Canberrassa oli myös eteläisen pallonpuoliskon komein Suomi-talo, joka on nykyään muisto vain.

   Ennen pitkää siirryin Sydneyyn. Vuokrasin huoneen läntisistä esikaupungeista Villawoodista leskivaimolta nimeltä Martta Kaikkonen. Tutustuin myös vähitellen Martan pojan ja tyttärien perheisiin. Lähiseudulla asunut Veikko Pallas kuljetti minua usein autollaan ja tutustutti ihmisiin.

   Jo varhain tutustuin myös Tauno Lehtoseen, joka toimitti noina aikoina Australian valtion maahanmuuttajaradion SBS:n www.sbs.com.au  suomenkielistä lähetystä. Kävin usein studiolla avustamassa hänen ohjelmiaan. Sittemmin olen lähettänyt asemalle jo neljännesvuosisadan Suomi-raportteja. Tästä voi kuunnella niistä tuoreimman:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/content/timo-uotila-171215

   Sitten tuli joulu 1982. Jouluaattona väki kierteli ravintoloissa iloisissa tunnelmissa. Vasta joulupäivänä hiljennyttiin. Reijo Pekkarisen poika Vesa pyysi minua yhteiseen joulunviettoon. Kerroin hänelle, että halusin viettää tuon juhlan aivan yksinäni Villawoodissa.

   Se oli jonkinlainen harkittu extreme-kokemus. Katsellen televisiota ja kuunnellen lyhytaaltoradiosta Suomen lähetyksiä. Välillä menin pihalle ihailemaan outoja eteläisiä tähtikuvioita.  Tuo tunnelma on jäänyt minulle pysyvästi mielen sopukoihin.

   Seuraavan joulun 1983 olin Veikko ja Elvi Pallaksen luona heidän kodissaan. Se oli paljon normaalimpi joulu. Kävimme joulukirkossa Bass Hillissä hirmuisella helteellä.

   Minun kolmas Australian-jouluni oli 1988 Brisbanessa. Tuolloin minulla oli matkailuauto. Halusin taas viettää extreme-joulun. Ensin olin Brisbanen suomalaisten ”radioaktivistien” kanssa 4EB Radion studioilla. Teimme jouluohjelmaa ja lauloimme joululauluja.

   Sitten ajoin autollani yksinäni maaseudun rauhaan. Tunnelmoin eräällä leirintäalueella kuunnellen matkaradiostani lyhytaalloilta, miten Suomen Turku julisti joulurauhan. Yön vietin omassa autossani, jossa oli vuode ja keittomahdollisuudet.

   Vaikka vietinkin kaksi Australian jouluani tällä tavalla yksinäni, olin toki joulun ja uudenvuoden aikoihin monissa Australian suomalaisjuhlissa kaikkina kolmena vuonna, jolloin asuin joulun aikoihin Australiassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Australia on ollut mielessäni tänä joulunakin, sillä minulla on ollut kaksi vaihto-oppilasta Australiasta ja kummityttöni on naimisissa siellä. Vaihdamme face bookin kautta viestejä vaihto-oppilastyttöjen ja heidän perheenjäsentensä kanssa. Erilaista joulua siellä on jo kesän vuoksi. Heille joulu Suomessa on ollut se erilainen joulu. Sitä ainakin toinen heistä yrittää jäljitellä keittämällä riisipuuroa jouluksi. Toisen sisar oli Ruotsissa vaihto-oppilaana ja siellä perhe teki piparkakkutalon, joten hän esitteli face bookissa tänä vuonnakin lastensa kanssa tekemänsä piparkakkutalon.

Muistoja jouluista kuljetetaan mantereilta toisille.

Australiaan en vielä ole ennättänyt, mutta sinne vielä haluan. Polynesiaan olen sitä ennen menossa tammikuussa. Eksotiikkaa siinäkin. mutta ei varmasti mitää jouluista siellä.

