TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Suomenruotsalaista myönteisyyttä: GUF-kuoro laulaa ja juhlii

 • Kuva 1
GUF-kuoro Viikin kirkossa viime vuoden joulukonsertissa. Vasemmassa alakulmassa uusi kuorolainen konttaa paikalle. Tämän vuoden joulukonsertti on Loviisassa 11.12.2015, Helsingin Viikin kirkossa 12.12.2015 ja Berghyddanissa 15.12.2015.
Kuva: Timo Uotila
PC130019
  Kuva 1 GUF-kuoro Viikin kirkossa viime vuoden joulukonsertissa. Vasemmassa alakulmassa uusi kuorolainen konttaa paikalle. Tämän vuoden joulukonsertti on Loviisassa 11.12.2015, Helsingin Viikin kirkossa 12.12.2015 ja Berghyddanissa 15.12.2015. Kuva: Timo Uotila PC130019
 • Kuva 2
Vuotuinen Jäänlähtökonsertti Berghyddanissa 27.4.2014.
Kuva: Timo Uotila
P4271277
  Kuva 2 Vuotuinen Jäänlähtökonsertti Berghyddanissa 27.4.2014. Kuva: Timo Uotila P4271277
 • Kuva 4
GUF-kuoron johtaja Håkan Wikman jakoi snapseja Halloween-juhlassa. 
Kuva: Timo Uotila
PA311909
  Kuva 4 GUF-kuoron johtaja Håkan Wikman jakoi snapseja Halloween-juhlassa. Kuva: Timo Uotila PA311909
 • Kuva 5
Konsertin jälkeisessä illanvietossa GUF-kuoron jäsenet ja heidän vieraansa olivat pukeutuneet Halloween-juhlan edellyttämällä tavalla. Vasemmalla Mia Finström ja vessapaperirullan ”vankina” Nina Lyly.
Kuva: Timo Uotila
PA311920
  Kuva 5 Konsertin jälkeisessä illanvietossa GUF-kuoron jäsenet ja heidän vieraansa olivat pukeutuneet Halloween-juhlan edellyttämällä tavalla. Vasemmalla Mia Finström ja vessapaperirullan ”vankina” Nina Lyly. Kuva: Timo Uotila PA311920
 • Kuva 6
Vanhankaupungin Berghyddan, jossa pidetään GUF-kuoron joulukonsertti 15.12. klo 19.
Kuva: Timo Uotila
PC111508
  Kuva 6 Vanhankaupungin Berghyddan, jossa pidetään GUF-kuoron joulukonsertti 15.12. klo 19. Kuva: Timo Uotila PC111508
 • Kuva 3
Stella Laine lausui GUF-kuoron konsertissa 31.10.2015 Viikin kirkossa runoja ja luki proosaa.
PA311893
  Kuva 3 Stella Laine lausui GUF-kuoron konsertissa 31.10.2015 Viikin kirkossa runoja ja luki proosaa. PA311893

# Näin Ruotsalaisuuden päivän kieppeillä kannattaa kertoa suomenruotsalaisesta kuoroperinteestä. Kuorolaulu on suomenruotsalaisuuden yhteisöllisyyden parhaita ilmentymiä. Se on osa suomenruotsalaista myönteistä elämäntapaa.

   Helsingin seudun vanhimpia kuoroja on 105 vuotta sitten perustettu  Gammelstadens Ungdomsföreningin eli GUF:n kuoro. GUF-kuoron kotipaikka on Vanhankaupungin komea hirsirakennus Berghyddan, Vanhankaupungintie 3, vuodelta 1910.

 

# Vanhankaupungin GUF-kuoro esiintyi Håkan Wikmanin johdolla Viikin kirkossa pyhäinpäiväkonsertissa 31.10. otsikolla Taivas ja maaNiklas Nyholm soitti kitaraa, Jesper Eklund bassoa ja lyömäsoittimia, Amanda Henriksson  pianoa.

   Musiikki poikkesi tavanomaisesta, sillä se oli pelkästään skotlantilaisen John L. Bellin kynästä. Musiikin yleisteemana oli ihmisten lohdutus tässä vaarojen ja murheiden maailmassa.

