TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

”Koulukiusatuilta” kiitos Ylen 25-vuotiaille venäjänkielisille lähetyksille

# Venäjälle Syyriassa pääasiana on, että diktaattori al-Assad sekä jää eloon että pysyy vallassa.  Putin otti suuren riskin kutsuessaan Syyrian diktaattorin jopa vierailulle Moskovaan. Venäjä vaarantaa Syyrian sotatoimillaan samalla suhteensa Turkkiin, mikä ei ole Kremlille myöskään yhdentekevä asia.

   Ylen venäjänkielisten ohjelmien kunniaksi järjestetyssä 25-vuotislähetyksessä, venäjänkielisessä A-studiossa 21.10. keskustelussa käsiteltiin mm. lännen ja Venäjän ”tiedotussotaa”. Eräs venäläinen dosentti – ei kuitenkaan nimeltään Bäckman – oli sitä mieltä, että länsi väärentää totuutta, ei Kreml. Tuollaista puhetta oli hieman yllättävää kuulla Suomen televisiossa. Mutta sananvapaus edellyttää, että molempia osapuolia kuunnellaan.

   Suomen venäläisetkin jakautuvat tässä asiassa kahtia. Ja jopa kuulemma suurempi osa heistä asettuu Putinin puolelle. On näköjään yleisinhimillistä asettua katutappelussa ”oman pojan” puolelle – vaikka hän ei olisikaan ”koulukiusattu” vaan ”koulukiusaaja”. Jopa Suomen venäläiset tuntevat solidaarisuutta Kremlin klikkiä kohtaan, vaikka tuon joukon vetäjänä olisi joku ”paha poika nimeltä Vladimir”.

 

Suomalais-venäläisen Fennovoima tyrmättiin Kirjamessuilla

# Kun Helsingin Kirjamessujen teemaksi valittiin Venäjä, monet pelkäsivät, että tilaisuudesta tulisi suomettuneisuuden kauden tyyppinen Kremlin toimien hyssyttely. Mutta onneksi pelot osoittautuivat kerta kaikkiaan vääriksi. Messuilla esiintyi koko joukko venäläisiä älykköjä, jotka osaavat ja uskaltavat olla eri mieltä kuin Kremlin klikki.

   Parhaita esimerkkejä on venäläinen kirjailija, toisinajattelija ja kulttuurivaikuttaja Artemi Troitski, joka näkee Venäjän tulevaisuuden synkkänä. Lisäksi hän varoittaa suomalaisia ryhtymästä yhteistyöhön venäläisen ydinvoimayhtiön kanssa. ”Ydinenergiayhteistyö tarkoittaa väistämättä kiristystä ja uhkailua Venäjän taholta”, sanoo Troitski. Tällä lausunnolla hän lyttäsi julmasti maan rakoon meidän maamme suomettuneen energiatalousajattelun.

   Artemi Troitski on kysytty keskustelija, sillä hän on suora puheissaan. Hän ei yritä kaunistella kotimaansa tilaa. Tosin hän ei enää edes asu Venäjällä, sillä Troitski muutti reilu vuosi sitten Viroon saatuaan opetuspestin Tallinnan yliopistosta.

   Sukkuloiminen Moskovan ja Tallinnan välillä olisi toki ollut mahdollista, mutta hän ei enää halunnut kasvattaa lapsiaan Venäjällä.

   Mitta tuli täyteen, kun lapset alkoivat kertoa outoja asioita koulumaailmasta: ”5-vuotias tyttäreni ryhtyi kertoilemaan päiväkotipäivän jälkeen juttuja fasisteista, ja teini-ikää lähestyvä poikani kertoi, että koulussa oli peruttu oppitunteja ja niiden tilalla opetettiin patriotismia. En voi sallia lapsieni saavan tällaista opetusta!”

   Troitskia ahdisti myös Venäjän kasvava sotahysteria ja päällekäyvä patrioottinen ilmapiiri, jolla yritetään pönkittää suurvalta-asemaa.  http://yle.fi/uutiset/  http://yle.fi/uutiset/novosti/

 

Troitski ja Yle puolustavat "koulukiusattuja"

# Tällaista sanomaa saatiin siis Helsingin Kirjamessuilla. Kiitos tilaisuuden järjetäjille!

   Ja tätä sanomaa välitettiin myös Ylen venäjänkielisissä lähetyksissä. Siellä ei anneta pahan Vladimir-pojan määräillä tahtia, vaan paikalle pyydettiin Artemi-ystävä puolustamaan ”koulukiusattuja”.  

   Ylen venäjänkielisillä lähetyksillä riittää totta tosiaan työkenttää. Ne aloitettiin 25 vuotta sitten Gorbatshovin perestroika-kaudella pääjohtaja Reino Paasilinnan aloitteesta.  Olen ylpeä siitä, että olin mukana tuottajana panemassa alkuun noita lähetyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Täällä paikanpäällä kun seuraa venäläisiä naisia jotka ovat naimisissa suomalaisten/länsimaisten kanssa, niin yllättävän suuri osa venäläisistä uskoo paikallista paatosta ja Putlerin sanomaa. Pienempi osa joka asuu osin tai ovat hyvin usein Suomessa, ovat joko kahden vaiheilla tai sitten enemmän läntisten uutisten kannalla.
TV:stä ei todellakaan tule mitään muuta kuin Venäjää ylistäviä juttuja ja päivittäinen Putler annos, 15-30 minuuttia uutisissa on pakollinen. Se näkyy todella toimivan hyvin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Karttunen, #1.
Hieman samanlaisen kuvan olen minäkin saanut, kun olen yrittänyt seurailla Kremlin tiedotusvälineitä. Siitäpä syystä toisenlaistakin versiota maailman menosta tarvitaan - ja nimenomaan myös venäjäksi. Muuten sanoma ei mene kunnolla perille. Siksi Ylen venäjänkielisillä radio- ja tv-lähetyksillä on tärkeä merkitys. Määrällistä panostusta tarvittaisiin kyllä paljon lisää.