Hyvää joulunaikaa missä sitten vietätkin sitä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #1.
Parhaat jouluajan terveiset ja jo uudenvuodentoivotukset.
Vietän tätä joulusesonkia Suomessa. Australiassa en ole käynyt moneen vuoteen. Poikamme kävi siellä vuosi sitten. Hän otti vuoden 2015 vastaan Sydneyssä siellä oopperatalon ja sen komean satamasillan paikkeilla.

Seurailen Australian tapahtumia kaiken aikaa ja tapaan täällä vierailevia tuttuja. Kesäkuussa 2015 Turussa juuri joulurauhan tervehdyksistä tutussa Prinkkalan talossa vietimme Suomi-Australia -seuratoiminnan 30-vuotisjuhlaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä kannattaa kuunnella SBS Radion, maailman suurimman valtiollisen maahanmuuttajaradion, suomenkielinen jouluaaton ohjelma, jonka on koonnut Sydneyssä Karl Mattas:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish

Tuollainen ohjelma maahanmuuttajien kotouttamiseksi pitäisi muuten olla kaikilla sivistysvaltioilla. Se on parasta mahdollista kotouttamista. Kuitenkin tällaisen panostuksen on tehnyt kunnolla vain Australia - ja jo peräti 40 vuotta sitten.

Valmistan SBS Radion uudenvuodenaaton ohjelmaan Suomi-raportin, jos vain nykyiseltä nuhaltani pystyn.

Erinomaista joulun aikaa itse kullekin!

Käyttäjän Micco kuva
Micco Juvonen

Muutin vaimoni kanssa Australian Adelaideen vuosia sitten. Asuimme siellä nelisen vuotta ja sinä aikana tapasimme kaksi suomalaista sattumalta. Emme kaivanneet Suomeen, koska emme hakeutuneet mihinkään kaihoisaan suomalaisporukkaan vaan tapasimme mieluummin paikallista väestöä, joka sai meidät tuntemaan olomme todella kotoisaksi ilman lihapullia ja perunamuusia tai Korvatunturia. Siksi ihmettelen hiukan kirjoittajaa, miksi hän alun alkaenkaan lähti Suomesta pois, jos kaipaus on niin kova, että vieraassa maassakin täytyy hakeutua kotimaalaisten joukkoon. Meille se oli täysin vieras ajatus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Micco Juvonen, #4.
Kun kerron Sylvian joululaulun kuuntelustani jouluna, en tarkoita, että olisin ollut jatkuvan ja riuduttavan koti-ikävän vallassa. Olisin hyvin voinut jäädä Australiaan lopullisesti. Aioin jopa anoa permanent resident -viisumia. Mutta vaimoni halusikin jäädä Suomeen.

Liikuin Australian suomalaispiireissä, koska olin Ylessä valmistanut ohjelmia juuri ulkosuomalaisille ja olin kiinnostunut siirtolaiskulttuureista. Vuosina 1988-89 toimitin Brisbanessa Finlandia News -lehteä.

Olen avustanut Suomi-raporteilla neljännesvuosisadan Australian SBS Radiota. Toivoisin, että muissakin sivistysvaltioissa olisi vastaavanlainen radio, joka valmistaa maahantulijoiden kielellä radio-ohjelmaa yli 70 kielellä. Ohjelmat ovat osittain englanninkielisiä ja niissä autetaan kuuntelijoita ymmärtämään Australian elämää ja kulttuuria.

En todellakaan pyörinyt Australian-vuosinani pelkästään suomalaispiireissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Muutin blogini ensimmäisen lauseen muotoilua. Ensin olin käyttänyt Australian-joulujeni tunnelmista ilmausta "nostalgia". Sitten muutin sen aivan vain toiston välttämiseksi muotoon "koti-ikävä". Huomasin viimeistään Micco Juvosen #4:n jälkeen, että tuo ilmaus on liian vahva ja jopa harhaanjohtava.

Australian jouluna en ollut repivän koti-ikävän vallassa vaan tunsin vain jonkinlaista haikeutta ajatellessani Suomen jouluperinteitä ja itse asiassa koko pientä Suomea siellä suuren ja arvaamattoman itänaapurin kyljessä. Australiassa tunsin olevani - oikein tai väärin - kaukana maailman pahuudesta. Samaa onnea olisin toivonut Suomelle.