TimoUotila1 Elämän tragikomediaa

Kellonviisariensiirtohulluuden palkkana 25-tuntinen sunnuntai 25.10.2015

# Nauttikaamme, sillä meillä on tiedossa luksusta, 25 tunnin vuorokausi sunnuntaina 25.10.2015. Mutta siihen se riemu päättyykin, sillä tämä kellonviisareiden siirteleminen on täyttä hulluutta – ja vielä EU:n direktiivillä.

   Normaaliajasta kesäaikaan siirtyminen vie maaliskuussa kansalaisten elämästä yhden tunnin. Erityisen katkeralta tuntuu, kun öistä nukkumisaikaa verotetaan tällä tavalla 60 minuutilla. Nyt on kuitenkin saatu se tunti takaisin ja päästy nukkumaan vastaavasti pitempi yö.

   Erityisen hankalaan tilanteeseen joutuvat ne yhä lukuisammat kansalaiset, joiden elämään ja työhön kuuluvat kansainväliset suhteet ja globaalit yhteydet.

   Minäkin joudun taas pähkäilemään, mitä kello on vaikkapa Australian Melbournessa, Sydneyssä ja Brisbanessa tai Kanadan Thunder Bayssa. Olen mm. noihin kaupunkeihin jatkuvassa yhteydessä lähettäessäni Australiaan ja Kanadaan radioraportteja ja lehtijuttuja ja yrittäessäni seurata niiden radiolähetyksiä.

# Jotta tilanne olisi kansainvälisen kanssakäymisen kannalta vielä hankalampi, Australian osavaltioista Queensland ei siirtele viisareita lainkaan. Muut osavaltiot sen sijaan ovat kesäajassa eli ”päivänvalon säästämisajassa” meidän talviaikoinamme lokakuun ensimmäisen ja huhtikuun ensimmäisen viikonlopun välillä. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi Helsingin ja Melbournen välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia – jos olen laskenut oikein. Ongelmana on vain tietää, milloin se on mitäkin. Minä olen erehtynyt lukuisia kertoja aikaeroa laskeskellessani voidakseni vaikkapa kuunnella Australian paikallisradiolähetyksiä, jotka kuuluvat nykyään internetistä kaikkialla maapallolla.  

# Olisi luullut, että edes Euroopan ja Pohjois-Amerikan kelloja olisi siirretty samana yönä kesäajasta normaaliaikaan. Mutta vielä mitä! Yhdysvalloissa ja Kanadassa nautitaan ”vuoden pisimmästä vuorokaudesta” vasta viikkoa myöhemmin kuin EU-maissa eli sunnuntaina 1.11. Ellei sitä osaa ottaa huomioon, kaikki määräaikaiset nettitapaamiset Euroopan ja Amerikan välillä menevät sekaisin koko viikon aikataulusyistä.

   Jos emme ymmärrä luopua kellonviisarien siirtelystä kaksi kertaa vuodessa, Suomen kannattaisi ilman muuta siirtyä samaan kellonaikaan kuin Ruotsi ja Länsi-Eurooppa. Siitä voittaisi jopa Suomen elinkeinoelämä, kun suomalaiset eivät pakenisi työpaikoilta tuntia aikaisemmin kuin EU:n ytimessä.

   Muuten niin byrokraattinen Putinin Venäjä on tehnyt ainoan oikean päätöksen ja lopettanut kellonviisarien siirtelyn. Samaa suosittelisin myös kaikille muille valtioille. Suomessa kellonviisariensiirtohulluuteen siirryttiin 1980-luvun alussa.

# Meikämies tekisi vielä radikaalimman ehdotuksen: siirtykäämme koko maapallolla yhteen ja samaan maailmanaikaan, mikä olisi nykyisellä globalisaation kaudella ainoa oikea ratkaisu. Kyllä me nopeasti oppisimme, että aurinko voi olla etelässä kello 12, 10 tai 22. Jos katsomme tarvitsevamme ”päivänvalon säästämistä”, voisimme siirtää työaikoja mutta ei kellon viisareita.           

    Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä. Myös vuosi vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan. Ja nykyaikainen tiedonkulku toimisi niin kuin on kohtuullisesta toivoa ja olettaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Putinin Venäjä käyttää tosiaan järkeä viisariasioissa paremmin kuin Suomi. Olen ajatellut henkilökohtaista protestia, en siis rukkaisi kellonaikaa enää ensi keväänä. Kuinkahan laaja kansanliike tästä täytyisi tulla että päättäjät taipuisivat?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen, #1.
Toivottavasti minua ei julisteta putinistiseksi trolliksi, kun annoin Venäjälle tunnustusta kellojen siirtämättä jättämisessä. Sen sijaan kehottaisin Venäjää luopumaan kymmenkunnasta aikavyöhykkeestä. Ne haittaavat maan kehittämistä arvaamattoman paljon.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Globaalisti sama kellonaika ja sama viikonpäivä? Teknisesti mahdollista, poliittisesti ja kulttuurisesti posketonta. Mieluummin kaikille käyttökieleksi englanti ja valuutaksi drakhma, vaikka ei sekään herkkua olisi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #2.
Miksi kellojen siirtelemättä jättäminen on poliittisesti ja kulttuurisesti posketonta? Tuleeko meistä putinisteja, jos jätämme kelloja siirtelemättä niin kuin Venäjällä? Onko Suomella ja Kreikalla sama korruption määrä, kun kellomme käy samaa tahtia?

Englannin kielestä on harmillisesti tullut maailmankieli ja EU:n ykköskieli - vaikka Englanti ottaisi ja lähtisi EU:sta. Englannin kieli on hyvin hankala yleiskieleksi. Sitä kirjoitetaankin miten sattuu, mikä viivästyttää koululaisten lukemaan oppimista parilla vuodella verrattuna sellaiseen foneettisesti kirjoitettuun kieleen kuin suomi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miksi kellojen siirtelemättä jättäminen on poliittisesti ja kulttuurisesti posketonta?"

- Kansa joka kohta rimpuilee irti jopa vapaaehtoisesti aloittamastaan taloudellis-poliittisesta yhteistyöstä (eurovaluutta), ei ikinä suostuisi samalle aikavyöhykkeelle Portugalin kanssa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Tuomo Kokko, #5:
- Kansa joka kohta rimpuilee irti jopa vapaaehtoisesti aloittamastaan taloudellis-poliittisesta yhteistyöstä (eurovaluutta), ei ikinä suostuisi samalle aikavyöhykkeelle Portugalin kanssa.

Voihan noinkin olla. Mutta jos ymmärtäisimme omat etumme ja valitsisimme siltä pohjalta, ei direktiivien vaatimuksesta, Portugalin kellonajan. Johan siellä Portugalin auringossa lekottelee suomalaisia veropakolaisia, joiden eläkenettopalkka on suurempi kuin entisen palkan netto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomissa ma 25.10. on Mikko Puttosen kirjoitus otsikolla "Kelloja pitäisi siirtää toinenkin tunti". Se perustuu tutkimusprofessori Timo Partosen tutkimuksiin (kirja "Lisää unta"). Hänen mukaansa ihmiset eläisivät onnellisempina ja terveempinä Keski-Euroopan ajassa. Se kuitenkin veisi meiltä talvella valoisat illat. Aurinko laskisi joulukuussa Helsingissä jo heti klo 14, Oulussa vielä tuntia aiemmin.

Itse olen perustellut Keski-Euroopan aikaan siirtymistä taloudellisilla syillä ja yhteyksillä EU:n "ytimiin".

Aikoinaan kesäaikaa perusteltiin terveellisellä elämällä, koska illalla vapaa-ajalla riittäisi valoa. Perusteluja siis riittää joka suuntaan.

Parasta olisi yleismaailmallinen kello. Työ- ja vapaa-aika voitaisiin kussakin maassa järjestää kellonviisareiden asennosta välittämättä.