   Konsertin puheosuudet esitti näyttelijä Stella Laine. Hän lausui mm. Runebergia ja esitti  luvun Astrid Lindgrenin riipaisevasta teoksesta Veljeni Leijonamieli.

  Konsertin jälkeen vaellettiin kynttiläkulkueena Malmin hautausmaalle muistelemaan edesmenneitä.

 

# Konsertin jälkeen Berghyddanissa oli oikea täysimittainen snapsilauluilla särvitetty ilta. Osanottajia oli pyydetty pukeutumaan Halloween-asuihin. Niitä olikin siellä aina viikatemiestä myöten. Minulla ja vaimollani oli leveälierinen musta hattu, Silmälaseissa ja rinnuksilla meillä oli mustia hämähäkkejä.

   Ensin juotiin alkudrinkit seisovan pöydän ääressä napostelun merkeissä. Sitten nautittiin ateria. Jokainen oli tuonut paikalle oman viinipullonsa. Kuoronjohtaja Håkan Wikman tarjoili akvaviittisnapseja. Ja laulu raikui. Snapsiviisuista jaettiin kuorolaisille oikein moniäänisiä nuottiversioita. Muut saivat eteensä ruotsinkieliset sanat, joukossa myös suomea ja stadin slangia.

   Illan mittaan käytiin myös läpi muutama yleisöleikki. Yhdessä vaiheessa jokainen sai itse kuvailla Halloween-asuaan. Meikämies kertoi olevansa ”australialainen merirosvo”.

   Viimeinen ja huikein seurapelikilpailu oli sellainen, että puoli tusinaa osanottajaparia sai tehtäväkseen kietoutua kokonaiseen vessapaperirullaan, joka piti käyttää viimeiseen palaseen saakka. Lopulta lattialla seisoi muutama valkoinen patsas, joiden joukosta oli sitten valittava yleisön suosikki.

   Ilta päättyi vakaviin puheisiin. Håkan Wikman kiitteli kuorolaisia, kuorolaiset Håkania. Osanottajat kiittelivät tarjoilua, josta itse kukin maksoi 15 euroa.

   Ihailen tätä suomenruotsalaista iltamaperinnettä. Siinä olisi oppimista itse kullekin. Suomenruotsalainen kuorokulttuuri tuottaa iloa, yhteisöllisyyttä ja pitkää ikää.

 

# Myös suomenkieliset ovat tervetulleita laulamaan yhdessä ja oppimaan uuta elämäntapaa. Lisää tietoa löytyy nettiosoitteesta www.guffen.fi  sähköposti gufkoren(at)guffen.fi

Puheenjohtaja Ann-Christin Ingman ac.ingman(at)kolumbus.fi

Emelie Möllerström emelie.mollerstrom(at)gmail.com
Ylva Uotila ylva.uotila(at)gmail.com

Lorenz Brunnsberg lorenz.brunnsberg(at)gmail.com

Kuoronjohtaja  Håkan Wikman hakan.wikman(at)hawart.fi

Nyt GUF-kuoro valmistautuu joulukonsertteihin, jotka ovat perjantaina 11.12.2015 Loviisan kirkossa, lauantaina 12.12.2015 Helsingin Viikin kirkossa ja tiistaina 15.12.2015 klo 19 Beghyddanissa otsikolla En gammaldags jul i Gammelstaden eli Vanhan ajan joulu Vanhassakaupungissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vi har under hösten samlats för att sjunga allsång i Berghyddan. Tre lyckade tillställningar har vi bakom oss och nu riktar vi blickarna mot följande allsång som blir söndagen den 15 november kl. 16. Vi väntar med spännng på vilka sånger Benita Bärlund har valt åt oss. Benita är ordförande för pensionärskören Furorna i Esbo.

Och samma på finska:
Olemme koko syksyn kokoontuneet Berghyddaniin yhteislaulun merkeissä. Kolme onnistunutta tilaisuutta on jo takana, ja nyt kääntyvät katseemme seuraavaan yhteislaulutapahtumaan, joka on sunnuntaina 15. marraskuuta klo 16. Odotamme jännittyneinä, mitä lauluja Benita Bärlund on valinnnut meille. Benita on puheenjohtajana Espoon eläkeläiskuorossa Furorna (Hongat).

Joulukuun yhteislulu on sunnuntaina 20.12. klo 16.
www.guffen.fi

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset